Advertentie
sociaal / Nieuws

Den Helder en SZW ruziën over 5 miljoen

Het ministerie van Sociale Zaken heeft 5,2 miljoen euro ingehouden op het geld dat het aan de gemeente Den Helder heeft uitbetaald als Sisa-gelden. Volgens het ministerie heeft de gemeente het geld voor de jaren 2008 en 2009 niet op tijd verantwoord. Den Helder is naar de rechter gestapt.

14 december 2011

De gemeente Den Helder heeft 5 miljoen euro aan ontvangen Sisa-gelden niet op tijd verantwoord. Dat vindt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie heeft het bedrag daarom ingehouden op de toelage van Den Helder. De gemeente is het er niet mee eens en is naar de rechter gestapt. Deze doet binnenkort uitspraak.

Jaarstukken
Het gaat om geld dat door het ministerie aan Den Helder is uitgekeerd om mensen aan het werk te helpen. In 2008 ging het om het zogeheten werk-deel van de Wwb. De verantwoording daarvan moest voor 15 juli 2009 bij het ministerie binnen zijn. Maar de accountant van de gemeente kon op die datum de rechtmatigheid van de uitgaven voor een bedrag van 3 miljoen euro nog niet aantonen. ‘ Dat kwam omdat de jaarstukken van sommige re-integratiebedrijven nog niet binnen waren’, legt woordvoerder Arnoud Jansen van de gemeente uit.

Jaaroverschrijdende activiteiten
Ook kon een deel van het geld niet verantwoord worden omdat het om projecten ging die de jaargrens overschreden. Jansen: ‘Sommige trajecten lopen deels in het ene en deels in het andere jaar.  Dat kun je dus niet binnen een halfjaar verantwoorden. Maar het ministerie kent geen jaaroverschrijdende activiteiten.’

Fout
De gemeentelijke accountant gaf daarom aan dat er sprake was van een ‘financiële onzekerheid’ omdat niet definitief vast kon worden gesteld hoeveel geld waar precies aan uitgegeven was. Een term die het ministerie volgens Jansen niet kent. ‘Het ministerie ziet dat als een fout, een uitgave waarvan de rechtmatigheid niet is aangetoond. En dus wil het ministerie dat geld terug.’  

Rechtmatig uitgegeven
Het jaar daarop, in 2009, gebeurde hetzelfde met het participatiegeld. Het geld werd uitgegeven aan ID-banen en re-integratie, maar ook nu  waren voor 15 juli niet alle jaarstukken van re-integratiebedrijven binnen. Het ministerie vorderde 2,2 miljoen euro terug. ‘Let wel’, verduidelijkt Jansen, ‘de accountant heeft later aangegeven dat álle uitgaven rechtmatig zijn uitgegeven en dat hebben we aan het ministerie hebben gemeld.’

 

Onvermurwbaar
Maar staatssecretaris De Krom is onvermurwbaar. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de regels en de termijnen duidelijk zijn en dat de gemeenten daarvan op de hoogte zijn. Sterker, hij laat weten dat als het ministerie het geld niet zou terugvorderen, hij zelf onrechtmatig zou handelen ‘doordat ik de besteding van overheidsmiddelen waarvan de rechtmatigheid niet is vastgesteld, zou goedkeuren.’ Ofwel, de staatssecretaris voelt zich gebonden aan de wet.

 

Vertrouwen
Den Helder is verbaasd over de starre houding van De Krom. ‘ Nogmaals, het geld is precies uitgegeven waarvoor het bedoeld is. Namelijk aan trajecten om mensen aan het werk te helpen’, aldus woordvoerder Jansen. De gemeente heeft daarom vertrouwen in een goede afloop. Vooruitlopen op een negatieve uitspraak van de rechter – waarbij de 5,2 miljoen definitief verdwenen is – wil ze liever niet. ‘We hebben natuurlijk reserveringen getroffen in onze begroting’, aldus Jansen. Maar als we het geld echt kwijt zijn, is dat een heel nieuw verhaal.’ Hij gaat dan ook niet in op de vraag wat dat betekent voor Den Helder.

Barendrecht
Den Helder is overigens niet de enige gemeente die met SZW in de clinch ligt over de verantwoording van Sisa-gelden. Barendrecht moet, volgens het ministerie, 1,3 miljoen euro terugbetalen. Van Harderwijk wil SZW ruim 8 ton zien.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie