Advertentie
sociaal / Nieuws

Rapport: Almere kent minima, maar bereikt ze niet

Almere heeft goed in de gaten wie de minima in de gemeente zijn. Maar dat betekent niet dat de minima ook goed bereikt worden. Want slechts 15% van de mensen die recht hebben op inkomenstondersteuning maakt daar ook gebruik van. Deze conclusies trekt het Verwey-Jonker Instituut dat onderzoek doet naar Maatschappelijke vraagstukken in een rapport over Almere.

21 oktober 2010

Solistisch

Binnen de gemeente moet meer samengewerkt worden op het gebied van beleidsvorming. Het armoedebeleid speelt zich nu af op 'eilandjes' en komt soms solistisch tot stand, aldus het rapport. Ook zouden de ambtenaren qua beleidsvoorbereiding op een aantal thema's meer samenwerking moeten zoeken met 'het veld'.

 

Overleg

De onderzoekers raden aan om toe te werken naar één Almeers beleid. Daarvoor is regelmatig formeel overleg nodig, moet helder zijn wie waarmee bezig is en moet bereidheid zijn om naar elkaar te luisteren. Dat laatste gebeurt nu nog te weinig, ze zeggen ambtenaren in het rapport.

 

Wijkteams

Volgens het rapport weet Almere tot welke groepen de minima, zo'n 11.000 huishoudens, behoren en aan welke activiteiten bepaalde inkomensgroepen wel en niet deelnemen. Hierdoor heeft de stad wijkgericht minimabeleid tot stand gebracht. Er zijn integrale wijkteams aan het werk en er worden huisbezoeken afgelegd om te peilen of mensen in aanmerking komen voor een langdurigheidstoeslag. Ook is er een klussendienst door bijstandsgerechtigden.

 

Senioren

Waarom slechts een klein deel, 15 procent, van de rechthebbenden gebruikmaakt van gemeentelijke inkomensondersteuning, is niet duidelijk. Gepleit wordt voor een betere informatievoorziening, vooral aan senioren en inwoners met een niet-westerse achtergrond. Deze groep wordt niet goed bereikt en zal naar verwachting de komende vijftien jaar flink groeien.

 

In een reactie laat de gemeente Almere weten met partners en mensen in de stad te gaan praten om te kijken wat met de aanbevelingen uit het rapport te doen.

 

Stedenestafette

Het rapport Samen voor succes in armoedebestrijding: Almere (pdf) is opgesteld als onderdeel van de Stedenestafette, een manifestatie waaraan 23 gemeenten deelnemen. 2010 is het Europese Jaar ter bestrijding van armoede. Doel van de Stedenestafette is aandacht vragen voor armoede in Nederland. Ook wisselen gemeenten informatie uit en moet de samenwerking onderling verbeterd worden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Adrie
Het leven wordt onbetaalbaar voor grote groepen mensen binnen onze samenleving! Wordt het langzamerhand niet eens tijd om ervoor te zorgen dat iedereen een minimum-inkomen krijgt dat toereikend is ? Dus weg met die lappendeken van regelingen, regel een fatsoenlijk minimuminkomen via de belastingdienst, maak zorgpremies en woonlasten inkomensafhankelijk en stop met dat zinloos rondpompen van geld en die verstikkende bureaucratie.
Jan / ambtenaar
Blijkbaar heeft niet iedereen met een minimum inkomen hier behoefte aan. Het hoeft ze toch niet door de strot geduwd te worden?
P.Grootendorst / lid Platform sociaal Waddinxveen
Jan van 21/10 de minima wordt niet gepamper sinds 1980 tot heden is hun besteedbaar inkomen met 20% achteruit gegaan.Jij schrijft dat je ambtelijk adviseur bent,aan jou de schone taak om dit te veranderen en te zorgen dat er meer minima gebruik maken van de regelingen die er zijn Maar laat je voor je er aan begint eerst goed informeren.(sterkte)
jan
Integrale beleidsteams, huisbezoeken, klussendienst en dan nog maar 15% bereik. Hoezo nog meer informatie aan de groep. Wordt het niet langzamerhand tijd op eens op te houden met dat "gepamper" van de minima? Scheelt ook een heleboel ambtenaren.
Advertentie