Minimabeleid Wageningen pakt verkeerd uit
Wethouder Guido van Vulpen (GroenLinks) laat weten dat veel mensen er inderdaad op achteruit gaan.
![Armoede is niet jouw schuld](https://cdn.binnenlandsbestuur.nl/styles/hero/cloud-storage/2024-02/shutterstock_1900840984%20armoede%20vandam.jpg?itok=OOJBdydz)
Het nieuwe minimabeleid van de gemeente Wageningen moest mensen met geldzorgen écht helpen. Maar na een maand blijkt dat veel Wageningers er juist op achteruitgaan. Dat scheelt soms tot wel 200 euro per maand, schrijft het AD.
Per situatie
Op 1 januari ging het minimabeleid van Wageningen volledig op de schop. In plaats van allerlei regelingen, waarvoor minima steeds apart aanvragen moesten indienen en zich met bonnetjes moesten verantwoorden, kijkt de gemeente nu per situatie wat mensen nodig hebben. Dat doet ze aan de hand van gegevens van het Nibud. Op basis daarvan wordt voor iedereen een Maatschappelijk Meedoen Budget vastgesteld.
Lasten
Maar dat betekent niet dat iedereen erop vooruitgaat, stelt het dagblad: ‘Wie hoge vaste lasten heeft, kan er straks op vooruit gaan. Maar er zijn ook mensen die erop achteruit gaan, omdat ze juist lage lasten hebben.’
Stress
Onder andere Jan Plant, voorheen actief bij Humanitas in Wageningen, trekt aan de bel. ‘Veel mensen gaan er meerdere tientjes tot soms wel 200 euro per maand op achteruit. Ze zijn gewend om rond te komen met wat ze eerder aan toeslagen kregen. Dat ze nu moeten bezuinigen, geeft stress en zorgen’, zegt hij tegen het AD.
Aanmeldingen
Frank Spijkstra, coördinator bij Humanitas: ‘We hebben nu al veertien nieuwe aanmeldingen voor hulp liggen, hoogstwaarschijnlijk mede als gevolg van het nieuwe inkomensbeleid en de vroeg-signalering. Dat zijn drie keer zoveel aanmeldingen als normaal.’
Voorbeeld
Sandra (37) heeft een Wajong-uitkering en is alleenstaande moeder met twee kinderen. Ze kreeg vanuit de Iedereen Doet Mee regeling van de gemeente Wageningen de volgende bedragen:
- Ik Doe Mee: 1.150 euro
- Ik Doe Mee Digitaal: 375 euro
- Individuele Inkomenstoeslag: 706 euro
- Via de gemeente de Menzis Garant-3 polis inclusief 385 euro eigen risico.
Dit alles – in totaal 2.616 euro – heeft ze straks niet meer. In haar beschikking staat nu dat ze een Maatschappelijk Meedoen Budget krijgt van 427 euro per jaar. Per saldo gaat ze er dus jaarlijks 2.189 euro op achteruit, wat neerkomt op 182 euro per maand.
Pijn
In een reactie laat wethouder Guido van Vulpen (GroenLinks) weten dat veel mensen er inderdaad op achteruit gaan: ‘Er zijn mensen met een laag inkomen bij wie dit inderdaad pijn doet, dat besef ik. Ongeveer de helft gaat erop achteruit. Tegelijkertijd zien we ook de groep mensen, die heel erg opgelucht is dat ze wat meer krijgen. Dan gaat het met name om twee-ouder gezinnen met meerdere kinderen. Daar zien we een groot positief verschil.’
Vrijheid
Van Vulpen benadrukt dat nog aan knoppen kan worden gedraaid als blijkt dat mensen er onredelijk veel op achteruit gaan. ‘Ik heb nu voorbeelden gekregen, waarbij ik ook denk: we moeten echt kijken wat we hiermee gaan doen. De consulenten voelen nu soms nog te weinig de vrijheid om af te wijken. We zijn net gestart en kijken hoe we het nog kunnen verbeteren.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.