Advertentie
sociaal / Nieuws

Steun voor opvang Oekraïners neemt gestaag af

Niet alleen neemt de betrokkenheid bij Oekraïense vluchtelingen af, ook de betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne is op zijn retour.

23 augustus 2024
Vlak Oekraïne ANP
ANP/Hollandse Hoogte/Manon Bruininga

De steun onder Nederlanders voor de ruimhartige opvang van Oekraïense vluchtelingen is flink gedaald. In maart 2022 vond 78 procent van de Nederlanders nog dat ons land Oekraïners ruimhartig moest opvangen. Dat percentage is nu gedaald naar 42 procent, zo blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O.

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Betrokkenheid bij oorlog daalt

Niet alleen neemt de betrokkenheid bij Oekraïense vluchtelingen af, ook de algemene betrokkenheid van Nederlanders bij de oorlog in Oekraïne is op zijn retour. Uit het onderzoek blijkt dat nog maar 52 procent van de Nederlanders de oorlog op de voet of op hoofdlijnen volgt, terwijl dat percentage in april 2022 nog op 75 procent lag. Ook de zorgen over het conflict nemen af. Slechts 24 procent maakt zich nu 'veel zorgen', het laagste percentage sinds het begin van de oorlog.

Minder steun voor regeringsbeleid

De dalende betrokkenheid vertaalt zich ook in een afnemende steun voor het regeringsbeleid inzake Oekraïne. Bij het uitbreken van de oorlog steunde nog twee derde van de Nederlanders de aanpak van de regering, nu is dat gedaald naar 51 procent. Ondanks de afnemende steun voor opvang en het regeringsbeleid, is er wel een duidelijke roep om vrede. Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat Oekraïne en Rusland vredesbesprekingen moeten beginnen om de oorlog te stoppen. Dit percentage is sinds oktober 2023 stabiel gebleven.

Opvang loopt tegen grenzen

De opvang van Oekraïners loopt ook steeds meer tegen de grenzen aan. Op de opvanglocaties zijn nog altijd nauwelijks bedden vrij voor nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne. De locaties hadden eind vorige week 230 bedden direct beschikbaar, tegen 220 een week eerder en 240 begin augustus, volgens de laatste cijfers, die donderdag naar buiten zijn gebracht.

De gemeenten in Nederland hebben 92.170 bedden voor Oekraïense vluchtelingen. Daarvan waren er eind vorige week 91.940 in gebruik. De marges waren in februari voor het laatst zo klein. Daarna vonden gemeenten snel nieuwe plekken. In april, mei en juni hadden de opvanglocaties meer dan duizend bedden vrij.

Zelf een plek vinden

De nieuwste cijfers zijn berekend voordat de veiligheidsregio besloot de hub in de Jaarbeurs in Utrecht te sluiten. Daar zaten kwetsbare vluchtelingen, zoals gezinnen, ouderen en mensen met psychische en lichamelijke klachten. Nieuwe vluchtelingen moeten zelf een opvangplek zien te vinden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
We hadden natuurlijk dankzij van Baalen en Verhofstadt c.s. wel wat verplichtingen opgelopen met de onstuitbare strategische uitbreiding van de Europese grenzen richting het oude Oostblok, zie:
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2272656-eu-gooide-olie-op-het-vuur-tijdens-de-revolutie-in-kiev
Nu achteraf blijkt dat Ukraine onze gaspijplijn heeft gesaboteerd en daarmee Europa doelbewust uit eigenbelang in een economische chaos heeft gestort, brokkelt natuurlijk ook die steun - m.n. onder de bevolking - dramatisch af, immers het is en blijft een van de meest corrupte landen in onze regio.
Bert Bakker
Dat is mooi dat die zorgen minimaal zijn. Dat was HET argument om hier de boel te kunnen militariseren en voor de EU om de beschikking te krijgen over haar eigen krijgsmacht op kosten van de lidstaten. Ze staan hier voor de deur als wij niet. Maarja als je aan de andere kant via de pers en het bestuur die reële waarschuwingen om kernwapens in te zetten belachelijk maakt en de kundigheid plus de toegang tot apparatuur van de tegenstander finaal de grond in boort (met schoppen en wasmachineonderdelen) neemt men die waarschuwingen met het korreltje zout die ze verdienen. In je eigen voet schieten heet dat.
Advertentie