Rutte: Participatiesamenleving geen na te streven heilstaat
De participatiesamenleving is voor het kabinet geen na te streven heilstaat. Volgens premier Mark Rutte duidt het begrip op een feitelijke vaststelling van een ontwikkeling die gaande is.
De participatiesamenleving is voor het kabinet geen na te streven heilstaat. Volgens premier Mark Rutte duidt het begrip op een feitelijke vaststelling van een ontwikkeling die gaande is waarbij mensen het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun omgeving organiseren.
Dat betoogde hij woensdagavond in een debat met de Tweede Kamer over de term die koning Willem-Alexander vorig jaar in de troonrede noemde. De ChristenUnie had het debat aangevraagd omdat Rutte er volgens die partij tot nu toe niet in was geslaagd het veelbesproken woord te onderbouwen. Mensen zijn hoger opgeleid, mobieler en mondiger dan vroeger en vormen, mede door de invloed van internet en sociale media, op een andere manier sociale verbanden, aldus Rutte.
Geen handboek
Het ,,probleemoplossend vermogen'' van de samenleving wordt volgens hem groter. Al die kleinere initiatieven bij elkaar, waarbij mensen bijdragen naar vermogen, ,,kun je de participatiesamenleving noemen''. De vraag is hoe de overheid en de politiek op die ontwikkeling moeten reageren, aldus Rutte. Volgens hem bestaat er geen handboek hoe dit moet worden geregeld.
Concreet invullen
Van een deel van de Kamer mag het allemaal wel wat concreter. Partijleider Arie Slob van de ChristenUnie riep het kabinet op bij het overhevelen van onder meer zorgtaken van het Rijk naar gemeenten het begrip participatiesamenleving verder concreet in te vullen en daarbij speciaal aandacht te geven aan de mantelzorg en vrijwilligerswerk. In elk geval regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen GroenLinks en SGP steunden die oproep.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wie verlost ons van deze volgens zijn eigen zeggen beste minister president sinds de Romeinse overheersing? De PvdA moet zich schamen zich hiervoor te lenen en graaft haar eigen graf.
Ofwel: in het kader van de overheids- en aanverwante bezuinigingen mag men initiatieven ontplooien. Maar wel centjes meenemen.
Participatie tegen betaling.
Alsof alle veranderingen in het sociale domein toch vooral worden doorgevoerd als antwoord op "mensen die zelf het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun omgeving organiseren”.
Ik omarm de participatiemaatschappij waar dat kan, maar Rutte: Toon leiderschap!!