Rotterdam in beroep tegen afwijzing IAU-uitkering
De aanvraag om extra geld om het tekort op de bijstandsgelden uit 2011 te dekken werd afgewezen, maar Rotterdam stapt naar de rechter.
De gemeente Rotterdam legt zich niet neer bij het besluit van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de stad geen extra toelage op het bijstandsbudget over 2011 uit te keren. De gemeente stapt zelfs naar de rechter.
50 miljoen euro
In 2011 had Rotterdam een fors tekort op het bijstandsbudget. Als gevolg van de crisis zaten veel meer mensen in de bijstand dan verwacht en vanwege 'oude' afspraken uit het bestuursakkoord draaide de gemeente op voor die extra kosten. De gemeente deed daarom bij het rijk een aanvraag van bijna 50 miljoen euro op een IAU, een incidentele aanvullende uitkering, om dat tekort te dekken.
Extra hard getroffen
Gemeenten kunnen in aanmerking komen voor een IAU als er sprake is van speciale omstandigheden. Zo moet ze kunnen aantonen dat ze extra hard getroffen zijn vanwege een bijzondere economische positie en kunnen laten zien er alles aan gedaan te hebben om mensen aan het werk te krijgen. De aanvraag van Rotterdam voor de extra toelage werd afgewezen. Maar niet om deze redenen.
Onzeker en/of onrechtmatig
De reden is dat er in de verantwoording van Rotterdam 30 miljoen aan 'onrechtmatigheden' zit. En dat bestrijdt het college op de Coolsingel. Volgens SZW - en volgens de accountant die voor de stad de cijfers controleerde - staat voor 26 miljoen aan 'onzekerheden' in de boeken. En een onzekerheid is een onrechtmatigheid. Dit plus de 4 miljoen die sowieso als onrechtmatig wordt gezien, zorgt ervoor dat de stad ver boven de norm (4 miljoen) uitkomt voor onrechtmatigheden.
Inschrijven UWV
De onzekerheden van 26 miljoen euro gaan erover of aan zo'n 17 duizend mensen wel of niet terecht een uitkering is verstrekt. Deze mensen kregen weliswaar een bijstandsuitkering, maar stonden niet ingeschreven bij het UWV. En dat is verplicht voor het ontvangen van een Wwb-uitkering. Het is echter de vraag of een uitkeringsgerechtigde alleen op het moment van aanvraag bij het UWV moet zijn ingeschreven, of ook op een later tijdstip.
Kans op toewijzing is klein
Met een gang naar de rechter wil Rotterdam nu toetsen of het optellen van deze onzekerheden bij de rechtmatigheid klopt en of het niet ingeschreven staan bij het UWV bepalend kan zijn voor het al dan niet verkrijgen van een IAU. 'Alhoewel de gemeente de kans op een toewijzing klein acht, wil zij hiermee een inhoudelijke uitspraak over de rechtmatigheid van haar handelen verkrijgen', aldus de gemeente. Het gaat de gemeente dus vooral om het opbouwen van jurisprudentie. Overigens is de gemeente bezig een inhaalslag te maken om ervoor te zorgen dat alle uitkeringsgerechtigden bij het UWV ingeschreven staan.
Rotterdam is niet de enige gemeente die een aanvraag voor extra geld heeft gedaan bij het rijk. In totaal vroegen 288 gemeenten extra geld aan. 44 daarvan kregen nul op het rekest. De 244 gemeenten die wel geld kregen, konden 132 miljoen euro verdelen. Den Haag kreeg als enige grote stad geld uit de IAU.
M.a.w. moet een cliënt ten alle tijde ingeschreven staan?