Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht schaft gemeentepolis af, college voorziet problemen

Het is straks niet meer mogelijk om de zorgpremie van mensen in de bijstand automatisch te incasseren.

24 september 2024
Gemeentehuis Utrecht Shutterstock
Shutterstock

Het college van de gemeente Utrecht sluit niet uit dat het afschaffen van de gemeentepolis voor minima per 1 januari 2025 gaat leiden tot betalingsproblemen bij inwoners. Dat schrijft B&W in antwoorden op vragen van de lokale PvdA-fractie. De raad besloot de zogenaamde U-polis af te schaffen na een amendement van de VVD. Volgens de liberalen zijn reguliere polissen net zo duur als de gemeentepolis, maar volgens de PvdA is dat te kort door de bocht.

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Ferm Werk
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Communicatieadviseur

JS Consultancy
Communicatieadviseur

Minima

De Utrechtse gemeentepolis was bedoeld voor iedereen met een inkomen tot 125 procent van de bijstandsnorm, net als veel andere minimaregelingen in de stad. Het standaard pakket met een aanvullende verzekering kwam per maand uit op € 168,70, met daarin een bijdrage van € 13,- door de gemeente verwerkt. Volgens de armoedecoalitie Utrecht zijn er ‘goedkopere alternatieven’ maar is het een voordelige aanbieding voor ‘mensen met hoge en speciale zorgkosten’.

Incasso

Dat er aan het hebben van een gemeentepolis meer voordelen hangen dan enkel financiële signaleerde de PvdA in april al, toen de VVD met een amendement kwam om de regeling af te schaffen. RTV Utrecht deed verslag van de raadsvergadering. Raadslid Ilse Raaijmakers maakte zich grote zorgen over het afschaffen van de verzekering. ‘Het belangrijkste voordeel is volgens mij dat de U-polis wordt ingehouden van je bijstandsuitkering. Dus je hebt niet het probleem dat je eerst 180 euro moet betalen en daarna een deel terugkrijgt via je zorgtoeslag’, zei zij.

Overgang

Raaijmakers stelde daarom ook recentelijk vragen aan het college over het afschaffen van de U-polis. Het college laat weten dat er een professionele organisatie wordt ingehuurd om de mensen die nu nog een U-polis hebben te begeleiden naar een reguliere zorgverzekering. B&W heeft laten onderzoeken of het mogelijk is om ook vanaf 1 januari de zorgverzekeringspremie rechtstreeks in te houden op de uitkering, maar dat blijkt niet te kunnen. Dus zal en grote groep mensen straks zelf de zorgverzekering moeten betalen, waar dit nu door de gemeente wordt gedaan.

Betalingsproblemen

Het college verwijst verder naar de inzet van vroegsignalering om eventuele betalingsachterstanden te voorkomen, maar moet ook toegeven dat het niet is uitgesloten dat het afschaffen van de U-polis leidt tot meer betalingsproblemen. ‘Helaas kunnen wij niet iedereen bereiken met onze dienstverlening en is deze niet waterdicht. We zetten ons wel in om deze groep inwoners zo klein mogelijk te houden.’

G4

Utrecht is straks de enige G4-gemeente zonder gemeentepolis. Utrecht is sowieso in de minderheid, aangezien nog steeds 95 procent van de gemeenten een polis voor minima aanbiedt. Overigens loopt dit aandeel de laatste jaren iets terug, net als het gebruik ervan door gezinnen. Het Utrechtse college zegt op dit moment geen alternatieven te onderzoeken omdat de gemeenteraad de polis heeft afgeschaft. Maar, wanneer er in de toekomst wel behoefte blijkt aan een collectieve zorgverzekering wil de gemeente een samenwerking met de andere G4-steden onderzoeken.

Nieuwe regeling

Door de afschaffing van de U-polis realiseert Utrecht een besparing. Die zal worden ingezet om een nieuwe regeling te financieren. Die regeling wordt toegevoegd aan de bijzondere bijstand en houdt in dat kwetsbare inwoners met een complexe zorgvraag die geconfronteerd worden met hoge zorgkosten een vergoeding kunnen krijgen. Een dergelijke regeling was ook onderdeel van het amendement van de VVD.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Inmiddels is landelijk het aantal wanbetalers van de zorgpremies al opgelopen tot ca. 185.000. Wie betaalt eigenlijk de medische kosten van deze wanbetalers? Kan er niet beter worden gekozen voor een verplichte rijksregeling, waarbij de kosten van de premies worden verrekend met de ontvangers van de uitkeringen en/of op de uitkeringen worden ingehouden?
Advertentie