Advertentie
sociaal / Nieuws

Vacaturestop jaagt jongeren weg

De gemeente Amsterdam stelt met onmiddellijke ingang een vacaturestop in. 'De dood in de pot voor je organisatie', zeggen arbeidsmarktdeskundigen.

15 februari 2010

Meer en meer gemeenten besluiten met het oog op de te verwachten bezuinigingsgolf tot het drukken van de personeelskosten – de post waar in sommige gemeenten de helft van de uitgaven naar toe vloeien. Onder andere Roosendaal en Kollummerland gingen de hoofdstad voor, maar zo’n maatregel in de gemeente met het grootste ambtenarenapparaat valt iets meer op.

 

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam paart de bezuinigingsmaatregel – de stad verwacht de komende jaren honderden miljoenen euro’s minder van het Rijk te ontvangen – aan de reorganisatie van de stadsdelen: na de gemeenteraadsverkiezingen zijn er minder stadsdelen en wordt de gemeentelijke organisatie kleiner.

 

Volgens menig arbeidsmarktdeskundige is het invoeren van een vacaturestop een paardenmiddel, zeker waar er binnen afzienbare tijd sprake is van een krappe arbeidsmarkt. ‘Bij vacaturestops veroudert je personeelsbestand heel snel. Houd je het twee jaar vol, dan ligt de gemiddelde leeftijd van de hele club zo maar twee jaar hoger. Nu is dat 46 à 47 jaar. Dat wordt dan 49 jaar’, zegt arbeidsmarkt– en organisatiedeskundige Bart Verhaagen van De Crux.

 

Vergrijzing

 

Vergeleken met andere organisaties is de publieke sector een van de meest vergrijsde. Verhaagen: ‘Een van de problemen van een verouderend personeelsbestand is dat het gat met de jongere generatie groter wordt. Beter gezegd, nog groter. Jongeren die straks, als het wel weer mag, solliciteren, zien een grijze organisatie en gaan zich afvragen “Wil ik hier wel werken?” Want bij die generatie past een vlotte, nieuwe stijl van werken, die afwijkt van wat ik maar even de stuurgroep-kerngroepmandaat manier van werken noem van de oudere generatie.’

 

‘Een algehele vacaturestop is niet handig’, zegt ook de Leeuwardense wethouder Marco Florijn, tevens bestuurslid van het A+O-fonds gemeenten. ‘Een college dat geen gedonder wil met de gemeenteraad besluit daartoe’, vindt hij. Florijn deelt de zorg van Verhaagen. ‘Een vacaturestop betekent dat er minder jongeren de organisatie instromen. En we hebben toch al zo’n moeite om die vast te houden: op elke twee jongeren die er instromen, stromen er weer vier uit’, aldus Florijn.

 

Het zijn vooral de hoogopgeleide allochtone jongeren die volgens hoogleraar Bram Steijn worden getroffen door een vacaturestop. ‘Die groep wordt zo meteen buitengesloten’, zegt de HRM-deskundige, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘In die zin staat een vacaturestop bij de overheid haaks op het diversiteitsbeleid. Het gaat om een grote groep jongeren – 40 procent van mijn huidige HRM-masteropleiding is van allochtone komaf – die minder contacten hebben in het openbaar bestuur. Ze hebben sowieso meer moeite om de arbeidsmarkt op te komen.’

 

Dure externen

 

Volgens Verhaagen, die inmiddels 170 gemeenten begeleidde op het gebied van strategische personeelsplanning, zit er nog een ander belangrijk gevaar aan vacaturestops. ‘Het klinkt complex, maar eigenlijk zitten we in een tijd van toenemende krapte op de arbeidsmarkt. De komende jaren gaan veel oudere ambtenaren met pensioen. Het is maar zeer de vraag als je straks als gemeente weer mag gaan werven, je nog wel aan jongeren kan komen. Het bedrijfsleven, dat op dezelfde mensen aast, is je dan voor geweest. Gevolg is dat je bent aangewezen op de inhuur van externen. Gemiddeld zijn die twee keer zo duur’, zegt hij.

 

Steijn vindt dat overheden niet tot een generieke vacaturestop moeten willen overgaan. ‘Doe het voor hogere functies, maar blijf jong personeel aannemen’, is zijn devies. ‘Dat is voor de dynamiek van je organisatie veel beter. Als je dan toch iets moet doen, bevorder dan de uitstroom van ouderen die misschien toch al iets anders wilden en nog net dat zetje extra nodig hadden.’

 

Veel meer dan voor een vacaturestop voelt A+O Fonds-bestuurder Florijn voor een gericht schrappen van banen op afdelingen. In die zin biedt de financieel krappe tijd lokale overheden zelfs kansen. Het is een aanzet om na te denken over wat als gemeente nog wel te doen en wat niet. Zo riep hij op een A+O Fonds-congres in Utrecht over omgaan met krimp op de arbeidsmarkt op, om te stoppen met investeren in bibliotheken. ‘Echt waar, dat zijn straks musea’, aldus de PvdA-bestuurder.

 

‘Op tal van terreinen is het mogelijk over te stappen op het nieuwe werken, waarbij je als gemeente meer en meer gebruik maakt van de mogelijkheden die de digitale wereld intussen biedt’, zegt de van origine organisatiedeskundige. ‘Neem sociale zaken. Waarom zou je een jongere waarvoor je een vacature hebt, nog naar het gemeentehuis laten komen? Waarom zo ingewikkeld en tijdrovend als het ook met een sms-dienst kan.’ Zijn tip voor gemeenten: ‘Investeer in medewerkers die er tegen kunnen dat hun afdeling niet blijft.’

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anita / Ambtenaar
Jaja, dus de ambtenaren die nu aan het werk zijn en zich al jaren inzetten voor de samenleving moeten hun plaats afgeven aan jongeren? Ontslag accepteren? Wat een onzin. begrijp me niet verkeerd, ik gun die jongeren alle banen ter wereld, maar daarvoor hoeft een ander toch niet op straat te komen staan. Ik heb ook mijn best moeten doen om na 15 jaar te komen waar ik nu ben. En dat zou ik zo moeten opgeven? Rare wereld, hoor.
Jan / adviseur
Nog een paar jaar en dan is er niemand meer die voor de overheid wil werken. Wanneer de markt weer aantrekt dan zie je die jonge mensen weer snel uitvliegen. Ik heb mijn kinder ook afgeraden ambtenaar te worden. Je levenlang aanhoren dat je het krijgt i.p.v. verdient. Je bent als ambtenaar van geen nut etc. Als er uitgedeeld wordt sta je achteraan en als er ingeleverd moet worden vooraan. Gelukkig heb ik mijn eigen bedrijf er nog naast en als het lukt ben ik als dikke 50+ zo snel mogelijk weg.
Martijn Herrman / Redacteur Afdeling Communicatie
Eigenlijk zou je bij bezuinigingen niet moeten (hoeven) kijken naar het soort contract dat iemand heeft, maar naar inhoud. De gemeente zou in de mogelijkheid moeten zijn om de meest waardevolle mensen te behouden. En de ´cliché-ambtenaren´ (de ambtenaren van het vastgeroeste, niet meer zo hard werkende type, een type waarvan elke gemeente er wel ergens een of meer heeft) moeten kunnen laten gaan.
Anita / Ambtenaar
Waarom gaat dit altijd over ambtenaren. Ik heb ook in de particuliere sector gewerkt daar zou dit ook makkelijk kunnen opgaan, die vastgeroeste types. Die vooroordelen kloppen echt niet op de afdelingen waar ik gewerkt heb, de uitvoerende diensten. Dat zijn heren en dames die hun geld echt verdienen. Heel anders dan op de kantoren waar ik in de particuliere sector heb gezeten. Hou een op met die vooroordelen, dat wordt zoooooo oud.
nick / adviseur
Wordt het niet eens tijd voor een kerntakendiscussie? De politiek wil van alles maar de uitvoering mag niet teveel kosten.
Advertentie