Rekenkamer kritisch over Friese jeugdzorg
Onderzoek moet de raden van beide gemeenten in staat stellen om beter sturing te geven aan jeugdzorg.
Er is in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel weinig zicht op de daadwerkelijke resultaten en maatschappelijke effecten van de jeugdzorg. Dat concludeert de Rekenkamercommissie in een onderzoek naar het jeugdzorgbeleid van de twee gemeenten. Afgelopen woensdag presenteerde deze commissie de uitkomsten. Het rapport maakt duidelijk hoe beide gemeenten hun verantwoordelijkheid en rol op het gebied van jeugdzorg beter moeten vormgeven.
Op verzoek van de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft de Rekenkamercommissie (RKC) dit onderzoek uitgevoerd. Volgens de gemeente was de aanleiding de berichtingeving rondom een casus van een jongere uit Noardeast-Fryslân. Maar ook het verhaal van een Dokkumer meisje voor wie opname in gesloten jeugdzorg averechts uitpakte speelde een rol, meldt de Leeuwarder Courant. Eind 2021 uitte de kinderrechter kritiek op Jeugdhulp Friesland en de gemeente Noardeast-Fryslân. De behandeling en diagnosestelling kwamen volgens hem niet van de grond, met alle gevolgen van dien. Het RKC-onderzoek moest de gemeenteraden van beide gemeenten in staat stellen om beter sturing te geven aan de jeugdzorg.
Controlerende taak
In het rapport concludeert de RKC dat er weinig zicht is op de daadwerkelijke resultaten en maatschappelijke effecten van de jeugdzorg. Dit maakt het voor gemeenteraden moeilijk om ‘hun sturende, kaderstellende, en met name hun controlerende rollen goed uit te kunnen oefenen.’
Op basis van het onderzoek doet de RKC acht aanbevelingen. Zo adviseert de commissie onder meer een sterkere inhoudelijke verantwoording van de jeugdzorg, zodat de maatschappelijke effecten duidelijker worden. Ook wordt ‘een grondige evaluatie van de jeugdzorg per raadsperiode’ aanbevolen en adviseert de RKC om bijeenkomsten te organiseren rondom best practices, nieuwe ontwikkelingen in de jeugdzorg, en onderzoek naar de effectiviteit van interventies.
Kritische rekenkamers
Het is niet de eerste keer dat een plaatselijke Rekenkamer een gemeente om haar jeugdzorgbeleid op de vingers tikt. In maart concludeerde de Rekenkamer Almere dat de betreffende gemeente ‘meer de regie’ moet nemen bij de jeugdzorg. De onderzoekers hadden in 2021 al geconcludeerd dat de kwaliteit van de jeugdzorg in Almere niet optimaal was. ‘De jeugdzorg droeg destijds onvoldoende bij aan de veiligheid en gezondheid van kinderen. Ook lukte het niet om goed samen te werken tussen de verschillende zorgaanbieders’, meldde Omroep Flevoland.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.