Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten kennen rituelen islamitische uitvaart vaak niet

Gemeenten zijn vaak niet bekend met islamitische rituelen bij een uitvaart, vooral wanneer er geen nabestaanden zijn.

12 februari 2025
Grafsteen met halve maan op islamitische begraafplaats
Shutterstock

Nederland telt naar schatting een miljoen moslims, voor wie een islamitische begrafenis van groot religieus belang is. Volgens de wet moeten gemeenten rekening houden met de uitvaartwensen van alle inwoners. Toch gaat dit bij moslims meer dan eens mis, vooral wanneer er geen nabestaanden zijn.

Strategisch beleidsadviseur sport en bewegen

Gemeente Amsterdam
Strategisch beleidsadviseur sport en bewegen

Senior business controller

Gemeente Delft
Senior business controller

Volgens artikel 18 van de Wet op de lijkbezorging dienen gemeenten in Nederland zorgvuldig om te gaan met de uitvaartwensen van alle inwoners, ongeacht hun geloofsovertuiging. Artikel 20 tot 22 bepaalt dat de burgemeester verantwoordelijk is voor uitvaarten van mensen zonder nabestaanden of financiële middelen. Maar het gebeurt regelmatig dat moslims niet volgens hun religieuze tradities worden begraven. Vaak omdat er geen islamitische uitvaartverzorger is ingeschakeld.

Strikte regels bij islamitische uitvaart

Binnen de islam gelden strikte richtlijnen voor een begrafenis. De overledene moet zo snel mogelijk worden gewassen, in een witte doek gewikkeld en in de richting van Mekka begraven worden. Crematie is volgens de islamitische traditie verboden. Voor moslims is het naleven van deze rituelen niet alleen een religieuze verplichting, maar ook een diep spirituele en emotionele aangelegenheid.

Fouten leiden tot verontwaardiging

Wanneer een overledene geen nabestaanden heeft of niet over financiële middelen beschikt, komt de verantwoordelijkheid voor de uitvaart bij de gemeente te liggen. Maar niet altijd worden de islamitische richtlijnen dan altijd gevolgd. Zo zijn er situaties geweest waarin moslims niet volgens hun geloof zijn begraven of zelfs zijn gecremeerd, wat binnen de islam strikt verboden is. Dat heeft tot veel verontwaardiging geleid binnen de moslimgemeenschap.

Hulp vanuit de gemeenschap

Om incidenten te voorkomen, heeft de branchevereniging voor islamitische uitvaarten (BIUN) een handboek opgesteld met richtlijnen voor gemeenten. Daarnaast is het Djanazah Noodfonds (DNF) opgericht, dat financiële hulp biedt aan moslims die hun eigen begrafenis niet kunnen bekostigen. Dit fonds werkt samen met islamitische uitvaartverzorgers en begraafplaatsen, zodat een correcte en respectvolle uitvaart gewaarborgd blijft.

Naast financiële steun biedt het fonds ook begeleiding aan gemeenten die niet weten hoe ze moeten handelen in geval van een islamitische overledene zonder nabestaanden. Volgens het fonds is het essentieel dat gemeenten bij twijfel contact opnemen met islamitische organisaties of moskeekoepels, die kunnen helpen bij het identificeren van de religieuze achtergrond van de overledene.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie