Advertentie
sociaal / Nieuws

Amersfoort succesvol in aanpak schulden

Ondanks de sterke toename van de schuldenproblematiek in Nederland, boekt de schuldhulpverlening in Amersfoort goede resultaten. Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening daalt de laatste jaren licht. De extra investering in preventie heeft zijn doel niet gemist.

09 oktober 2016

Ondanks de sterke toename van de schuldenproblematiek in Nederland, boekt de schuldhulpverlening in Amersfoort goede resultaten. Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening daalt de laatste jaren licht. De extra investering in preventie heeft zijn doel niet gemist.

Uitgestoken hand
De gemeente Amersfoort werkt sinds 2012 met het Geldloket. Een winkel midden in de stad waar mensen die financiële problemen of vragen over geld hebben binnen kunnen lopen. Staatssecretaris Klijnsma sprak onlangs tijdens een werkbezoek over het loket als ‘een prachtige uitgestoken hand’. Ze roemt het feit dat het loket laagdrempelig is en doet haar best de Amersfoortse aanpak uit te dragen. Want, ‘goed voorbeeld doet goed volgen’, vindt ze.


Geldloket
‘We zagen steeds meer “nieuwe armen”, mensen die wel werken maar door de crisis toch in de problemen komen zoals zzp’ers’, vertelt wethouder Menno Tigelaar. Bij het Geldloket kunnen ze terecht met vragen en worden ze geholpen. Het mes snijdt aan twee kanten; er wordt hulp geboden en tegelijkertijd doet het Geldloket kennis op over deze nieuwe groep armen. Het Geldloket is onderdeel van Stadsring51 dat voor Amersfoort de schuldhulpverlening organiseert. Mensen met schulden kunnen daar terecht voor een schuldhulpverlening. ‘De kracht zit ‘em erin dat we maatwerk bieden’, aldus Tigelaar. ‘Per persoon wordt gezocht naar de beste aanpak. Sommigen krijgen een schuldregeling, anderen zijn daar nog niet aan toe, dan is zo’n traject te zwaar en wordt eerst gekeken hoe de situatie te stabiliseren.’  Maar er gebeurt ook veel op het gebied van preventie en nazorg.


Spreekuur
Zo wordt er in Amersfoort nauw samengewerkt met vrijwilligersorganisaties als Humanitas en Schuldhulpmaatje. Daarnaast worden spreekuren gehouden op plaatsen waar mensen komen die het niet makkelijk hebben. ‘Door een spreekuur bij het wijkteam te houden, of bij de voedselbank, komen we op een laagdrempelige manier in contact met mensen’, aldus Tigelaar. En voor de nazorg zijn budgetcoaches beschikbaar. Dat werkt. De uitvalpercentages voor schuldtrajecten zijn tussen 2011 en 2015 gedaald van 14 naar 6 procent, net als het aantal mensen dat na een traject weer in de schulden vervalt: van 15 naar 10 procent in dezelfde periode.

Nieuwe manieren
En dat in een tijd waar de schuldenproblematiek sterk toe nam. Landelijk verdubbelde het aantal mensen die een beroep deed op schuldhulp tussen 2008 en 2015. In Amersfoort was er ook een stijging, maar die lag met 24% aanmerkelijk lager. In 2014 en 2015 daalde het aantal aanmeldingen zelfs. ‘De preventieve aanpak heeft dus gewerkt’, concludeert Tigelaar. ‘Tegelijkertijd blijf je altijd zoeken naar nieuwe manieren om mensen te helpen. Zo starten we binnenkort met Stadsring51 een pilot die gesubsidieerd is door het rijk om te onderzoeken hoe we mensen op een goede manier sneller uit bewindvoering kunnen krijgen.’ Zolang er mensen met schulden zijn,  is de gemeente, ondanks de complimenten van de staatssecretaris, dus nog niet klaar.


Lees in magazine nummer 19 van Binnenlands Bestuur hoe Leeuwarden de schuldenproblematiek, op een heel andere manier, aanpakt (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie