Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG: waarschuw zorgbedrijven voor diplomafraude

De gesignaleerde misstanden komen vaker voor en zijn de afgelopen jaren snel toegenomen.

10 juli 2024
Fraude stempel

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept haar leden op om contact op te nemen met gecontracteerde zorgbedrijven. Aanleiding is het recente inspectierapport over fraude en gesjoemel met diploma’s in de zorg. Gemeenten kunnen zorgaanbieders waarschuwen voor ‘dit steeds groter wordende fenomeen’, aldus de VNG.

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Manager Cao en Pensioen (MT-lid)

Leeuwendaal in opdracht van Raad van Overleg Metalektro (ROM)
Manager Cao en Pensioen (MT-lid)

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie van het Onderwijs (IvhO) deden onlangs onderzoek naar fraude met diploma’s in de zorg. Hun conclusie: het is te makkelijk om met valse of gekochte diploma’s in de zorg aan de slag te gaan. De gesignaleerde misstanden komen vaker voor en zijn de afgelopen jaren snel toegenomen. Het gaat bijvoorbeeld om vervalste cv’s en diploma’s, verkorte opleidingen die van onvoldoende kwaliteit zijn, en systematische fraude op school.

Aftekenstages

Ook zijn er signalen van ‘betaalde aftekenstages’: stagebedrijven, zzp’ers of niet-bevoegden tekenen tegen betaling de stageopdrachten en de uren van de student af, zonder dat de student daadwerkelijk stage loopt. ‘Op diverse sociale media zijn berichten te vinden over ‘aftekenstages’ of worden examens te koop aangeboden’, is te lezen in het rapport.

Grote risico’s

Hoe groot het probleem is, is niet duidelijk. Ook zijn nog niet alle misstanden afzonderlijk van elkaar onderzocht. De komende tijd wordt daar meer onderzoek naar gedaan. Maar al deze misstanden bij elkaar leveren grote kwaliteits- en veiligheidsrisico’s op, concluderen beide inspecties.

Oproep

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept daarom haar leden op om via de contractmanager contact op te nemen met gecontracteerde aanbieders. ‘Ga in gesprek met zorgbedrijven binnen de gemeente’, zo luidt haar advies. Gemeentelijke toezichthouders moeten hetzelfde doen met de contractmanagers. Zo kunnen zij organisaties waarschuwen voor ‘dit steeds groter wordende fenomeen’, aldus de VNG.

Zorgfraude

Wat betreft het bestrijden van zorgfraude zitten gemeenten niet stil. Zo biedt de veiligheidsregio Twente lesmateriaal om te gebruiken bij zorgopleidingen. En in de proeftuin Aanpak Zorgfraude onderzoeken de VNG en de regio’s Hart van Brabant en Twente met andere gemeenten ‘effectieve methoden’ om zorgfraude tegen te gaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie