Advertentie
sociaal / Nieuws

Parttime werken vanuit bijstand moet gemakkelijker

Uitkeringsgerechtigden die vanuit hun uitkering parttime of tijdelijk gaan werken moeten minder te maken krijgen met bureaucratie betogen wethouder Marco Florijn van Rotterdam en wethouder Andrée van Es van Amsterdam.

08 februari 2013

Het moet makkelijker worden om vanuit de bijstand tijdelijk of parttime te gaan werken. Nu krijgen mensen die dat doen met een hoop bureaucratie te maken. Ook gemeenten en bedrijven worden daarbij geconfronteerd met veel regelzucht.

Onzekerheid

Dat staat in een opiniestuk van de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn (werk, inkomen en zorg) in Het Financieele Dagblad van vrijdag. Parttime werken vanuit de bijstand zorgt volgens hem voor financiële onzekerheid, terwijl het een opstap naar een vaste baan zou moeten zijn. Florijn spreekt van de omgekeerde wereld en pleit voor een andere opzet van de bijstand. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks) zit op dezelfde lijn, laat ze desgevraagd weten.
 
Hervorming arbeidsmarkt 

Florijn roept zijn partijgenoot minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken ) ook op werk te maken van het hervormen van de arbeidsmarkt. Volgens hem is het socialezekerheidsstelsel niet meer toegesneden op de huidige arbeidsmarkt, waarbij mensen veel vaker van baan moeten wisselen. Van Es vindt dat het kabinet te veel verwacht van maatregelen als werken onder het minimumloon.


Meer flexibiliteit

Volgens de twee wethouders is het tijd voor een nationale hervormingsagenda. Er moet meer flexibiliteit komen in de sociale zekerheid. Ook moet arbeid goedkoper worden. Dat kan door de heffingen die werkgevers op het loon moeten betalen te verlagen, zodat werken goedkoper wordt. Voor bedrijven is het dan aantrekkelijker personeel in te huren. Dat in de thuiszorg 12 euro per uur naar overheid toegaat en maar 8 euro per uur naar medewerkers, is ,,krom'', schrijft Florijn.


Banen in zorg verdwijnen

Florijn en Van Es willen ook meer van-werk-naar-werkbeleiding in de zorg. Daar zullen de komende jaren door de kabinetsmaatregelen weliswaar 60.000 banen voor huishoudelijke hulp verdwijnen, maar elders in de sector zullen nieuwe banen ontstaan. Een actieplan is nodig om dit proces in goede banen te leiden, stelt Florijn.


Verkeerder kant

Volgens Van Es is het arbeidsmarktbeleid van het kabinet nog te veel gebaseerd op maatregelen die bezuinigingen moeten opleveren, zoals de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht. ,,Het kabinet begint aan de verkeerde kant.'' Van Es en Florijn willen zo snel mogelijk een gesprek met Asscher over hun ideeën.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janske / Schaduwfractielid
Het mag niet zo eenvoudig, dat de cliënt er reguleerd wordt.Laat de Gemeenten het extra geld maar aanspreken die de gemeenten voor de doelgroep krijgen, er is nu wel genoeg gespaard. Daar hebben de uitkeringsgerechtigden onder geleden.
O. ten Hove
Ik mis hier de namen van de wethouder en de directeur van de sociale dienst Den Haag... maar die kun je niet netrappen op goede ideeën. Zielig eigenlijk deze directeur. Hij staat op de sit van Divosa (belangenbehartigers van directeurn van sociale diensten in Nederland met een verkeerd e-maiadres dat alee enkele jaren niet meer gebruikt wordt. Men gebruikt nu in Den Haag geen mailadressen met de afdeling eraan gekoppeld, maar gewoon de naam van de persoon met een @denhaag.nl



Conclusie, deze directeur wordt blijkbaar nooit gemaild, of staat in de rangorde van Divoas zo laag in de pikorde dat dit nooit werd opgemerkt. En onbelangrijk, maakt onbemind en daardoor nooit gemaild...



Maar wel een blunder voor de directeur van een sociale dient van de derde stad in bevolkingsomvang in Nederland.
Jan
Bijverdienen in de bijstand zou gewoon moeten mogen totdat het minimumloon wordt bereikt, zonder dat er dan gekort wordt op de bijstand. Zo'n vetpot is dat niet.
Advertentie