Advertentie
sociaal / Nieuws

Al ruim 100 colleges steunen petitie meer jeugdgeld

Meer dan honderd colleges hebben inmiddels de petitie ‘Opsterland’ voor meer geld voor de jeugdzorg getekend. Donderdag is er een nieuw overleg tussen de VNG en VWS over extra geld voor de jeugdzorg.

22 mei 2019

Ruim honderd colleges hebben inmiddels de petitie ‘Opsterland’ voor meer geld voor de jeugdzorg getekend. ‘We moeten de 150 tot 200 colleges kunnen halen’, aldus wethouder Rob Jonkman (financiën) van Opsterland, een van de initiatiefnemers. Donderdag is er een nieuw overleg tussen de VNG en VWS over extra geld voor de jeugdzorg.

Positieve reacties

Van noord tot zuid, van west tot oost en van groot tot klein hebben voltallige colleges de petitie ondertekend, waarin kabinet en Kamer worden opgeroepen te zorgen voor een ‘adequate verhoging van het jeugdhulpbudget’. ‘In totaal hebben we nu 113 positieve reacties gekregen’, aldus Jonkman. Steden als Den Bosch, Almelo, Alkmaar, Heerlen, Sittard-Geleen, Lelystad en Middelburg hebben steun betuigd. Ook gemeenten als Veldhoven, Baarn, Tholen, Zaltbommel, Wijchen, Landerd, Maassluis en Nieuwkoop hebben de petitie ondertekend. En zo is er nog een lange lijst van grote, middelgrote en kleine gemeenten. ‘Een aantal colleges heeft laten weten pas dinsdag met een reactie te komen.’ De G40 heeft het al dan niet ondertekenen van de petitie in bespreking, zo laat een woordvoerder van de G40 weten.

Realistisch

Barendrecht staat volledig achter de petitie en heeft deze ondertekend. 'De structurele tekorten lopen ook hier fors op en het wordt nu echt tijd dat het rijk het jeugdhulpbudget op een realistische manier zal verhogen’, laat wethouder jeugd Reshma Roopram namens het voltallige college aan Opsterland weten. Die coördineert de actie; een gezamenlijk initiatief van Opsterland, Oldebroek, Tytsjerksteradiel, Nunspeet en Heerenveen.

Belangrijk signaal

Over de ‘oogst’ tot nu toe is Jonkman toch wel verrast. Hij vond het al mooi dat ruim 250 wethouders van de regeringspartijen een open brief aan kabinet en hun partijgenoten in de Kamer stuurden om te pleiten voor extra geld. ‘Met 113 colleges die deze petitie hebben ondertekend, steunen meer dan 400 bestuurders, wethouders én burgemeesters, de oproep. Dat vind ik een heel belangrijk signaal.’ Uiteindelijk verwacht Jonkman tussen de 150 tot 200 college-handtekeningen uit te komen. ‘Dat zou betekenen dat de helft van alle colleges de petitie ondersteunen.’ Hij weet ook dat een aantal colleges de nieuwe onderhandelingen tussen VNG en VWS afwacht. Donderdag is er een nieuwe onderhandelingsronde.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Er is een verschil tussen de politieke werkelijkheid (financiële tekorten) en de inhoudelijke en procesmatige feiten. Zoals het aantal hulpvragers en de spreiding over de regio; de duur van de hulp; het rendement ervan; de relatie tussen jeugdhulp en gezinshulp; de afstemming van het aanbod op de daadwerkelijke vraag naar jeugdhulp. De zwaarte van die hulp; het intakeproces. En nog veel meer. ‘Meer geld’ is in dit verband dan ook niks meer dan politieke symptoombestrijding als niet duidelijk kan worden gemaakt wat het beleid en de feiten zijn waarvoor dat geld is bedoeld.
H. Wiersma / gepens.
@Jaap van Velzen. Helemaal mee eens. Veel gemeenten willen meer geld zonder enige (lokale) onderbouwing. Maar dat zou te gemakkelijk zijn en zo werkt het natuurlijk niet.
Advertentie