Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht: ‘Werken loont niet voor statushouders’

Volgens de gemeente Utrecht hebben niet tientallen maar slechts zes statushouders hun baan opgezegd na het verkrijgen van een woning.

11 oktober 2022
Oudegracht Utrecht / McDonald's
Zes Utrechtse statushouders namen ontslag bij een 'grote internationale fastfoodketen', aldus de gemeente Utrecht.ANP (Kim van Dam)

De gemeente Utrecht spreekt tegen dat er een direct verband is tussen het versneld verkrijgen van een woning door statushouders en het opzeggen van hun baan. Volgens wethouder Rachel Streefland (integratie, ChristenUnie) zijn er verschillende redenen waarom het vasthouden van werk niet altijd lukt bij inburgerende statushouders. Bovendien loont werken voor hen vaak onvoldoende. Dat schrijft de wethouder aan de gemeenteraad in reactie op schriftelijke vragen.

Traineeship | Financiën en Control

BMC
Traineeship | Financiën en Control

Financieel adviseur Onderwijs | Adviseur Bedrijfsvoering Onderwijs | Amersfoort

BMC
Financieel adviseur Onderwijs | Adviseur Bedrijfsvoering Onderwijs | Amersfoort

Ontslag

Aanleiding voor die vragen was een publicatie van het Financieele Dagblad, dat dit weekend schreef dat tientallen statushouders ontslag hadden genomen nadat zij deze zomer versneld een woning toegewezen hadden gekregen. De gemeente wist hiervan. Stadsbelang Utrecht, PVV, VVD en CDA hadden het college om opheldering gevraagd.

Perverse prikkel

De Utrechtse partijen noemen dit ‘kwalijk en onacceptabel’. ‘Werken is juist een belangrijke manier om mee te doen in onze samenleving.’ Blijkbaar is het kunnen aanvragen van een uitkering en toeslagen een ‘perverse prikkel om te stoppen met werken’, schrijven zij.

Complex

‘Het starten met het inburgeren en werk wordt als intensief en complex ervaren’, reageert wethouder Streefland. ‘Helaas lukt dit niet altijd en bij iedereen. In de uitvoeringspraktijk zien wij dat daar verschillende oorzaken (ziekte, geen kinderopvang, slechte arbeidsomstandigheden) onder liggen.’

Fastfoodketen

Volgens de gemeente hebben niet tientallen maar zes ‘van dit jaar 650 verplicht te huisvesten statushouders hun contract bij een grote internationale fastfoodketen beëindigd’. ‘Daarnaast hebben ons signalen bereikt dat dit mogelijk nog een paar andere statushouders betreft bij een andere horecaonderneming’, schrijft de wethouder.

In elke gemeente

Dat statushouders ontslag nemen, is volgens haar geen nieuw verschijnsel. Het heeft dan ook niets te maken met de ‘versnellingsactie’. ‘Dat statushouders hun contract opzeggen, is iets wat in elke gemeente voor kan komen.’ Zij benadrukt dat het beleid van Utrecht ‘erop is gericht dat statushouders in onze stad vanaf dag één inburgeren en meedoen’.

Weeffouten

Streefland legt uit dat werken voor statushouders vaak niet loont. Dat komt volgens haar door weeffouten in de bijstandsregels. ‘Als een statushouder een arbeidscontract heeft met weinig perspectief op een vast inkomen, een contract heeft met weinig uren (0-urencontract), of werkt voor een minimumloon dan is hij in veel gevallen aangewezen op aanvullende regelingen, omdat vaste lasten hiermee niet voldaan kunnen worden’, aldus de wethouder.

Bijverdienen

Veel statushouders hebben dus een bijstandsuitkering, en bijverdienen naast de uitkering is onaantrekkelijk omdat zo goed als alle bijverdiensten worden ingehouden op de uitkering. De gemeente Utrecht is daarom, samen met andere gemeenten, in gesprek met het rijk over hoe het aantrekkelijker gemaakt kan worden om naast een bijstandsuitkering in deeltijd te werken, zodat werken meer gaat lonen.

Bizarre situatie

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA) reageerde tijdens het wekelijks vragenuurtje van de Tweede Kamer ook op de berichtgeving. Ze noemt het een ‘behoorlijk bizarre situatie’. Ze zegt in gesprek te zijn met de gemeente om te achterhalen wat er aan de hand is. ‘Het mag niet zo zijn dat statushouders alles laten vallen zodra ze een huis hebben’, vindt Van Gennip. Statushouders hebben zowel rechten als plichten. De taal leren en het actief zoeken naar betaald werk hoort daarbij, zei de minister.

Achterstand

De gemeente Utrecht zette afgelopen zomer een unieke methode in om de achterstanden wat betreft huisvesting van statushouders in te halen. Gedurende vier weken werden zo goed als alle vrijkomende sociale huurwoningen toegekend aan statushouders, terwijl normaalgesproken minder dan 30 procent voor die doelgroep bestemd is. Dankzij deze aanpak heeft de gemeente de achterstand inderdaad weg weten te werken. (ANP/Redactie)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het gaat er bij echte vluchtelingen in eerste instantie om dat ze veilig zijn. Pas op de lange termijn, als de oorlogstrauma’s zijn verminderd, komt werken in beeld. Ik heb er dus geen probleem mee. De doelstelling van het asielbeleid is veiligheid bieden en dat lukt.
P. Smit
En hoe hoog is het percentage 'veilige landers' dat ook gebruik maakt van deze route? De echte vluchtelingen zijn vér in de minderheid.

"Veel statushouders hebben dus een bijstandsuitkering, en bijverdienen naast de uitkering is onaantrekkelijk omdat zo goed als alle bijverdiensten worden ingehouden op de uitkering."
Dit geldt ook voor alle andere mensen met een bijstandsuitkering. Hoe zou u daar mee om willen omgaan?
Hielco Wiersma
Aanvragers van een WW-uitkering, die zelf ontslag nemen, komen helemaal niet in aanmerking van een dergelijke uitkering. Op een aanvraag ingevolge de Participatiewetgeving kan een Gemeente sancties nemen. Dus........?????
Fred IJspeerd
Het probleem hier is een zaak van perceptie: de wetgever is van mening dat de PW aanvult op genoten inkomsten tot de bijstandsnorm. De perceptie van de meeste mensen is 100% anders: genoten inkomsten worden gekort op de bijstandsuitkering.
Nico Bos
Als de wet en regelgeving dit toelaat dan ben je gek als je er geen gebruik van maakt... Dat moet dus anders, maar zeker is dat er alsnog veel subsidie voor nodig is om iemand met een minimum inkomen in een duur (niet geselecteerd in dit Utrechtse experiment) huurhuis financieel rond te laten komen. Door de regeldruk van de overheid krijgen we dit soort uitwassen die, zo blijkt uit de reactie van het Utrechts college, dus ook in andere gemeentes voorkomt.
Advertentie