Gemeenten krijgen 'overall view'
Gemeenten hebben nu 'ruimte voor samenhangende hulp aan mensen die ondersteuning nodig hebben', aldus staatssecretaris Klijnsma bij de presentatie van de Participatiewet.
‘De gemeenten hebben met deze Participatiewet een overall view gekregen’, zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bij de presentatie van haar nieuwe wetsvoorstel. Volgens haar hebben gemeenten nu 'ruimte voor samenhangende hulp aan mensen die ondersteuning nodig hebben.'
Contouren
De contouren van de Participatiewet waren al lange tijd duidelijk. Meer mensen aan het werk, en dan vooral meer mensen met een arbeidshandicap. 125 duizend extra banen voor mensen met een arbeidshandicap moeten tot 2026 in reguliere bedrijven geschapen worden. Gemeenten worden verantwoordelijk voor de mensen onder de Participatiewet. De huidige Sw-bedrijven zullen verdwijnen en in de Werkkamer moeten gemeenten, werkgevers en bonden het werkbedrijf gestalte geven waar onder meer beschut werk geregeld moet worden voor mensen met nauwelijks loonwaarde.
Expertise Sw-bedrijven
In een reactie op haar wetsvoorstel benadrukt Klijnsma dat de huidige Sw-bedrijven belangrijk blijven bij het inrichten van de werkbedrijven. ‘De expertise die Sw-bedrijven hebben zal hard nodig zijn bij het inrichten van de werkbedrijven.’ Die werkbedrijven gaan beschut werk inrichten voor 30 duizend mensen. ‘Daar zullen de Sw-bedrijven een rol in spelen.’
Quotumwet
De quotumwet die als een stok achter de deur staat voor het geval de 125 duizend banen niet gerealiseerd worden, gaat volgend voorjaar naar de Kamer, aldus Klijnsma. De wet gaat ook in 2015 in, maar het toetsingsmoment is een jaar naar voren gehaald. In 2016 wordt voor het eerst gekeken hoeveel van de banen gecreëerd zijn. Dat moeten er 7500 in 2014 zijn (5000 berijfsleven en 2500 overheid) en nog eens zoveel in 2015. Als dat niet zo is, treedt de quotumwet in werking en kan per niet-gerealiseerde werkplaats een boete van 5000 euro opgelegd worden.
Niet hard
Toch zijn die afpsraken over de quotumwet nog niet helemaal zo hard. Hoe en wanneer er precies gesanctioneerd wordt, is nog onderwerp van gesprek. ‘Als het om een tekort van 1 of 2 banen gaat, dan zeggen we tegen de bedrijven dat er een tandje bij moet. Maar als ze beduidend achter liggen op schema dan treedt dat quotum in werking. Die wet komt er niet voor niets.’ De precieze uitwerking van de quotumwet en wanneer wel en niet gesanctioneerd wordt, komt in het voorjaar 2014.
Werkkamer
Voor het eerst sinds het overleg in de Werkkamer in augustus van start ging, is er iets naar buiten gekomen over het het daarmee staat. Heel concreet wordt het niet, maar volgens Klijnsma wordt er ‘goede vooruitgang’ geboekt. Duidelijk is dat het UWV gaat vaststellen of iemand in staat is het minimumloon te verdienen. Hiervoor zullen landelijke kaders worden gesteld.
Loonschalen aanpassen
Ook is afgesproken dat de sociale partners ervoor zullen zorgen dat er ‘passende loonschalen’ komen om het systeem betaalbaar te houden. Deze nieuwe, extra loonschalen zijn nodig omdat werkgevers het verschil tussen minimumloon en cao-loon voor hun rekening moeten nemen. De huidige cao-schalen zouden de werkgevers met hoge (extra) loonkosten opzadelen, waardoor de bereidheid mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen afneemt.
Verder praten
Het overleg in de Werkkamer is nog niet klaar, weet ook Klijnsma. Zo moet nog verder gepraat worden over de meting van loonwaarde, passende arbeid en welke instumenten er komen om werkgevers die mensen met een beperking in dienst nemen te ‘ontzorgen’.
Verder blijven dit soort decentralisaties golfbewegingen door de tijd. Dom om hieraan ook herindelingen e.d. aan te hangen. Over misschien 5 jaar al zijn er weer àndere inzichten. En dan ? Dan alles weer terugdraaien ? En dan heb ik het nog niet eens over een compleet ander kabinet, wat er na verkiezingen zou kunnen zitten.
Flipper