Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht trekt 7 miljoen uit voor koopkrachtpakket

De gemeente trekt de inkomensgrens van de energietoeslag op tot 150 procent van het sociaal minimum.

28 september 2022
verwarming op 19 graden
ANP

Om Utrechtse minima en middeninkomens het najaar door te helpen, trekt de gemeente Utrecht bijna 7 miljoen euro uit aan koopkrachtmaatregelen. Zo wordt de inkomensgrens voor de energietoeslag verhoogd, waardoor zo'n 8000 extra huishoudens recht krijgen op de toeslag. Ook kunnen zelfstandig wonende studenten bijzondere bijstand aanvragen als compensatie voor de hogere energiekosten.

Beleidsadviseur Beschermd Wonen

Gemeente Eindhoven
Beleidsadviseur Beschermd Wonen

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Door het ijs

Utrecht neemt de maatregelen als overbrugging naar het landelijke koopkrachtpakket dat onlangs in de Miljoenennota werd aangekondigd. Het kabinet trekt 17 miljard euro uit om de effecten van de inflatie te dempen, maar die maatregelen gelden pas vanaf 2023. Dat is te laat, ziet de gemeente Utrecht. 'Met een breed pakket aan maatregelen voor zowel minima als lage middeninkomens nemen we nog voor dit jaar maatregelen en proberen we te voorkomen dat mensen nú door het ijs zakken', zegt wethouder Linda Voortman (werk en inkomen, GroenLinks). De steunregelingen gaan per direct in en gelden tot eind dit jaar.

Energietoeslag

Het gros van het geld (6,4 miljoen euro) gaat naar de energietoeslag. Utrecht verhoogt namelijk de inkomensgrens voor die toeslag van 125 procent naar 150 procent van het wettelijk sociaal minimum. Een opvallend hoog percentage, want de meeste gemeenten hanteren 120 procent. Het rijk vergoedt de kosten van de energietoeslag voor huishoudens tot 120 procent van het sociaal minimum, daarboven zijn de kosten voor de gemeente.

Minimumloon

De verhoging van de inkomensgrens betekent dat Utrechtse huishoudens die rondkomen van het minimumloon nu ook in aanmerking komen voor de energietoeslag van 1300 euro. In totaal wordt de doelgroep van de toeslag uitgebreid met zo'n 8000 huishoudens, ongeveer een kwart van de oorspronkelijke doelgroep. Utrecht wil daarmee de lage middeninkomens tegemoet komen, die nu geen aanspraak maken op steunmaatregelen maar soms al wel in geldnood zitten.

Studenten

Ook Utrechtse studenten krijgen hulp bij het betalen van de energierekening. Zelfstandig wonende studenten kunnen daarvoor een beroep doen op de bijzondere bijstand. Al eerder besloot Utrecht om steun vanuit de bijzondere bijstand open te stellen voor alle huishoudens met een inkomen tot 200 procent van het sociaal minimum.

Warme kleding

Daarnaast krijgen zo'n 400 huishoudens die al drie jaar of langer in de bijstand zitten automatisch een individuele inkomenstoeslag. Volgens de wet moeten inwoners daarvoor zelf een aanvraag doen, maar Utrecht heeft besloten om de toeslag automatisch te verstrekken. Verder krijgen inwoners die gebruik maken van de zorgpolis van de gemeente een extra tegemoetkoming van 30 euro. Ook deelt de gemeente voor 2000 kinderen in een kwetsbare positie kledingpassen met een tegoed van 150 euro uit, om warme kleding te kopen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Zéér benieuwd hoe het Rijk/ministerie hierop reageert.
Advertentie