Scheidingsdrama’s Vinexwijk zaak van gemeente
Uit de vele echtscheidingen die in luxere nieuwbouwwijken voorkomen rollen problemen waar de gemeente mee te maken krijgt. Beter is het om de drama's eerder aan te pakken en aan preventie te doen.
De bewoners van nieuwe Vinexwijken mogen hoger opgeleid zijn, meer verdienen en grotere huizen en auto’s hebben. Achter veel van die glimmende voordeuren voltrekt zich een groot drama. In de luxere nieuwbouwwijken van Nederland wordt namelijk massaal gescheiden. De onvermijdelijke consequenties krijgen gemeenten uiteindelijk op hun bord. Ook in Amersfoort ziet de plaatselijke politiek dat de situatie in hun Vinexbuurt Vathorst escaleert. Zij wil actie.
Financiële problemen
‘We noemen ze hier in Vathorst bankslapers,’ vertelt CU-raadslid Ron van der Spoel. ‘Dat zijn de vele vaders die gedwongen thuis moeten blijven wonen omdat het financieel niet mogelijk is om te scheiden, het huis staat vaak onder water. Zo weet ook iedereen in Vathorst dat je op zaterdag of zondag geen kinderfeestje moet plannen,’ vervolgt hij, ‘de helft van de kinderen logeert dan bij pappa.’ Van de Spoel is zelf inwoner van de Vinexwijk in Amersfoort en ziet elke dag de gevolgen van het hoge aantal scheidingen in de buurt. Overigens is Vathorst hierin niet uniek. Ook het Utrechtse Leidsche Rijn en IJburg in Amsterdam zijn typische echtscheidingsbuurten.
Schuldhulp en jeugdzorg
Ook artsen, kinderpsychologen en andere hulpverleners uit de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst luiden inmiddels de noodklok. Ze worden geconfronteerd met veel problemen bij ouders en kinderen. Schuldhulpverlening, jeugdzorg, huisvestingsproblemen, het zijn allemaal ernstige kwesties die regelmatig voortvloeien uit vecht- of echtscheidingen. Zaken waar de gemeente uiteindelijk voor op moet draaien.
Crisis
De gemeente Amersfoort onderzoekt dan ook wat de oorzaak is en hoe ze beter hulp kan bieden. ‘We vermoeden dat het een combinatie is van niet voorbereid zijn op ouderschap, ontbreken van een persoonlijk netwerk in de buurt of het wegvallen van een inkomen als gevolg van economische crisis,’ aldus de gemeente. ‘Er zijn overigens al wel verschillende partijen die kunnen helpen bij een vecht- of echtscheiding, zowel gericht op de ouders als op de kinderen. Binnenkort wordt een overleg gepland met enkele van deze partijen, die samen een nieuw initiatief hebben ontwikkeld. Daar wordt ook advies van het Nederlands Jeugd Instituut bij ingewonnen om te bepalen of we meer kunnen doen om effectief te zijn in het bieden van hulp', aldus de gemeente Amersfoort.
Prenatale voorlichting
Volgens het CBS eindigt 40,1 procent van de huwelijken in een echtscheiding. Volgens raadslid Ron van der Spoel eindigt in zijn wijk de helft van de huwelijken vlak na de geboorte van het eerste kind. ‘Veel babywagens in de buurt met maar één ouder erachter.’ Hij pleit dan ook voor meer gemeentelijke prenatale voorlichting over relaties. ‘Ik lees nu het boek “Liever liefde, dan de beste buggy” en dat dekt wel zo’n beetje de lading. Het is toch vreemd dat er tijdens de zwangerschap overal aandacht voor is, behalve voor je relatie?,’ vraagt hij zich af. ‘De zorg komt nota bene de luiers tellen en checken of er klosjes onder het bed staan. Maar een foldertje over hoe een baby invloed kan hebben op de verstandshouding met je partner bestaat nog niet.’
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Maar geen feestje !
Veel van ons bestaan - inclusief het beleid - bestaat uit illusies. Als het aan het licht komt, is het pijnlijk en triest. Het werkelijk percentage ligt veel hoger dan het CBS noemt, want veel stellen wonen ongehuwd samen en vallen deels buiten de statistieken. Misschien nog pijnlijker is om te zien hoe we langs elkaar heen leven, maar laat de overheid hier alsjeblieft geen nieuwe illusies scheppen die ze nooit kan waar maken ! Op het gebied van de verzorgingsstaat, het zorg- en pensioenstelsel heeft de overheid enorme illusies gecreëerd die nu worden doorgeprikt. Het is de reden dat de overheid nog zo weinig vertrouwen geniet. Burgers zullen het nu en in de toekomst vooral van hun eigen familie-, vrienden- en burennetwerk moeten hebben... Het kabinet van Rutte heeft wel altijd geld nodig, maar geeft je niets terug. Buitengewoon schandalig is het dat men de aftrek voor zorgtaken voor elders wonende kinderen heeft afgeschaft ! Dat kun je verwachten van zielloze politici.
Je mag toch aannemen dat mensen weloverwogen overgaan tot gezinsuitbreiding en bekend zijn met het feit dat als er kinderen komen de leef- en gezinssituatie dan sterk gaat veranderen.
De uitgaven nemen toe, misschien vermindert het inkomen wel. Maar ........verder moeten we ook alles kunnen en blijven zoals het was, zoals diverse vakanties, een luxe auto voor de deur en een fraai kookeiland in de woning.
En als vervolgens blijkt dat dit allemaal niet meer kan, ontstaan er problemen en "wordt het een zaak van de gemeente"
Het vooraf ergens over nadenken in combinatie met het goed kijken naar de eigen financiele mogelijkheden, kan veel problemen voorkomen.
En voorkomen is beter dan gezezen.
Het hoge scheidingspercentage in de Vinex wordt gelinkt aan grotere huizen, hoge hypotheken en slecht voorbereid ouderschap in die wijken. Wellicht allemaal waar, maar ik dat het aannemelijker is dat het scheidingspercentage in Vinex zo hoog is omdat het aandeel jonge gezinnen veel hoger ligt dan in andere/oudere wijken.
Je zult zien dat na verloop van tijd dit probleem in de Vinex zich vanzelf 'oplost' (door afname aandeel jonge gezinnen). Het probleem manifesteert zich dan namelijk in de volgende wijken waar het aandeel jonge gezinnen groot is.
Kortom, het koppelen van dit probleem aan de Vinexwijken lijkt me beetje kort door de bocht.
Het is een breed maatschappelijk probleem...
Goed gezien, dus gaat het van de start af aan van jetje, met 2 hoogopgeleide ouders die beiden een advocaat hebben die vaak het gevecht instand houden, zij hebben een winbelang en een uurtje factuurtje belang.
Als je daar tussen zit als kind heb je alle hulp nodig die je maar kunt krijgen en iemand die voor jou gaat staan om de verbale klappen op te vangen die ouders via het kind aan elkaar geven.
Juist hoogopgeleiden zoeken alle wegen om het gelijk te krijgen met als verlies voor hen beiden het vertrouwen van het kind wat alles ziet en hoort, maar hier niet over kan praten met ouders die elkaar de schuld geven.
De gemeente is verantwoordelijk voor het welzijn van het kind en zal snel haar jeugdprofessionals op moeten leiden om hier mee om te kunnen gaan.
Goede opleidingen die voor het kind gaan staan en buiten het geschil blijven zijn b.v. de Interactie Academie en het Rhino.