'Eerste Kamer stelt behandeling Jeugdwet uit'
‘Het klopt dat EK #Jeugdwet pas in februari gaat behandelen! #wordtdusuitstel #joepie' twittert PVV-Kamerlid Fleur Agema.
De nieuwe Jeugdwet wordt niet, zoals staatssecretaris Van Rijn (PvdA, VWS) en Fred Teeven (VVD, V en J) voor ogen hadden in december behandeld door de Eerste Kamer. De behandeling zou uitgesteld zijn tot het voorjaar van 2014, melden verschillende leden van de Tweede Kamer op Twitter.
Grote meerderheid
Op 17 oktober stemde de Tweede Kamer met grote meerderheid in met Jeugdwet die regelt dat vanaf 2015 gemeenten verantwoordelijk zijn voor de gehele jeugdzorg naar gemeenten. Naast de regeringspartijen VVD en PvdA stemden ook het CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP voor de wet. Voor december stond de behandeling in de Eerste Kamer op de agenda zodat op 1 januari 2014 de wet gepubliceerd zou kunnen worden in het staatsblad. Maar daar lijkt nu geen sprake meer van.
Overhaast
‘Het klopt dat EK #Jeugdwet pas in februari gaat behandelen! #wordtdusuitstel #joepie' twittert PVV-Kamerlid Fleur Agema. Haar partij is fel tegenstander van de invoering van de Jeugdwet per 2015. Volgens Agema wordt de wet overhaast ingevoerd en zijn er nog veel te veel onduidelijkheden.
Samenhang Wmo
Kamerlid Renske Leijten (SP) is nog iets voorzichtiger ‘het klopt hoogstwaarschijnlijk!’ twittert ze. Ook haar partij is tegen de invoering van de wet in 2015. Ze ziet wel een voordeel in de vertraagde behandeling in de Senaat ‘Voordeel is dat we straks wel samenhang kennen’, schrijft ze, doelend op de samenhang met de vernieuwde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die eerst nog door de Tweede Kamer moet.
Procedure aangehouden
Officieel is nog niets bekend, behalve dat de commissie VWS in de Eerste Kamer heeft besloten de procedure aan te houden tot 12 november en dus niet - zoals gepland - vandaag bepaalde wanneer de wet precies behandeld wordt. Een technische briefing die voor 5 november op de agenda stond, gaat wel gewoon door. Een reden voor het mogelijke uitstel is daarom ook nog niet bekend.
GGZ
Vanuit de GGZ-hoek wordt het mogelijke uitstel in verband gebracht met de grote tegenstand die er bestaat over de overgang naar gemeenten. Maandag schreven kinder- en jeugdpsychiaters van verschillende GGZ-instellingen een brief aan de Eerste Kamercommissie om hun bezwaren nogmaals duidelijk te maken. Een petitie onder betrokkenen bij de GGZ werd eerder door ruim 57 duizend mensen ondertekend.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Jeugdzorg naar gemeenten wordt niet efficiënter in deze vorm met deze voorwaarden, als de gemeente het zelf niet weten. Laat staan Waarom niet beginnen met een trial? De Kinderombudsman vindt het in ieder geval in dit tempo een slecht plan. College Bescherming Persoonsgegevens heeft vraagtekens mbt privacy. Kennelijk is dat niet belangrijk.
Ik begrijp dat u de rest van mijn reactie eveneens af doet als kretologie, overigens zonder uw onderbouwing waarom u dat zo vindt. U gaat er verder ook niet op in (bij voorkeur met argumenten) waarom de JGGZ dan wel mee moet, behalve neem ik dan aan, dat het zo besloten is in de 2e kamer en dat het, omdat het zo lang al geduurd heeft nu maar door moet gaan als dat decentralisatie belangrijk is. Die argumenten lijken mij eerder kretologie daar u nalaat ze te onderbouwen.