Advertentie
sociaal / Nieuws

Vrouwelijke ambtenaar idealistischer dan man

De helft van de vrouwen die werkzaam zijn in de publieke sector doen dat omdat ze iets willen betekenen voor de maatschappij. Hun mannelijke tegenhangers zijn minder idealistisch, zij zitten vooral in de toevallig in de sector.

07 september 2012

Vrouwen in de publieke sector zijn een stuk idealistischer dan hun mannelijke tegenhangers. Uit een onderzoek van HR-adviesbureau Driessen en TNS Nipo blijkt dat de helft van de vrouwelijke ambtenaren voor dat werk kiest omdat ze ‘iets willen betekenen voor de maatschappij’. Bij de mannen is dat maar een kwart.

Zekerheid

Volgens Bas van Leeuwen van Driessen komt dat doordat een groot gedeelte van de mannen die werkzaam is in de sector al wat ouder is, en uit de tijd komt dat zij genoeg moesten verdienen om hun gezin te ondersteunen. ‘Zekerheid’ is daarom een veel genoemde reden.

Klantgerichtheid uitstralen
‘Dat is op zich niet erg, zolang ze maar meegaan in de klantgerichtheid die de overheden tegenwoordig uit willen stralen’, vertelt van Leeuwen. Het is ook te zien dat onder jonge mensen zekerheid een minder groot thema is: voor slechts twintig procent van de mensen tussen 18 en 34 is dat de belangrijkste reden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Ik ben van het bedrijfsleven naar de overheid overgestapt met dit idealistische perspectief en dit bevalt met goed. Het heeft voor mij een meerwaarde die in tevredenheid terugkomt. Maar ik zie de afgelopen 6 jaar wel een kentering bij de overheid. Het gaat bedrijfsmatiger (erg gericht op centen, targets en bezuinigingen). Het contact met de burger staat onder spanning door automatisering, formulieren, procedurebeschrijvingen, afhandeltermijnen en te weinig investeren in kwaliteit en kwantiteit. Het luisterend oor is al lang weggesneden door overijverige controllers. Peperdure programma's voor het terugverdienen van klantgerichtheid halen deze ontevredenheid van de burger niet snel terug. Maar ik ben het met Van Leeuwen eens dat een goed contact in een zo vroeg mogelijk stadium bij vergunningverlening en klachten noodzakelijk is. Ook het werken op afspraak bij paspoorten, rijbewijzen, parkeerkaarten en andere overzichtelijke producten is een goede zet. Het moet niet moeilijk zijn om als personeelslid daarin mee te bewegen. Ik zie in de praktijk daarbij weinig verschil tussen mannen en vrouwen.
Janneke
Ik ben ook uit het bedrijfsleven overgestapt naar de overheid en dat bevalt mij heel goed. De reden was voor mij eerder praktisch dan idealistisch. In het bedrijfsleven is de zorg voor kinderen vaak moeilijk te combineren met je baan. Bij de overheid kreeg ik al kinderopvangtoeslag ver voordat het in 2005 is ingevoerd. En daarnaast kun je elke dag op tijd naar huis (behalve een paar keer per jaar raadsvergadering of bewonersavond) thuis werken of met zorgverlof bij ziek kind blijven. En het werk is ook nog leuk en uitdagend. Bij de oudere vnl. mannelijke collega's zie ik wel de ambtenaar zoals de buitenwereld die ook vaak kent, regels zijn regels, weinig flexibel, weinig oog voor dienstverlening en veranderingen. Maar ik heb om mij heen veel leuke en actieve collega's.
Nick / concerncontroller
Ik ben ook een oudere die nu bij de (gemeentelijke) overheid werkt. Niet omdat ik zekerheid wil of idealistisch ben, maar gewoon omdat het hartstikke mooi is om bij een gemeente te werken. Niks suf of stoffig aan het werken bij een gemeente. Het is een werkomgving die altijd in beweging en bijzonder complex is door de diversiteit van werkaamheden en belangen en de politieke omgeving.

Gelukkig weten veel mensen dat niet, zodat er ook nog mensen in het bedrijfsleven actief blijven :-)
gerrie
Hypotheek slavinnen zijn het. Moet je eens kijken als ze een grote geldprijs zouden winnen. Blijven ze allemaal thuis.
Advertentie