Brabant en Twente gaan samen zorgfraude te lijf
In Twente ligt het fraudepercentage tussen de 1 en 5 procent, aldus de veiligheidsregio.
Gemeenten in Twente en in de Brabantse regio Hart van Brabant gaan samenwerken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de landelijke Proeftuin Aanpak Zorgfraude. In deze door het ministerie van Volksgezondheid betaalde proeftuin gaan de gemeenten onderzoeken hoe zorgfraude het meest effectief kan worden bestreden. De beste oplossingen worden via de VNG gedeeld om te komen tot een standaardaanpak van zorgfraude in zoveel mogelijk Nederlandse gemeenten, aldus de veiligheidsregio Twente.
Zorg en criminaliteit hand in hand
In de veertien Twentse gemeenten krijgen onder meer de inkoop van zorg, handhaving en het gebruik van het persoonsgebonden budget (pgb) extra aandacht. Volgens wethouder Eugène van Mierlo van Almelo komen inzet van slecht gekwalificeerd personeel, onvoldoende aanbod van dagbesteding en gebruik van kwetsbare inwoners voor criminele activiteiten voor. Steeds vaker zien gemeenten volgens hem dat zorg en criminaliteit hand in hand gaan. 'Samenwerking moet ervoor zorgen dat zorgfraudeurs nergens meer aan het werk kunnen komen', zegt hij.
Fraudepercentage
In Twente ligt het fraudepercentage tussen de 1 en 5 procent, aldus de veiligheidsregio. Dat komt neer op 3 tot 15 miljoen euro van het zorgbudget dat niet op de juiste plek terechtkomt. In de Overijsselse regio doen onder andere politie, openbaar ministerie, belastingdienst en de sociale recherche Twente mee aan het project.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.