Aan de slag met de ontwikkeling van werkcentra
Met als doel het verbeteren van de arbeidsmarktinfrastructuur.
Het kabinet wil binnen een paar jaar in iedere arbeidsmarktregio werkcentra realiseren om, als onderdeel van een groter plan, de arbeidsmarktinfrastructuur te verbeteren. Werkgevers, werkzoekenden en werkenden moeten bij het regionaal werkcentrum terechtkunnen met al hun vragen over scholing, werk of ontwikkeling. Niemand mag nog verdwalen in het woud vol loketten, helpdesks en organisaties. RadarAdvies ondersteunt bij de implementatie van deze werkcentra in verschillende arbeidsmarktregio's.
1 loket is slim
Het is belangrijk dat iedereen weet waar je informatie en advies kunt halen bij vragen over werk, scholing en personeel. Zeker gezien de personeelstekorten op de arbeidsmarkt: uit ervaringen van de pilotregio’s blijkt dat een regiobaal werkcentrum effectief kan bijdragen aan een betere toegang tot de arbeidsmarkt. Als je het maar slim inricht.
Onze senior adviseurs schakelen van bestuursniveau tot en met de uitvoering met alle deelnemende partijen: UWV, gemeenten, het bedrijfsleven, vakbonden en onderwijs. Zij begrijpen de belangen én weten welke bouwstenen er nodig zijn om tot een goed werkend regionaal werkcentrum te komen.
1 loket biedt kansen
Wij zien in de Werkcentra veel kansen om de dienstverlening naar werkgevers en inwoners te verbeteren. De gidsfunctie van het werkcentrum is hierbij cruciaal. De arbeidsmarktgidsen vormen de eerste lijn voor allerlei vragen over werk, scholing, loopbaanontwikkeling en vacatures. Met behulp van landelijke kaders kan iedere regio zijn eigen keuzes maken voor het inrichten van het werkcentrum. De werkcentra worden aangestuurd door publieke en private partijen met elk hun eigen belangen en opdracht. Dat betekent dat voor de ontwikkeling van deze werkcentra aandacht is voor zowel de inhoudelijke kant als voor de proceskant.
Actiepunten inhoudelijke ontwikkeling
Uit onze praktijkervaring blijkt dat voor alle stakeholders bepaalde actiepunten cruciaal zijn bij de inhoudelijke ontwikkeling van de centra. RadarAdvies ondersteunt het inhoudelijke ontwikkelproces en adviseert om ieder geval:
- eerst samen een visie en ambitie te formuleren op de regionale arbeidsmarktdienstverlening en de strategische meerjarenagenda voor de regio.
- de gidsfunctie als eerste lijn van het werkcentrum goed te positioneren.
- gebruik te maken van de bestaande infrastructuur van organisaties op het gebied van werk en scholing, waaronder de sociaal ontwikkelbedrijven.
- door te ontwikkelen op de ervaringen van het Regionaal Mobiliteitsteam.
- ondersteuning bij leven lang ontwikkelen een duidelijke plek te geven in het aanbod van het werkcentrum.
- te zorgen voor goede bereikbaarheid van het werkcentrum, zowel online als fysiek.
- bij een fysieke locatie is een klantvriendelijke, inspirerende inrichting van belang waar de klant ook zelf aan de slag kan.
- in de dienstverlening verbinding te maken met vraagstukken uit het brede sociaal domein.
Actiepunten ontwikkelproces
Naast ondersteuning bij de inhoudelijke ontwikkeling zijn onze senior adviseurs er ook om te komen tot versterking van de publiek-private samenwerking. Hierbij zien zij deze punten als leidend:
- kies voor een heldere projectorganisatie voor de implementatie met duidelijke rollen voor de stakeholders.
- wees helder over en draag zorg voor een adequate publiek-private samenwerking die vastgelegd wordt in een samenwerkingsconvenant.
- betrek alle deelnemende partijen en vertegenwoordigers van cliënten nadrukkelijk bij het ontwikkelproces.
- besteed uitgebreid aandacht aan de invulling van netwerkregie.
- positioneer het merk Werkcentrum duidelijk in de regionale arbeidsmarkt.
Onze adviseurs Bert Otten en Auke Blaauwbroek zijn thuis in het speelveld op de arbeidsmarkt. En zij hebben veel expertise over de recente ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt. Zij kennen de deelnemende partijen en hun belangen en weten welke bouwstenen er nodig zijn om tot een goed werkend regionaal werkcentrum te komen.
Tot slot: de waarde van netwerkontwikkeling
Voor een goed werkend centrum is er ook een goede regionale infrastructuur binnen de arbeidsmarktregio's nodig. Dit regel je met voldoende aandacht voor netwerkontwikkeling en voor de posities en rollen van netwerkpartners. En, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, met één duidelijke gemeenschappelijke koers van alle stakeholders. Dit is een noodzakelijke voorwaarde.
Meer weten?
Lees meer over hoe je stuurt op een eenduidige inrichting en heldere koers in het artikel: Bestuurlijke driehoek rondmaken op regionale arbeidsmarkt.
Vragen, opmerkingen of even sparren? App, mail of bel met:
- Bert Otten (06 - 2230 3790)
- Auke Blaauwbroek (06 - 2796 4021)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.