'Rotterdam levert nog steeds geen maatwerk'
Het lukt de sociale dienst in Rotterdam niet om maatwerk te leveren aan mensen die in de bijstand zitten. Ondanks diverse toezeggingen van verantwoordelijk wethouder Maarten Struivenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid) gaat het nog steeds regelmatig mis, constateert de fractie van de PvdA.
Nul uren
Het gaat met name om mensen die naast hun bijstandsuitkering af en toe werk hebben. Bijvoorbeeld via een nul uren contract. Bij het verrekenen van het loon met de uitkering wordt geen maatwerk verricht en bovendien duurt die verrekening te lang, aldus de PvdA. Onlangs meldde zich een vrouw bij de partij die door de trage afhandeling van het cluster werk en inkomen, zoals de dienst in Rotterdam heet, geen geld meer heeft om eten te kopen. ‘Haar werd aangeraden maar bij de familie te gaan eten’, aldus de verbolgen fractiewoordvoerder Carlos Goncalves.
Urenbriefjes
Volgens Goncalves gaat de sociale dienst bij de vrouw in kwestie ervan uit dat ze vier keer per maand 12 uur per week werkt in plaats van het aantal uren dat ze feitelijk werkt. Als ze minder uren werkt, en dus minder loon krijgt, ontstaat er een probleem. ‘Ze levert haar urenbriefjes in zodra ze die krijgt, maar volgens de klantmanager is dat te laat. En dus is haar aanvullende uitkering soms te laag met als gevolg dat ze nu geen geld heeft om eten te kopen.’
Gestraft
Goncalves noemt het schrijnend dat iemand die zijn best doet zelf geld te verdienen, en zo de gemeente dus helpt de uitkeringslasten omlaag te brengen, gedupeerd wordt en dan ook nog eens op een beledigende manier wordt aangesproken. ‘De gemeente zou blij moeten zijn met deze mevrouw, maar ze wordt juist gestraft.’ Volgens Goncalves is het niet de eerste keer dat hij de wethouder op de problemen wijst. ‘We hebben die vaker gezien en ook al vaker aangekaart. Maar Struivenberg zegt elke keer dat het goed komt, maar dat is niet zo.’ Eerder wees ook de Rotterdamse ombudsman al op problemen bij het cluster Werk en Inkomen. Dat ging toen over het strenge beleid omtrent re-integratie en fraudebestrijding.
Ander systeem
De PvdA zou het liefst zien dat Rotterdam voor een ander systeem kiest om de uitkeringen te berekenen. Goncalves: ‘De Sociale Alliantie heeft een beter systeem, wat we al eens voorgelegd hebben aan de wethouder. Maar hij houdt vast aan zijn eigen systeem.’ De PvdA wil van Struivenberg weten op welke manier hij de problemen het hoofd wil bieden. Ook vindt de partij dat de manier waarop de cliënt bejegend is niet door de beugel kunnen. De gemeente Rotterdam laat weten nog niet inhoudelijk te kunnen reageren. ‘De vragen zijn vandaag binnengekomen en het kost even tijd om dit goed uit te zoeken’, aldus een voorlichter. Wethouder Struivenberg is op vakantie en voor commentaar niet bereikbaar.
De huidige collegepartijen proberen de volkomen scheefgegroeide situatie bij de SD aan te pakken. Het moet gezegd, dat probeerde voormalig PvdA-wethouder Schrijer ook. Maar die werd daarop direct gewipt door zijn eigen partij. #rug.mes.steek.