sociaal / Partnerbijdrage

Integrale aanpak veiligheidsvraagstukken jeugd

Vertrouwen en duidelijke rolverdeling essentieel voor succesvolle samenwerking.

09 september 2024
Veiligheid Jeugd
Beeld: RadarAdvies

Er zijn oplossingen voor complexe jeugd- en veiligheidsvraagstukken die we alleen kunnen waarmaken met een integrale aanpak waarin de verschillende leefgebieden van jongeren centraal staan. Hiermee kunnen jongerenwerkers en jeugdhulpverleners beter en op tijd inspelen op de behoeften en risico's in het leven van jongeren. Van school en mentale gezondheid tot financiën en sociale omgeving. Integraal werken is niet slechts een woord op papier als we het samen betekenis geven in de praktijk. 

Kracht van samenwerking

Samenwerking tussen lokale overheden, maatschappelijke organisaties, scholen, ouders en jongeren zelf is noodzakelijk om een integrale aanpak te ontwikkelen. Jeugdhulp heeft een sleutelrol binnen deze aanpak, ondersteuning en het bevorderen van positieve ontwikkeling. Vertrouwen en een duidelijke rolverdeling zijn essentieel om succesvol samen te werken en oplossingen te vinden voor jeugd gerelateerde veiligheidsvraagstukken.

Maatwerk

We begrijpen dat geen twee situaties hetzelfde zijn. En dat bijvoorbeeld de ene wijk niet dezelfde aanpak vergt als de andere wijk. Daarom houden we bij het ontwikkelen van een integrale visie en aanpak altijd rekening met lokale verschillen en behoeften.

De adviseurs van RadarAdvies ondersteunen gemeenten en organisaties bijvoorbeeld bij:

  • het versterken van het preventieve veld
  • het vormgeven van een samenwerkingsverband
  • de evaluatie van de monitoring en evaluatie van maatregelen

Doorbreek boomerangbeleid!

Wil je ook meepraten over dit onderwerp? Kom dan naar onze kennissessie Jeugd en Veilgheid. 

Werk je met jongeren, zorg je voor veiligheid op straat of schrijf je beleidsplannen Jeugd en Veiligheid? Dan nodigen we jou uit om deel te nemen aan onze Kennissessie Jeugd en Veiligheid. Die organiseren we in oktober of november, aan de hand van jouw agenda! Doel: focus op de rol van de professional en het faciliteren van dialoog tussen professionals, beleidsmakers en jongeren die te maken hebben gehad met criminaliteit.

Meer informatie en aanmelden.

Preventie en repressie in balans

Wij erkennen de noodzaak van een gebalanceerde benadering waarbij zowel preventieve als repressieve maatregelen worden geïntegreerd. Als preventie bijvoorbeeld gericht is op een jongere die voortdurend in aanraking komt met criminele activiteiten die niet worden aangepakt, kan een individuele, preventieve interventie daar niet tegenop. Tegelijkertijd horen repressieve maatregelen niet alleen te dienen als straf, maar ook als kansen voor begeleiding, ondersteuning en uiteindelijke re-integratie van jongeren in de samenleving.

Jongere en professional centraal

Voor goede beleidsvorming op basis van een langetermijnvisie zou de inbreng van professionals, jongeren zelf en hun omgeving vanzelfsprekend moeten zijn. Helaas is de realiteit vaak weerbarstig. De perspectieven van kinderen, jongeren en ouders zijn essentieel voor beleidsvorming die daadwerkelijk aansluit op hun zorgen en behoeften. En de stemmen vanuit het werkveld, van jongerenwerk tot politie, zijn voor een gemeente onmisbaar voor een effectieve aanpak.

Ook het onderwijs speelt een cruciale rol: niet alleen in kennisoverdracht, maar ook qua signalering en het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving waarin jongeren kunnen gedijen. Spin in het web van het domein jeugd en veiligheid zijn de sterke lokale sociale teams die zorgen voor een tijdige verbinding en een optimale ondersteuning.

Aanpak RadarAdvies

Hoe kunnen al die professionals hun werk zo goed mogelijk uitvoeren? Waardoor zoveel mogelijk kinderen en jongeren zich positief kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving? Dat is waar onze expertise aan bod komt en hoe wij impact maken. Dat doen we onder meer door:

  • strategisch beleidsadvies 
    aan gemeenten en andere (overheids)instanties op het gebied van o.a. risicoanalyse, preventie en integraal beleid.
  • faciliteren van samenwerking 
    tussen betrokkenen. Van lokale overheids- en wetshandhavingsinstanties en jeugdhulpprofessionals tot politie, jongerenwerk en scholen. En met gemeenschappen en organisaties gericht op bewustwordingscampagnes, educatieve programma’s, aanpak van onderliggende oorzaken van jeugdproblematiek en al zo vroeg mogelijk.
  • onderzoek van lokale behoeften en uitdagingen
    om een gefundeerde basis te bieden voor beleidsvorming die aansluit op de praktijk (online platform, jongerenraad).
  • ontwikkelen van community empowerment trainingen en workshops
    die zich richten op het versterken van lokale gemeenschappen in het begrijpen en aanpakken van jeugd- en veiligheidskwesties.
  • faciliteren van peer-to-peer mentoringprogramma’s
    waarbij oudere jongeren (mentoren) jongere leeftijdsgenoten begeleiden. Dit moderne mentorschap bevordert positieve rolmodellen en creëert een (digitaal) ondersteuningsnetwerk.
  • implementatie van (herstelgerichte) interventies
    gericht op de (preventieve) ondersteuning van kwetsbare jongeren, het bevorderen van positieve ontwikkeling en het verminderen van risicogedrag.
  • implementatie van monitoring en evaluatie
    om de effectiviteit van beleid en interventies (jeugdhulp, preventief, repressief) te meten, mede door de inzet van MKBA.
  • creëren van bewustwording 
    op zowel lokaal als nationaal niveau over de specifieke behoeften van jongeren en het professionele veld.
  • aanbieden van geïndividualiseerde, cultuur-sensitieve ondersteuning 
    om zo rekening te houden met de jongere in zijn/ haar context (gezinsgerichte interventies).
  • specialistische trainingen ontwikkelen 
    met onze partner RadarVertige (motiverende gesprekstechnieken).

Digitalisering en innovatieve oplossingen

Wij erkennen het belang van digitale geletterdheid en veiligheid voor jongeren. Onze aanpak integreert digitale middelen om zowel risico's als kansen te benutten, met aandacht voor online veiligheid en welzijn. We kijken graag verder dan conventionele benaderingen en streven naar innovatieve oplossingen waar nodig, al dan niet met een digitale component.

Meer weten?

Kunnen we jou op weg helpen met een integrale aanpak? Bel of mail Ferdinand Oort. Of meld je direct aan voor de kennissessie Jeugd en Veiligheid.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.