Tilburg op vingers getikt om tarieven jeugd-GGZ
De gemeente Tilburg mag niet van GGZ-Breburg verwachten dat het taken in de hoogspecialistische jeugdhulp voor zo’n 15 procent onder de kostprijs uitvoert, heeft de voorzieningenrechter bepaald.
De gemeente Tilburg mag niet van GGZ-Breburg verwachten dat het taken in de hoogspecialistische jeugdhulp voor zo’n 15 procent onder de kostprijs uitvoert, heeft de voorzieningenrechter bepaald. De aanbestedingsprocedure door de regio Hart van Brabant voor 2018 moet opnieuw worden gestart.
Onder de kostprijs
GGZ-Breburg, een van de inschrijvers in de aanbesteding, spande een kort geding tegen de gemeente aan om betere tarieven te bedingen. De uurtarieven voor behandeling en diagnostiek en de etmaaltarieven voor verblijf met (extra) intensieve verzorging lagen volgens Breburg onder de kostprijs. Consultaties zouden helemaal niet worden vergoed, en tussen specialistische hulp en hoogspecialistische hulp werd door Tilburg geen onderscheid gemaakt, met een tarief onder de kostprijs tot gevolg. Breburg zegt dat het wel aan de aanbestedingsprocedure moest meedoen omdat anders de gevolgen voor cliënten en personeel niet te overzien zouden zijn. De gemeente nam het standpunt in dat Breburg in de organisatie zou moeten snijden om de geboden tarieven kostendekkend te maken.
Zorgvuldigheidsbeginsel
De gemeente vraagt in de aanbesteding om de dienstverlening ‘consultatie’, oordeelt de rechtbank, en handelt onder meer in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel door daarvoor geen tarief op te nemen. Ook wat de omstreden vier tarieven betreft, veegt de rechter het verweer van Tilburg van tafel; GGZ-Breburg neemt als exclusieve aanbieder van sommige (hoog)specialistische jeugdhulp een bijzondere plaats in de regio in, en het college van Tilburg is onder de Jeugdwet verplicht ervoor te zorgen dat die hulp voorhanden blijft. ‘Het in stand houden van een dergelijke grote en brede non-profit instelling gaat met een andere kostenstructuur gepaard dan het in stand houden van een praktijk aan huis of een kleine instelling met een geringer pakket aan diensten’, aldus de rechter.
Heraanbesteding
Enige tegenvaller voor GGZ-Breburg is dat de tarieven en productcodes bij een aanbesteding volgens de rechtbank niet meer kunnen worden gewijzigd als de aanbesteding eenmaal gestart is. Om die reden gelast de rechter dan ook een nieuwe aanbestedingsronde waarbij hij de gemeente opdraagt lering uit het vonnis te trekken. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg laat weten dat die het vonnis momenteel nog bestudeert.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.