Advertentie
sociaal / Nieuws

Terneuzen stopt met gratis kinderopvang

Aan ouders de keus: een paar jaar diep in de buidel tasten of de kinderen alsnog in België naar de gratis opvang brengen.

12 juni 2024
I&O Research

De proef om in Zeeuws-Vlaanderen kinderopvang gratis aan te bieden houdt 1 juli op. Dat meldt Omroep Zeeland. Een poging om de pilot te verlengen strandde dinsdagavond in het Terneuzense stadhuis. Tot juli kunnen de deelnemende ouders nog gebruikmaken van drie gratis dagdelen kinderopvang.

Projectleider initiatieven continue verbeteren S14

JS Consultancy
Projectleider initiatieven continue verbeteren S14

Juridisch adviseur

MBO raad
Juridisch adviseur

Sinds 2022 loopt in Zeeuws-Vlaanderen op drie locaties een proef met gratis kinderopvang. De bevindingen zijn positief. Aanvankelijk zou het experiment naadloos overlopen in landelijk beleid. Het nieuwe kabinet wil namelijk vanaf volgend jaar kinderopvang zo goed als gratis maken.

Buidel

Den Haag krijgt het voornemen echter niet eerder voor elkaar dan 2027. ‘Met de Zeeuws-Vlaamse proef die straks afloopt, komen ouders de komende jaren voor de keus te staan. Of een paar jaar diep in de buidel tasten of de kinderen alsnog in België naar de gratis opvang brengen’, bericht de regionale omroep.

Vriendjes

In de Terneuzense gemeenteraad vrezen 50PLUS, PVV, Sociaal Terneuzen, D66 en de SP dat het laatste zal gebeuren. Dat betekent dat de kindjes nooit meer terugkomen naar een Nederlandse opvang, omdat ze inmiddels vriendjes hebben gemaakt over de grens. De vijf fracties vragen om extra geld om de proef te laten doorlopen tot ook Nederland bijna gratis opvang kent.

België

Overigens profiteren lang niet alle ouders van het experiment. ‘Ik maak zelf sinds kort gebruik van kinderopvang maar ik woon niet in de buurt van een van de drie locaties’, vertelt raadslid Ivory Mast (VVD). Ze is naar eigen zeggen veel geld kwijt aan de opvang. ‘Ik kan natuurlijk ook opvang in België kiezen. Is het niet mogelijk dat ook andere locaties gratis worden?’

Ongelijkheid

De Terneuzense proef betreft 42 kinderen op drie locaties. De ongelijkheid dat die ouders langer zouden profiteren en de anderen in de gemeente niet, was voor meer fracties een zorg. Bovendien vroegen de raadsleden zich af hoe de indieners het dachten te betalen.

Wettelijke taak

Verantwoordelijk wethouder Sonja Suij (VVD) ziet dat niet zitten: ‘De financiën zijn ook voor ons niet gunstig en dan wilt u dat ik miljoenen uitgeef voor iets wat niet mijn wettelijke taak is?’ Suij benadrukt dat in 2027 het rijk de taak overneemt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is niet onredelijk om ouders met een gezamenlijk inkomen in redelijke verhouding met de hoogte van het bruto-inkomen te belasten. Maak een dergelijke regeling niet te ingewikkeld. Te denken valt aan bijv. een vast percentage van het gezamenlijk bruto-inkomen van het voorgaande jaar, zonder dit fiscaal aftrekbaar te maken.
Advertentie