Tweede Kamer: bescherm de jonge ambtenaar
De Tweede Kamer wil dat minister Donner jonge ambtenaren spaart bij de te verwachten ontslaggolf bij de ministeries. De Kamer is bang dat de ministeries nog verder vergrijzen doordat jongere ambtenaren normaliter als eerste in aanmerking komen voor ontslag door hun beperkt aantal dienstjaren.
‘Als je het principe van Last In-First Out hanteert, raakt dat vooral jongere ambtenaren, en die hebben we hard nodig, menen wij. Anders houdt je straks alleen ´grijze ambtenaren´ over – om het maar even overdrachtelijk te zeggen. Daarom roepen wij in de motie op om zorg te dragen voor een evenwichtig behoud van jonge ambtenaren,’ zegt de indiener van de motie, D66 Kamerlid Gerard Schouw.
Ontraden door Donner
Minister Donner noemde de ‘achtergrond en uitgangspunten’ van de motie ‘sympathiek’,maar raadde de aanneming van de motie toch af, ‘omdat erin wordt gesuggereerd dat de Kamer door de cao-onderhandelingen heen loopt’. Ook wees Donner op het gevaar van streefdata en streefcijfers ‘in een periode van krimp’. Omdat in deze motie helemaal geen streefdata en streefcijfers staan, maakte dat antwoord volgens Schouw een vreemde indruk, en juist daarom trok de Kamer zich van de raad van Donner weinig aan en nam de motie toch aan. ‘Het lijkt erop dat deze minister zo’n motie ziet als gezichtsverlies. En hij wil de handen vrijhouden voor de onderhandelingen’, zegt Schouw.
Cao
Inhoudelijk lijkt minister Donner op één lijn met de indieners van de motie. Ook volgens Donner heeft de overheid belang bij jonge ambtenaren,’omdat wij zeker op een arbeidsmarkt waarin straks tekorten ontstaan, groot belang erbij hebben om de kwaliteit van het overheidsapparaat vast te houden’. Volgens de minister is het echter niet aan de Tweede Kamer om ‘eenzijdig bij motie op tafel’ te leggen dat het sociaal flankerend beleid ‘op een bepaalde manier moet’. De Kamer meende dus van wel: er moet rekening gehouden worden voor evenwichtig behoud van jonge ambtenaren.
Laat het Rijk haar personeel screenen op zij die jong van geest zijn. Dat is namelijk niet leeftijdsgebonden, maar persoonsgebonden.