Brandbrief Rheden over geldtekort zorgtaken
Rheden eist compensatie van het rijk voor het financieel tekort van 1,6 miljoen euro waar de gemeente op afstevent. Dat wordt veroorzaakt door de overdracht van zorgtaken naar gemeenten. Een brandbrief met die strekking is deze week naar minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gestuurd.
Rheden wil compensatie van het rijk voor het financieel tekort van 2,6 miljoen euro waar de gemeente op afstevent. Dat wordt veroorzaakt door de overdracht van zorgtaken naar gemeenten. Omdat het rijk medeverantwoordelijk is voor de ontstane situatie, vindt Rheden dat Den Haag met extra geld over de brug moet komen.
Brandbrief
Een brandbrief met die strekking is deze week naar minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gestuurd. Daarin schrijft de gemeente dat zij wordt geconfronteerd met een tekort van 1 miljoen euro over 2015 en 1,6 miljoen euro over 2016. De overdracht van de Jeugdzorg en (delen van) de Algemene wet bijzonder ziektekosten (Awbz) naar de Wmo 2015 ging gepaard met een flinke korting op het budget. Hoewel Rheden bezuinigingen doorvoert door een andere werkwijze binnen het sociale domein door te voeren, is de budgetkorting niet op korte termijn op te vangen. Diverse rekenkamers waarschuwden vorig jaar dat besparingen niet op korte termijn haalbaar zijn.
Situatie ernstig
‘De financiële cijfers over het eerste kwartaal maken duidelijk dat de situatie ernstig is’, schrijft wethouder Ronald Haverkamp (financiën, VVD). ‘Daarom willen we een krachtig signaal afgeven aan de minister.’ De verwachting is dat de zorg efficiënter en goedkoper wordt door de zorg dichter bij huis − de gemeenten – te organiseren, ‘Maar dit is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. We verwachten hiervoor enkele jaren nodig te hebben. Onze inwoners moeten er in de tussentijd 100 procent op kunnen vertrouwen dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd is.’
Compensatie
Rheden wil dat de minister mogelijkheden onderzoekt om de tekorten door het rijk te compenseren. Omdat de veranderingen in zeer korte tijd zijn doorgevoerd en de beleidsvrijheid deels is ingeperkt door de vele verplichtingen en regels vanuit het rijk, is het rijk medeverantwoordelijk, stelt Rhenen.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Heeft even geduurd, maar ze zijn er nu achter: de burger wordt zwaar genaaid en dankzij 'de decentralisaties' is de gemeente de schuldige.
Knap hoor. Dat wat burgers, bedrijven en instellingen al mijlenver zagen aankomen wordt nu ook door in ieder geval 1 gemeente gezien. Goed bezig, de politiek...
Zonder ingrijpende bezuinigen in de zorg dreigen we over enkele jaren helemaal geen zorg meer te hebben en dreigen deze te stijgen tot 30% van de omvang van de begroting. Er is geen land ter wereld dat zich dergelijke hoge uitgaven in de zorgsector kan veroorloven. Je in de materie verdiepen is beter dan mee te huilen met de wolven in het bos.
Ik denk dat ik het antwoord uit Den Haag al weet.