sociaal / Partnerbijdrage

Complexe problemen horen wél thuis bij sociale teams

Complexe problemen horen wél thuis bij sociale teams. Wijkteams hebben een veel bredere blik dan gespecialiseerde zorg. Zij kijken wat er allemaal speelt en pakken het geheel aan

07 november 2016

Complexe problemen horen niet thuis bij sociale wijkteams’, aldus op 27 oktober jl. de kop boven een bericht in de VNG-nieuwsbrief naar aanleiding van de Hannie van Leeuwenlezing 2016 door Jantine Kriens, voorzitter van de VNG-directieraad. Wij zien dit anders. Complexe problemen horen wél thuis bij sociale wijkteams.

Individuele trajecten

Laten we eerst de argumentatie van Jantine Kriens eens bekijken. Zij zegt dat sociale teams zich niet bezig zouden moeten houden met de 5% complexe problematieken, zoals dementerende ouderen zonder netwerk, verwarde personen, of multiprobleemgezinnen. Deze mensen hebben individuele trajecten nodig, met heel veel aandacht en een relatief hoog budget. Daar hebben we volgens Kriens andere, gespecialiseerde zorg voor, zoals veiligheidshuizen, dak- en thuislozenopvang of Veilig Thuisorganisaties.

Wel of niet complex

Maar waarom hoort complexe problematiek in onze ogen wel bij sociale teams? Allereerst is het gekunsteld en vaak niet eens mogelijk om bij voorbaat al onderscheid te maken tussen wel of niet complex. Een schijnbaar eenvoudige kwestie als schuldsanering kan later een voorbode blijken van veel omvangrijkere, samenhangende problematiek van gedrags- en relatieproblemen, eenzaamheid, angsten, dreigende huisuitzetting en werkloosheid.

Bredere blik wijkteam

In die gevallen hebben wijkteams een veel bredere blik dan gespecialiseerde zorg. Zij kijken wat er allemaal speelt en pakken het geheel aan. In de praktijk blijkt gespecialiseerde zorg nog niet integraal te werken voor veel multiproblematiek. Problemen worden opgeknipt en het bevorderen van zelfregie en afschalen is in de gespecialiseerde zorg nog geen gemeengoed.

Samenhangend aanbod

De regietaak op het samenhangende aanbod ligt bij uitstek bij de sociale teams. Het team houdt in de gaten of een aanpak werkt, de rest van het gezin of de omgeving goed aangehaakt is, afstemming tussen verschillende vormen van hulp op orde is, en of bijstelling nodig is. Het team kan (tijdelijk) aanvullende expertise inschakelen om iemand sneller vooruit te helpen of escalatie te voorkomen. En het team is geprikkeld om doelmatig en kostenbewust te werken, preventief en gericht op normalisatie.

Op tijd opschalen

De teams zijn nu bijna twee jaar bezig en volop in ontwikkeling. We zien in de praktijk dat een sociaal team erg veel tijd kwijt kan zijn met notoire overlastgevers als LVB-gezinnen die zich in geen enkele wijk kunnen handhaven, of met dak- en thuislozen. Dat gaat knellen als het team over onvoldoende capaciteit en expertise beschikt. Ook moet een team op tijd opschalen en niet te veel zelf willen oplossen als specifieke expertise sneller en beter werkt.

Voldoende capaciteit

Gemeenten kunnen voor voldoende capaciteit in de eerste lijn zorgen door mensen en middelen van tweede naar eerste lijn te verplaatsen. Daarnaast richten sommige gemeenten naast het reguliere sociale team een stedelijk MPH-team in met gespecialiseerde hulpverleners. In plattelandsgebieden kan dat een regionaal team zijn. Zulke teams werken op dezelfde manier als een gewoon sociaal team, maar beschikken over specifieke kennis, vaardigheden (zoals binnenkomen bij zorgwekkende zorgmijders) en competenties om zeer complexe situaties of intensieve trajecten op te pakken. Het gevaar hierbij is dat, als de werkprocessen niet heel goed zijn ingeregeld, de zaak weer wordt opgeknipt, met alle transactiemomenten en -kosten van dien. Daarom is het heel belangrijk dat op lokaal niveau werkafspraken zijn gemaakt waar iedereen zich in kan vinden en ook naar handelt.

Naar voren halen

Gemeenten kunnen ook veel voorkomende gespecialiseerde hulp ´naar voren halen’ en direct koppelen aan het sociaal team, zodat doorverwijzing niet nodig is. Denk aan de begeleiding van thuiswonende GGZ- of LVB-cliënten. Het sociaal team verleent op die manier de gespecialiseerde hulpverlening, waardoor mensen minder gemakkelijk uit beeld raken.

Belangrijke randvoorwaarde

Tot slot benoemen we nog een heel belangrijke randvoorwaarde: de sociaal werker moet de ruimte en het vertrouwen krijgen om de regie te nemen op het ondersteuningsproces. Want maatwerk komt tot stand tussen inwoner en sociaal werker. Dit betekent dat de professional onafhankelijk moet kunnen opereren en mandaat moet hebben om te beslissen over de inzet van ondersteuning.

Doorontwikkeling grensoverschrijdende aanpak

Jantine Kriens heeft het over intermenselijk handelen dat zich niet laat voorspellen. Sociaal beleid als vorm van persoonlijke aandacht en maatwerk. En zo is het. De sociaal werker moet vertrouwen krijgen om te doen wat moet gebeuren, waarbij fouten of misverstanden niet de aanleiding zijn voor meer controle en regels maar voor doorontwikkeling van een grensoverschrijdende aanpak. Wij zien dat gemeenten die geloven in deze visie nu stappen aan het maken zijn.

Slimmer organiseren

Laten we concluderend dus niet zeggen dat complexe problematiek niet bij het sociaal team hoort. Die hoort daar wel. Alleen moet het team er niet te lang mee blijven doormodderen en gemeenten moeten benodigde capaciteit slimmer organiseren.

AfbeeldingMarjon Breed (m.breed@radaradvies.nl), Peter van Dalen, Riesje Paulissen, Hugo ter Steege e.a., vanuit het Expertteam Sociale Teams

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Margo de Ridder
Jantine Kriens van de VNG en de andere experts van dit prachtige wijkteam sprookjesverhaal moeten eens eerlijk gaan praten met minister Rutte als ze durven als wegkijkers en meelopers want daar heeft de minister een bloedhekel aan hebben we gelezen.
Marjon Breed / Sr. adviseur team Samenleven
De uitspraken van Jantine Kriens en ons artikel over of complexe problematiek wel of niet in sociale wijkteams thuishoren hebben veel discussie losgemaakt. Een paar reacties:



5% van de huishoudens met complexe problematiek is niet een ‘hele kleine groep’. In een stad van 100.000 inwoners gaat het dan nog steeds om zo’n 2.000 huishoudens die ieder vaak verschillende vormen van ondersteuning nodig hebben die met hoge kosten gepaard gaat. Deze mensen kunnen vaak beter en efficiënter worden geholpen dan nu. Want specialisten werken nog niet of nauwelijks integraal. Problemen van mensen worden nog steeds in stukjes geknipt en in hokjes geplaatst. Diagnoses worden meestal gesteld in de spreekkamer van de behandelaar, ipv op basis van gesprekken en observaties bij mensen thuis. Met name in de schuldhulpverlening, GGZ en verslavingszorg wordt nog te weinig aangesloten bij de werkelijke leefwereld van mensen.



Dit is niet alleen een attitude kwestie, het wordt ook veroorzaakt door systeemfouten. De financieringswijze dwingt specialisten in hokjes en diagnoses te denken om behandeling mogelijk te maken. Aanpassingen in het huidige systeem vinden wij dan ook noodzakelijk. Wat is er op tegen specialisten toe te voegen aan de eerste lijn, bijvoorbeeld in sociale wijkteams? Hulpverleners die zelf kunnen handelen, die kunnen coördineren, en die ook snappen wanneer je op moet schalen zodat ingewikkelde problemen door mensen met de juiste expertise opgepakt worden. De beweging van specialistische kennis naar de eerste lijn kan een enorme stimulans zijn om echt integraal te gaan werken.



Met een stevige casusregie vanuit het team kunnen ingesleten gewoonte en bureaucratie van instanties worden doorbroken. En dan zul je zien dat mensen vaak veel sneller en efficiënter worden geholpen dan in een traject met indicaties en diagnoses. De extra capaciteit en expertise financiert een gemeente door geld en/of mensen over te hevelen vanuit meer gespecialiseerde Jeugdzorg en GGZ (ook vanuit de zorgverzekeringswet). En de lichtere vragen kunnen opgepakt worden door de meer algemeen opgeleide sociaal werkers (vanuit MEE, AMW, Wmo, ambulant hulpverlener, ouderenadviseurs ed.). Specialisten in de teams hoeven dan hooguit af en toe advies te geven, wat overigens gemakkelijker wordt omdat ze veel dichterbij zitten.



Over een methodische aanpak: Laten we vooral niet proberen iedereen een stramien op te leggen. Maatwerk is de sleutel. Ons pleidooi: sluit veel meer aan bij de leefwereld van multiprobleemhuishoudens om hem te helpen de regie te pakken over het eigen leven. Samen kijken en zoeken naar mogelijkheden en flexibel aansluiten bij de ups en downs van multiprobleemgezinnen. Er zijn wanneer het nodig is en afstand nemen wanneer het kan. De presentietheorie van Andries Baart en de methode 1Gezin1Plan (wrap around care) van Arjan Bolt en Quirien van der Zijden bieden hiervoor goede handvatten.

Trevor
Sociale teams zijn voornamelijk gericht op de omgeving en het roddelen over gezinnen expertise en vertrouwen is ver te zoeken.Waarom is het van belang voor ons buren en vieze mannetjes in de omgeving dat de kinderen naast ons zijn misbruikt ?

Alles wat iemand vertelt aan een team wordt meteen in de omgeving doorgegeven.
Dries
Er wordt zoveel hulp aangeboden en er worden meteen zoveel personeel en instanties ingezet waardoor burgers niet eens meer de ruimte hebben om adem te halen zo benauwd wordt het.Alles wordt gezien als multiproblematiek. Als je de aandacht geeft aan 1 probleem bijv. schulden en deze oplost dan zijn alle andere bijkomende problemen al weg de relatie blijft in stand en het gaat beter met de algehele gezondheid etc.Verder is niet ieder mens eenzaam of gestoord en wil niet iedereen automatisch zelfmoord plegen.Die teams zien ze voornamelijk zelf vliegen.Concentreer je op het ergste wat zichtbaar problemen geeft. Is het niet zichtbaar ( geen agressie,zelfredzaam geen medische hulpvraag,geen klachten uit de omgeving, geen ggz problematiek geen schulden ) laat het dan los en ga geen problemen maken als team want dit gebeurt veel.Teams kunnen alles laten escaleren zoals ze willen terwijl het vaak zo simpel,netjes respectvol en snel op te lossen is met een paar zinnen maar nee het moet weer groots en schandaleus worden aangepakt.Ga op de standaard probleem gevallen af ook daklozen zullen hier zo blij mee zijn. Zo blij. Kijken is een kunst.De sociale teams maken levens bewust en onnodig stuk op deze manier.
mevr. Luppes / vrijwilliger
Ik vind het heerlijk om mee te doen met de teams om personen te terorriseren met anderen je doet het samen met zorginstanties en de wijkagent weet er ook van zelfs verslaving instellingen vinden dit geweldig en het is vooral heel erg leuk om met elkaar te doen.Je leert de kneepjes van het vak van die experts en de gemeente knijpt een oogje dicht als we het maar fijn hebben samen als bewoners.Je krijgt gegevens van een gemelde die ook echt doodnormaal en zelfredzaam kan zijn maar je mag deze dan met de hele omgeving gaan pesten,uitschelden en duidelijk laten merken dat je alles van hem weet echt alles en dwingen tot contact door allerlei smoesjes te verzinnen kinderen volwassenen buren iedereen krijgen gegevens ook de gemeente weet ervan ze kunnen je nooit voor medeplichtigheid pakken want je wordt volledig gesteund en beschermd.Als iemand de deur niet open wil doen dan moet dat toch die deur hou je dan gewoon zo vast dat de ander hem niet kan sluiten je moet zien dat je achter de voordeur komt het is zo'n leuk spelletje. Ook loop en rij je iemand steeds achterna en krijg je dagelijks te horen op welke locatie iemand zich bevindt je kunt in principe doen wat je wilt ook de mannen vinden het heerlijk en we lachen er wat af hier de instanties stimuleren ons om vooral door te gaan want die mensen zijn toch niets waard die doen er niet toe. Onze hele woonplaats krijgt informatie over gemelden toegespeeld onder het genot van een kopje koftie op een scherm bij de gemeente en daarna krijg je regelmatig informatie over alles wat iemand zegt of doet in de app we lachen ons echt kapot de decentralisatie en vooral het participeren met de keten is super. Gemelden zijn echt machteloos zwak en kwetsbaar je kunt gewoon je gang gaan de keten doet het immers zelf ook nog veel fanatieker zelfs. Ik vind het heerlijk om een legale crimineel te zijn alles wat de wet verboden heeft mag opeens we hebben al een paar jaar veel plezier.Ik hou van die wijkteams vooral van de ggz die bedenken van alles aan diagnoses en beperkingen.

Dit werk willen we nooit meer kwijt.Als ze een grote mond hebben en zeggen dat we dit niet mogen doen dan bellen we gewoon de politie en de ggz die regelen de rest.
Buurtjes uit Breda
Wij hebben begin vorig jaar onze arrogante botte vrijgezelle buurman aangemeld bij de ggz omdat dit ook als een stoornis wordt aangemerkt ze hebben zijn hele verleden nagetrokken en wat bleek meneertje was misbruikt in zijn jeugd ( door de ggz overigens want zijn moeder was overleden en hij werd uit huis geplaatst ) en zijn ex heeft hem gedumpt door die sexuele problemen. Nogmaals bedankt sociaal wijkteam Breda dat jullie dit met ons hebben gedeeld.We zien hem bijna nooit meer en we hebben er hartelijk om gelachen. Nog steeds we zien hem bijna nooit meer en hij heeft nu last van multiproblematiek en opgedrongen hulp van weer de ggz wat zal hij genieten.
Jose
De sollicitanten en de studenten de vrijwilligers voor de wijkteams en de bemoeizorg staan gewoon in de rij.Onvrijwillig je werk mogen doen en je opdringen is heel erg aantrekkelijk.In de bemoeizorg is alles toegestaan elk gedrag iedere overtreding er overkomt je niets wat je ook doet hoe je ook de fout in gaat hoe extreem je ook met iemand experimenteert.

De bemoeizorgketen is de enige criminele bende die officieel is toegestaan en waar de gemeenten geen problemen mee hebben ( al zijn er goede hulpverleners en gemeenten maar de meesten gaan toch mee doen en zeggen niets ) sommigen maken er zelfs misbruik van je kunt zoveel personeel inzetten als je wilt en het is te gebruiken voor veel doeleinden er doen zoveel bedrijven en zorg instellingen aan mee waar contracten mee af zijn gesloten.Je weet gewoon niet wat je ziet hoe divers die bedrijven zijn de meesten hebben niets met zorg te maken dat zegt al voldoende en de gemeente heeft zelf natuurlijk ook vele connecties die van alles voor ze opknappen en wegwerken.Bij de keten werken is pure macht ook voor gemeentepersoneel.
Handige Japie
Als je iemand aanmeldt bij een zorgteam dan doen ze echt alles voor je ze houden je op de hoogte over wat ze gaan doen en je hoort alles wat je maar wilt weten over degene die je hebt aangemeld ze pakken hem aan met de hele wijk en het slachtoffer zit als een rat in de val je aanmelding wordt altijd serieus genomen en zij evalueren dan weer verder met andere partijen iemand komt nooit meer van dat stigma af het is echt zo eenvoudig.Erger je je aan een trut op het werk die je heeft afgewezen ?Melden je kan er echt alle kanten mee op.Ze halen alle personeel in de hele fabriek er bij.
Martin
Dit soort meld-geintjes kun je natuurlijk alleen uithalen bij personen met een klein netwerk en een familie die ze geen steun geeft en een rotleven heeft bezorgd dat weet de ggz heel erg goed daar maken ze misbruik van.Alleenstaande bijstandsmoedertjes zijn ook vaak de klos en maken alles nog gevoeliger door bijv. contact te onderhouden met een ex waar een vechtscheiding mee aan de gang is zodat hij zijn gal kwijt kan over zijn nog echtgenote waar geestelijk natuurlijk van alles mis mee is.Die wijkteams leveren smerig werk dat vind ik ook.
Jantine Kriens
Ik kan de conclusie van de auteurs alleen maar onderschrijven. Complexe problematiek hoort bij de wijkteams, mits ze er niet te lang mee doorgaan en ze mensen met een complexe problematiek snel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.

Wat ik vooral heb willen zeggen, is dat we moeten voorkomen dat we voor deze hele kleine groep (zo’n 5% van de mensen die hulp nodig heeft) nieuwe systemen gaan bedenken. De systemen die we dan verzinnen, maken het altijd ingewikkelder voor de grote groep mensen die we vrij eenvoudig kunnen helpen, meestal met bestaande instrumenten en soms met maatwerk.

Ik ben overigens wel van mening dat de methodische ontwikkeling van een persoonsgerichte aanpak (maatwerk) voor die 5% complexe problematiek hoogst noodzakelijk is. Er zijn al veel bouwstenen voor een dergelijke methodische aanpak, maar bij mijn weten is er nog geen sprake van een samenhangende en gevalideerde methodiek. Wie pakt die handschoen op?
Frans Fakkers / bestuurslid kruisvereniging west brabant
n Brabant draait al 6 jaar het project de Wijkzuster Terug. Zonder wijkteams. Maar de wijkzuster die samen met de zorgvrager oplossingen zoekt voor de problemen die zich voordoen.Vanuit onafhankelijkheid en deskundigheid. Voortgekomen vanuit de vraag van de leden zelf. Zonder wijkteam. Wijkzuster Is vertrouwenspersoon. Wijkzuster beschikt over groot netwerk, kent de wijk, legt verbindingen.

Wellicht eens goed naar dit voorbeeld te kijken. Alleen de burocratie die de wijkzusters wordt opgelegd door allerlei systemen vanuit de systedemwereld zijn hier een grote belemmering, alhoewel is komen vast te staan uit onderzoek door BMC dat de werkwijze goedkoper is, dat de betrokken zorgaanbieders die volgens dit concept werken een hoge doelmatigheidsscore bereiken maar tevens ook een klanttevredenheid kennen van ruim 8. Dit alles wordt uitgevoerd , getoetst door een Keurmerk. Hoe simpel kan het zijn. Bovendien is dit een burgerinitiatief dat tegen de stroom in roeit. Althans zo voelt het wel..Zeker nu per 2017 Segment 1 financiering is verdwenen. Is uit de begroting van VWS geschrapt.
Leva
Wij haken af, de Wmo staat voor ons bij oudvuil, de Ggz eveneens. Een wijkteam of wie dan ook komt er niet in. Aan algemene kennis hebben wij niets omdat wij autisme hebben. Wij trekken de deur achter ons dicht en hopen dat het daarna snel met ons is afgelopen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Dit doet me terug denken aan 1981 toen ik het (vaak afstandelijke -maar goed gedocumenteerde) GAK verruilde voor een GSD. Bij het lezen van dossiers kwam ik verhalen tegen van mw-ers waar de honden geen brood van lustten. De stempels die mensen kregen, hebben ze jaren met zich mee moeten dragen. Gelukkig heeft men het daarna voor elkaar gekregen om zaken meer te objectiveren en zoveel als mogelijk was niet te bevoogden. Dat was op zich een enorme winst; althans in mijn ogen. Niet dat er intern o.a. niet geroddeld werd. Want kwaad spreken is goed tijdverdrijf voor velen. Als ik nu en regelmatig de reacties op de decentralisaties lees, zeker rond dit onderwerp,dan denk ik dat we, net als de bus naar een bepaald stadje aan de kust, met een rotgang terug in de tijd gaan. De kreet die we in 1981 gebruikten was dan ook: heeft u geen probleem dan maken wij er wel een.
Wilma Ligtenbarg
We zitten hier heel erg diep in de zorgcriminaliteit.
Richard
Jantine Kriens is van de VNG en moet niet in het wilde weg gaan roepen dat er zoveel licht geestelijk beperkten zijn.

Sommigen hebben hbo diploma's op zak maar staan geregistreerd als LVB.Verder heeft u zelf last van meervoudige problematiek u heeft een ontwijkende stoornis met paranoide verschijnselen want u praat over dingen die niet op waarheid berust zijn.

U gaat om met de grootste criminelen die Nederland kent en dat is de ggz. Heeft u kinderen ? Er lopen heel wat verkrachters bij.En heel veel verpleegkundigen met kinderen die dit nooit melden.

Weet u wel hoeveel kinderen er dagelijks met hun persoonlijke begeleider moeten omgaan die ze de avond er voor nog verkracht heeft ?

In de ochtend zitten ze er gezellig gedwongen mee aan de ontbijt tafel.

Dat soort zit in uw bemoeizorg teampjes.

De gehele criminele keten in Nederland omvat inmiddels miljoenen deelnemers die voorzien zijn van persoonlijke en medische gegevens.Alle motorbendes bij elkaar zijn er een klein lief groepje bij.Mevr. Kriens hou alstublieft uw mond.U weet heel erg goed wat er echt gaande is u heeft een goede bril. Wees eens goed voor de mensen om u heen.
Daan Vermeer
Marjon Breed ziet spoken dit is wat u wilt zien wilt opdringen maar niet aansluit bij de realiteit dit geldt ook voor wijkteamleden dit zijn gevaarlijke gedachtengangen.
Alyanna Bijlsma / Trainer/coach zelforganisatie
Laat de professionals nou gewoon zelf bepalen wat wel of niet boven hun pet gaat en waar ze meer gespecialiseerde hulp en ondersteuning in willen zetten. Het is een wezenlijk onderdeel van hun vakmanschap om hierin de juiste besluiten te kunnen nemen.
Rina Beers / Senior beleidsmedewerker Federatie Opvang
Hulpverlening aan complexe burgers beginnen vanuit de attitude:

"We zien in de praktijk dat een sociaal team erg veel tijd kwijt kan zijn met notoire overlastgevers als LVB-gezinnen die zich in geen enkele wijk kunnen handhaven, of met dak- en thuislozen."

Hoeveel kans biedt dat op effectieve hulp? Stigmatisering is blijkbaar nog geen issue in 'Expertteam Sociale Teams'.
Michael Stenvert / wijkteams doen alles zonder permissie
Onze hele maatschappij gaat heel erg achteruit door de royale wijkteams die hier de baas zijn en het lot van alle burgers mogen vastleggen in dossiers en monitoren door alleen maar naar iemand te kijken.Verkondig eens dat ieder mens er mag zijn zonder te roddelen en te oordelen ieder mens is oke ze pakken alles veel te groots aan en brengen velen zwaar in diskrediet . De wijkteams veroorzaken heel veel problemen in de wijken door hun werk.De wijkteams zijn vooral erg positief over zichzelf.De vraag is alleen of al die hulp echt nodig is de wijkteams denken vooral dat de burgers niet meer kunnen leven zonder hen dat is ze ingepeperd en dit bepraten ze ook met de overheid die ze alles geeft wat ze willen maar is dit ook echt de realiteit ?De meesten vragen niets en zijn 100% zeker echt niet gek.In de ogen van de teams mankeert er aan iedere burger wat zij zien en voelen wat de burger niet kan zien en voelen ze moeten de burger hier alleen nog van zien te overtuigen. Geen enkele burger weet zelf nog hoe hij in elkaar steekt volgens de goeroe teams hebben zij allemaal een verkeerd beeld van zich zelf mooi geprobeerd hoor.