Advertentie
sociaal / Nieuws

Statushouders blijven vaak lang in opvanglocaties

Met name gemeenten met een grotere woningnood lopen achter met het huisvesten van asielzoekers.

30 september 2024
Containerwoningen voor statushouders. ANP /Hollandse Hoogte /Kim van Dam
Containerwoningen voor statushouders, studenten en werkenden van 18 t/m 27. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Inburgeringsplichtige asielzoekers (statushouders) blijven vaak nog enige of langere tijd in opvanglocaties wonen. Eind 2023 verbleef 26 procent nog in opvangplekken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Omdat zij geen eigen huis in een gemeente kunnen krijgen, wordt het moeilijk om met de inburgering te beginnen.

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Dat blijkt uit een publicatie van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel asielzoekers hebben voordat ze in een gemeente kunnen wonen al een hele verhuiscarrière achter de rug. Tot eind 2023 is meer dan de helft minstens twee keer verhuisd tussen de opvanglocaties.

Afstand

Slechts één op de zes asielmigranten wordt gekoppeld aan de gemeente waar zij op dat moment verblijven. Voor deze 25.200 asielzoekers varieert de afstand tussen beide gemeenten sterk. Een meerderheid (13.000) verbleef in een opvanglocatie die binnen 65 kilometer van de gekoppelde gemeente ligt. Ongeveer één op de vijf (4.700) verblijft op meer dan 145 kilometer afstand van de gekoppelde gemeente.

Huisvesten

Asielmigranten wonen over het algemeen meer verspreid over Nederland dan gezins- en overige migranten. Die eerste groep wordt namelijk evenredig (naar inwonertal) gekoppeld aan gemeenten. Het zijn vaker de wat kleinere gemeenten die naar verhouding veel asielzoekers huisvesten, constateert het CBS. Zo wonen in Craendonck en Ouder-Amstel relatief de meeste nieuwkomers (respectievelijk 29 en 28 asielmigranten per 10.000 inwoners). In absolute zin gaat het echter om 60 inburgeraars in Craendonck, en 40 in Ouder-Amstel. Gezins- en overige migranten wonen vooral in de grote steden in het westen van het land. Overigens zijn zij bij de start van hun inburgeringsplicht wel altijd gehuisvest in een gemeente.

Woningnood

Van de vier grote gemeenten staan in Den Haag de meeste inburgeraars ingeschreven: 20 per 10.000 inwoners (1.145 asielmigranten). Amsterdam heeft naar verhouding de minste inschrijvingen op haar naam staan, namelijk 13 per 10.000 inwoners (1.170 asielzoekers). Met name gemeenten met een grotere woningnood lopen achter met het huisvesten van asielzoekers, aldus het CBS.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Ja, dus?
Advertentie