Advertentie
sociaal / Nieuws

Tweede Kamer: bescherm de jonge ambtenaar

De Tweede Kamer wil dat minister Donner jonge ambtenaren spaart bij de te verwachten ontslaggolf bij de ministeries. De Kamer is bang dat de ministeries nog verder vergrijzen doordat jongere ambtenaren normaliter als eerste in aanmerking komen voor ontslag door hun beperkt aantal dienstjaren.

09 december 2010
Grijze ambtenaren
‘Als je het principe van Last In-First Out hanteert, raakt dat vooral jongere ambtenaren, en die hebben we hard nodig, menen wij. Anders houdt je straks alleen ´grijze ambtenaren´ over – om het maar even overdrachtelijk te zeggen. Daarom roepen wij in de motie op om zorg te dragen voor een evenwichtig behoud van jonge ambtenaren,’ zegt de indiener van de motie, D66 Kamerlid Gerard Schouw.

Ontraden door Donner
Minister Donner noemde de ‘achtergrond en uitgangspunten’ van de motie ‘sympathiek’,maar raadde de aanneming van de motie toch af, ‘omdat erin wordt gesuggereerd dat de Kamer door de cao-onderhandelingen heen loopt’. Ook wees Donner op het gevaar van streefdata en streefcijfers ‘in een periode van krimp’. Omdat in deze motie helemaal geen streefdata en streefcijfers staan, maakte dat antwoord volgens Schouw een vreemde indruk, en juist daarom trok de Kamer zich van de raad van Donner weinig aan en nam de motie toch aan. ‘Het lijkt erop dat deze minister zo’n motie ziet als gezichtsverlies. En hij wil de handen vrijhouden voor de onderhandelingen’, zegt Schouw.

Cao
Inhoudelijk lijkt minister Donner op één lijn met de indieners van de motie. Ook volgens Donner heeft de overheid belang bij jonge ambtenaren,’omdat wij zeker op een arbeidsmarkt waarin straks tekorten ontstaan, groot belang erbij hebben om de kwaliteit van het overheidsapparaat vast te houden’. Volgens de minister is het echter niet aan de Tweede Kamer om ‘eenzijdig bij motie op tafel’ te leggen dat het sociaal flankerend beleid ‘op een bepaalde manier moet’. De Kamer meende dus van wel: er moet rekening gehouden worden voor evenwichtig behoud van jonge ambtenaren.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
Deze motie van de Tweede Kamer begrijp ik niet. In Nederland zijn we toch tegen levensdiscriminatie en de rijksoverheid wil de arbeidsmarktpositie van ouderen op de arbeidsmarkt versterken?

Laat het Rijk haar personeel screenen op zij die jong van geest zijn. Dat is namelijk niet leeftijdsgebonden, maar persoonsgebonden.
Wouter / jonge ambtenaar ;)
Beste Fred: toch snap ik de gedachte erachter wel. Er is berekend dat de komende 10 jaar 30% van de ambtenaren, ook zij die jong van geest zijn, met pensioen gaat. Als je dan nu een grote groep jongere ambtenaren buiten de deur zet, wie moet dan in 2020 het werk doen?
W.Wilkens
Snel doen, dan kan de overheid zich verder ontwikkelen als onderneming met medewerkers die geen idee hebben wat een publieke moraal is of een band kunnen ontwikkelen met regelgeving.
Past ook goed in de ontwikkeling (D'66 motie) om de status van ambtenaar af te schaffen.
Wat wil de Tk nog meer

Overigens praat deze minister met dubbele tong: het is hem gelegen aan verlaging van de loonstructuur (alleen bij de overheid, natuurlijk) en hierover is hij gerust bereid om leeftijdsdiscriminatie te plegen.
O. ten Hove
De jongere vindt makkelijker een baan, Wouter, een veertigplusser niet. Dus in jouw optiek veroordeel je de oudere tot WW en daarna bijstand. Lekker sociaal beleid.
Hans / afdelingsmanager
De politiek buitelt over elkaar heen om de oudere ambtenaren het leven zuur te maken: langer doorwerken, ouderen het eerst er uit, pensioen en AOW omlaag, ambtenarenrecht afschaffen en ga zo maar door. Erg consistent kan ik het niet noemen; met arbeidsmarkt gericht denken heeft het al evenmin iets te maken. Jonge ambtenaren zouden er goed aan doen zich te realiseren dat zij op enig moment net zo goed in het verdomhoekje terecht kunnen komen. Ik zal geen enkele jongere ooit adviseren bij de overheid te gaan werken!
Kees
Door continue het LiFo principe te hanteren worden jongere werknemers al decennia structureel gediscrimineerd bij het Rijk, omdat er wel degelijke een correlatie is tussen lengte dienstverband en leeftijd.
Het lijkt mij heel erg gezond om nu eens een afspiegelingsprincipe te gaan hanteren, wat in een gemiddeld oude organisatie als het Rijk inderdaad zou gaan betekenen dat ouderen het veld ruimen ipv jongeren. Nog beter zou zijn om eens goede beoordelingsgesprekken te houden en alle kelders, zolders en achterkamertjes eens leeg te halen, maar dat past niet in de cultuur en zal dus ook wel niet gebeuren.

Aan reacties onder sommige van dit soort artikelen krijg ik het idee dat de overheid volgens sommige reageerders moet fungeren als een soort sociale werkplaats voor mensen met een slechte positie op de arbeidsmarkt (in dit geval dan 'ouderen'). Ik hoop en denk dat ik mijzelf op die leeftijd niet plaats onder een hulpbehoevende groep op de arbeidsmarkt. Employability is ook een keuze en door hier jarenlang niet in investeren hebben dit soort oudere werknemers inderdaad meer moeite.

M.i. is de taak van de overheid als organisatie (maak hier svp eens onderscheid tussen de werkgever en de beleidstaak!) het zorgen voor een duurzame organisatie. m.i. wordt dat o.a. bereikt door een gezonde leeftijdsopbouw en betekent dat inderdaad dat er meer ouderen uit moeten en meer jongeren in.
Kees
Overigens: pensioen omlaag, aow omlaag, 'uitkleden'.

Men mag zich als ambtenaar (en dat ben ik ook) realiseren dat er op veel vlakken een zeer voordelige cao ligt! Pensioen en AOW krijgt de oudere ambtenaar nog. Voor de jongere generaties is het nog maar te hopen dat er nog wat in het potje zit tegen die tijd. Ik heb die illusie niet.
Godwin
Nr. 31 MOTIE VAN HET LID SCHOUW C.S.
Voorgesteld 2 december 2010

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende, dat het Rijk fors moet bezuinigen op overheidspersoneel;

overwegende, dat jonge ambtenaren – waaronder rijkstrainees – die nu reeds bij het Rijk werkzaam zijn, gezien hun leeftijd en beperkt aantal dienstjaren als eerste in aanmerking zullen komen voor ontslag;

voorts overwegende, dat een evenwichtig samengestelde rijksdienst juist baat heeft bij behoud van jonge ambtenaren die door de vergrijzing op termijn bovendien hard nodig zullen zijn;

verzoekt de regering in het sociaal flankerend beleid ten behoeve van de inkrimping van het rijkspersoneel zorg te dragen voor een evenwichtig behoud van jonge ambtenaren,

en gaat over tot de orde van de dag.

Schouw

Hachchi

Heijnen

Dibi

Advertentie