Advertentie
sociaal / Nieuws

Rotterdam heeft meeste reïntegratietrajecten

Per 1 juni vorig jaar volgden 225.000 werkzoekenden een gemeentelijk reïntegratietraject. Rotterdam telde met ruim 26.000 deelnemers de meeste trajectvolgers.

04 januari 2008

Dat blijkt uit deze week gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeenten bieden de reïntegratietrajecten aan om mensen met een uitkering zo snel mogelijk weer aan betaald werk te helpen. De trajecten bestaan bijvoorbeeld uit scholing en werkervaringsplaatsen. Ook worden voorzieningen als kinderopvang toegankelijk gemaakt voor werkzoekende (alleenstaande) ouders.

 

Volgens het CBS woont bijna eenderde van de mensen die in een traject zaten in de vijf grote steden van ons land. ‘Dat klopt ook wel, want deze steden kennen nu eenmaal de grootste werkloosheid’, aldus econoom Michiel Vergeer van het CBS. Hij noemt het dan ook logisch dat Rotterdam de meeste mensen weer aan het werk probeert te helpen.

 

Vergeer spreekt van een momentopname, die niets zegt over de effectiviteit van de diverse regelingen. ‘Er is geen nulmeting, we weten dus niet hoeveel van de deelnemers uiteindelijk inderdaad een baan vinden. We hebben alleen geteld hoeveel er op de peildatum 1 juni in het traject zaten.’

 

Van de 225 duizend deelnemers per juni was het merendeel vrouw, terwijl de helft van de trajectvolgers ouder dan veertig jaar was. Er deden iets minder niet westerse allochtonen mee als autochtonen.

 

Volgens Vergeer hadden 41 duizend van de deelnemers in feite een vaste baan. ‘Het gaat daarbij om mensen die het traject in de vorm van een loonkosten subsidie krijgen aangeboden. Ze zijn dan in dienst van een werkgever. De gemeente betaalt een deel van de loonkosten aan de baas. Van dit traject maken meer mannen dan vrouwen gebruik’.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie