Advies Rfv over vangnet bijstand in de wind geslagen
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) heeft het advies van de Rfv over de regeling naast zich neergelegd.
Het kabinet legt het advies van de Raad voor de Financiële Verhoudingen (Rfv) naast zich neer over de vangnet regeling voor gemeenten die een tekort op het bijstandsbudget hebben. Het wetsvoorstel voor de nieuwe, tijdelijke regeling wordt naar de Raad van State gestuurd.
Rust
De vangnetregeling voor 2015 houdt in dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de uitgaven in de bijstand. Als het tekort echter oploopt tot meer dan 10 procent, kunnen gemeenten een beroep doen op het vangnet. Door de opzet eenvoudig te houden, kunnen gemeenten zich richten op het goed voorbereiden en invoeren van de Participatiewet, aldus het ministerie. Het tijdelijke vangnet creëert ook tijd om rustig aan een definitief vangnet te werken dat er vanaf 2016 moet komen.
Geen prikkel
De Rfv adviseerde staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW), verantwoordelijk voor het voorstel, een eigen risico van 7,5 procent. Daar bovenop zou het rijk de helft van het tekort kunnen vergoeden. Op die manier zouden gemeenten met een groter tekort een prikkel blijven voelen om het tekort te beperken. Als de tegemoetkoming wordt beperkt tot 50 procent van het tekort boven de drempel, en die drempel tegelijkertijd wordt verlaagd naar 7,5 procent, houden gemeenten ‘zo een belang het tekort zo laag mogelijk te houden’, aldus de Rfv. Voor het overgangsjaar 2015 geeft de Rfv dit model 'in overweging' voor de jaren daarna is het geen overweging meer maar een 'aanbeveling'. Of Klijnsma deze aanbeveling overneemt, wordt later pas duidelijk.
IAU en MAU
De nieuwe regeling komt in plaats van de huidige vangnetten als de Incidentele Aanvullende Uitkering (IAU) en de Meerjarige aanvullende uitkering (MAU). Die regelingen stoppen in 2015, met de komst van de Participatiewet.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.