Advertentie
sociaal / Column

Lichtpuntjes

Het is af, decentralisaties: check. Sterker nog, de boodschap van het SCP ondersteunt wat we ook als gemeenten signaleren: de verwachtingen van de decentralisaties waren bij aanvang te hoog, zowel financieel als praktisch. En de resultaten blijven achter. We zijn het met elkaar eens. En toch. Toch kwam het aan. We zijn in het sociaal domein nog niet in staat om de meest kwetsbare mensen te helpen.

10 december 2020

Het was niet zozeer dat ik het oneens was met de boodschap van het SCP. Vijf jaar na de decentralisaties is de ondersteuning aan de meest kwetsbare mensen nog niet op orde. Ondanks ons keiharde werken, is het nog niet zo dat we kunnen zeggen: we zijn er.

Het is af, decentralisaties: check. Sterker nog, de boodschap van het SCP ondersteunt wat we ook als gemeenten signaleren: de verwachtingen van de decentralisaties waren bij aanvang te hoog, zowel financieel als praktisch. En de resultaten blijven achter. We zijn het met elkaar eens.

En toch. Toch kwam het aan. We zijn in het sociaal domein nog niet in staat om de meest kwetsbare mensen te helpen. Juist de mensen voor wie we het doen. En dan kan ik tegen mezelf zeggen dat dit niet alleen aan het sociaal domein ligt. Dat we immers in het sociaal domein de ellende opvegen van wat er in de andere domeinen misgaat. Denk aan de woningnood die mensen over kling jaagt met stress, schulden en opvoedproblemen. Of de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dat we in alle domeinen de zogenaamde zelfbepalende zelfredzame burger overschatten en dat we de gevolgen daarvan vooral in het sociaal domein merken.

En toch. Toch blijf ik het voelen. We zijn nu zes jaar bezig met deze immense transformatieklus, met als klapper op de vuurpijl dit laatste coronajaar. We werken onder constante druk van te weinig budget en voortdurende interventies vanuit allerlei departementen. En dan kan zo’n rapport je net een zetje in de verkeerde richting geven. Een zetje richting ontmoediging. En dat is het laatste wat we nodig hebben. Dit rapport is immers geen eindoordeel, het is een tussenstand. We moeten ons blijven richten op wat er aan het veranderen is. We bieden méér maatwerk, we werken minder verkokerd, we kijken met een brede blik.

In tijden van crisis werken gemeente en Rijk als één overheid samen, er verschuift van alles, er ontstaat een nieuw sociaal domein. Zeker, er gaat nog veel niet goed, soms is het buiten donker, daar sluiten we onze ogen niet voor. Maar we focussen ons er niet op. We richten ons op de veranderingen, op vernieuwing, op wat er beter gaat. Naar één gemeente kijkend lijkt het soms een enkel lichtpuntje te zijn, maar wie uitzoomt ziet dat er iets op gang komt. Eén voor één springen steeds meer lichtjes aan.

Erik Dannenberg
Lees hier alle columns van Erik Dannenberg

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Beleidsmedewerker
Nederland is het meest Angelsaksische land van Europa. Het is niet gek dat er juist in Nederland zoveel onderbetaalde Polen werken. Wat dat betekent voor de Participatiewet? Ik hoorde onlangs een verhaal van een WSV bedrijf die bij een reguliere werkgever op bezoek ging om te kijken of ze er arbeidsgehandicapten zouden kunnen plaatsen. Reactie: arbeidsgehandicapten? We hebben toch Polen? Nederland heeft een cultureel probleem. De landelijke politiek faciliteert werkgevers die geld willen verdienen, door onder meer niet te handhaven op naleving van arbeidsvoorwaarden, Dat is al decennia gaande. De werkgever in dit voorbeeld is inmiddels multimiljonair. Heeft zijn bedrijf verkocht. Follow the money. De rest is theater.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Bart: Ik vraag mij af wat jij nu met je reactie wil zeggen:

- Polen verdringen de arbeidsmarkt voor gehandicapten? Dat is je reinste borrelpraat en hoort hier niet thuis. Je stigmatiseert daarmee een bepaalde bevolkingsgroep;

- Nederland lijkt op Engeland? Thank God gelukkig niet al te veel. Anders hadden we hier een malloot aan het roer die onze economie een dreun geeft omdat ie zo graag eigen baasje wil spelen;

- Nederland heeft een cultureel probleem: oh ja, welk cultureel probleem dan? Is dat waarom je Poolse werknemers er aan de haren bijsleept?

- De werkgever waarvan jij de naam niet noemt of niet wil noemen of niet kan noemen (omdat het verhaal uit je grote duim komt), waarvan jij al zeker bent dat hij multimiljonair is. Ok namen en rugnummers: wie is dat dan? Waarom mogen wij dat niet weten. Dat zou ik nou veel belangrijker vinden dan die aan de haren er bij gesleepte Poolse werknemers.



Kortom Bart: denk eerst eens na voordat je allerlei losse onzinzinnen aan elkaar flanst.
Karel van Klaveren
De ultralinkse Rood Hesje probeert weer de zaak te downplayen.



Problemen in het sociaal domein? Nee hoor, meneer, die zijn er echt niet.

Veel Polen in Nederland? Hoe komt u erbij, dat is borrelpraat ! (Het zijn er ook maar 250.000, dus waar hebben we het over, nietwaar).



Nee beste mensen, het Vuurrode Hesje heeft helemaal gelijk.

Nederland is een sociale heilstaat.

En iedereen die anders beweert, is een fascist!



Bart / Beleidsadviseur
De problematiek is erg complex. Geconstateerd moet helaas worden dat Nederland op een aantal samenhangende vlakken, van voldoende huurwoningen tot zorg voor kwetsbaren, slecht scoort. Daar zit zeker een relatie met arbeidsmigratie. Nederland faciliteert de belangen van werkgevers met goedkope flexibele arbeid, We richten ons op de korte termijn winst voor een aantal werkgevers en niet op duurzame arbeid. Macro economisch denk ik dat Nederland hierdoor verarmt. We moeten ons in dit landje - overbevolkt bovendien - ons eens echt gaan verdiepen in hoe we zaken op de lange termijn willen organiseren. Onder de kabinetten Rutte is de arbeidsmigratie vertienvoudigd. Het is uit de hand gelopen.



Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Bart: ah kijk daar kunnen we inderdaad wel een discussie over voeren. En we zijn het met elkaar eens dat we moeten stoppen met het faciliteren van werkgevers door goedkope arbeidskrachten (flexwerkers en arbeidsmigranten). Tegelijkertijd moeten we toch ook vaststellen dat ons land niet zonder arbeidsmigranten kan in bepaalde sectoren. Maar dan wel graag met een gelijkwaardige beloning en passende huisvesting;

@Carola Stel: Tsja, ach ach mevrouw Stel, wat zal ik daar eens op zeggen. Uw furieuze schreeuwreacties maken welhaast iedere vorm van gesprek onmogelijk. Ieder heeft zijn eigen stijl van schrijven. Bij u wek ik blijkbaar een grenzeloze en onredelijke razernij op die slecht is voor uw gemoedsrust en daarmee ook voor uw gezondheid. Past u wel een beetje op u zelf? Dat kan ik namelijk niet doen. Maar toch: u bent blijkbaar een beetje fan van mij, aangezien u het niet kan nalaten om te reageren. Jippiee, ik heb een fan :) Oh Ja, waar leest u dat ik problemen in het sociaal domein niet onderken. Of meent u dat de woorden 'cultuur probleem' gelijk staan aan 'sociaal domein". In dat geval een paar goedbedoelde adviezen: koop een nieuwe leesbril en volg een cursus 'goed Nederlands lezen'!
Advertentie