Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG: Jeugdrechters niet altijd op de hoogte van contracten

Jeugdrechters zijn niet altijd goed op de hoogte van de zorginstellingen waar gemeenten contracten mee hebben en met mogelijke wachtlijsten bij die instellingen. Dat zegt de VNG in een reactie op het bericht in de Volkskrant dat jongeren soms tot een jaar moeten wachten voordat ze – door de rechter opgelegd – in therapie kunnen.

01 augustus 2017

Jeugdrechters zijn niet altijd goed op de hoogte van de zorginstellingen waar gemeenten contracten mee hebben en met mogelijke wachtlijsten bij die instellingen. Dat zegt de VNG in een reactie op het bericht in de Volkskrant dat jongeren soms tot een jaar moeten wachten voordat ze – door de rechter opgelegd – in therapie kunnen.

Ingewikkeld
De reden dat jongeren soms zo lang moeten wachten, bijvoorbeeld op agressietherapie, ligt mede in ‘de onwennigheid van gemeenten’ die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp, aldus de krant. De VNG zegt in een reactie dat het probleem niet zit de bureaucratie bij gemeenten. Zij wijzen eerder naar ‘de ingewikkeldheid van het nieuwe jeugdhulpstelsel.

Regelen
Na de zomer gaan de jeugdreclassering, de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie en gemeenten om de tafel om het aanbod van jeugdhulp en de behoeften van de strafrechtketen te bespreken, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de Volkskrant. 'Veel partijen zijn ermee bezig. Als de rechter een therapie oplegt, is die blijkbaar nodig en dan moet het ook gebeuren. De gemeenten moeten dat regelen.'

Lees hier het artikel in de Volkskrant.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jolan
Die vng moet zelf eens op de bieichtstoel bij de rechter als je er toch bent integriteit is erg belangrijk..
Marc
Gewoon verplicht op judo daar leer je omgaan met agressie, de agriesse verdwijnt er door en je leer mentaliteitsvormen veel kleuker en goedkoper zonder stigma en zonder dwangbuis.
Max
Bij de reclassering zijn ze zelf agressief.
Marc Witteman / burgemeester
Mooi dat partijen met elkaar om de tafel gaan. Dit soort wachtlijsten zorgen immers alleen maar voor hogere kosten en toename van de problematiek. Ik vraag me alleen af waarom de rechters wel op de hoogte moeten zijn wat gemeenten hebben ingekocht. In het strafrecht laat een rechter zich bij de strafoplegging ook niet beïnvloeden van de beschikbaarheid van cellen. De rechter moet gewoon die uitspraak doen die op dat moment voor de betreffende jongere het beste is.
Eric W. Ockeloen / Filosoof/auteur
Ik merk dat in de praktijk door gemeenten vooral wordt ingezet op bestaande hulp voor jongeren. Hierdoor worden ook hiaten in de systemen overgenomen. Creativiteit bij gemeenten en Reclassering zou een welkome vaardigheid zijn om genoemde wachtlijsten sneller te verkorten.
Ton Sonneveldt
De VNG hanteert hier een typisch bureaucratisch argument: de rechter weet niet welke zorg een gemeente heeft ingekocht. Blijkbaar vindt de VNG dat of de rechter eerst met een gemeente moet overleggen of die het geld er voor over heeft om de nodige zorg te leveren of dat de gemeente na de rechterlijke uitspraak het recht heeft om die niet uit te voeren omdat de gemeente de opgelegde zorg niet heeft ingekocht en dus niet nodig vindt. In beide redeneringen komt het argument van de VNG neer op de opvatting dat sinds de decentralisatie van de jeugdzorg alleen de gemeenten kunnen bepalen welke zorg nodig is of wordt verstrekt en dat ze vinden dat de rechter zich daar naar moet richten.

Het lijkt me een duidelijk voorbeeld van bestuurlijke arrogantie, waarbij het belang van de jongere, van de rechtsstaat en van de bredere samenleving volgens de VNG "natuurlijk" moet wijken voor de huidige primair budgetgestuurde inrichting van de jeugdzorg.

Deze signalen zijn overigens niet nieuw. We konden deze versplintering van de jeugdzorg voor 2015 zien aankomen en vanaf het begin van die decentralisatie zijn de verhalen over een gebrek an goede zorg legio. Maar de gemeenten wilden - bij monde van de VNG - de jeugdzorg nu eenmaal geheel in handen krijgen en voor VWS was het en mooie manier om hun verantwoordelijkheid met een forse budgetkorting door te schuiven, zodat lokaal en landelijk de meeste politici nu nog steeds roepen dat het slechts "overgangsproblemen" zijn. Ondanks alle gesignaleerde structurele problemen ook op deze fout.

Daarom reageert de VNG ook zo fel op de rechterlijke uitspraak: de VNG stond aan de wieg van dit drama en dult dus geen kritiek.

Misschien is het wel een thema voor de nieuwe Tweede Kamer en bij de komende raadsverkiezingen. Als deze rechterlijke uitspraak en de arrogante reactie van de VNG daaraan bijdragen heft het nog nut gehad...
Advertentie