Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam nog niet klaar voor nieuwe Wsw

De Wet werken naar vermogen gaat voor arbeidsgehandicapte grote gevolgen hebben. Minder mensen worden toegelaten in de SW en er zullen meer onder de Wwnv vallen

08 december 2011

Amsterdam is nog niet klaar voor de veranderingen in de sociale werkvoorzieningen. Dat blijkt uit een rapport van de Amsterdamse rekenkamer. Amsterdam is zich wel bewust van de ingrijpende veranderingen die op komst zijn, maar is nog niet klaar met de voorbereiding daarop.

Wwnv

De Wet werken naar vermogen gaat op 1 januari 2013 van start. Voor mensen met een arbeidshandicap kan die nieuwe wet grote gevolgen hebben. Er worden minder mensen toegelaten tot de beschutte plaatsen in SW-bedrijven en er zullen meer mensen onder de Wwnv gaan vallen. Bovendien wordt er flink bezuinigd op de sector.

Financiële tegenvallers

De rekenkamer heeft onderzocht welke maatregelen er al genomen zijn in Amsterdam en wat er nog moet gebeuren. Amsterdam heeft nog geen keuzes gemaakt in de taakverdeling tussen de

gemeente en Pantar (het SW-bedrijf). Ook is nog niet bekend of eventuele financiële tegenvallers voor rekening komen van de gemeente of van het SW-bedrijf. De gemeente draagt nu jaarlijks 4 miljoen euro bij aan de SW. Onduidelijk is nog of dat bedrag verhoogd moet worden als de Rijksbijdrage (nu 91 miljoen) fors naar beneden gaat. Bovendien heeft de gemeente zich nog niet uitgesproken over hoeveel marktwerking die ze wil in de SW-sector.

Verantwoordelijkheid nemen

De rekenkamer adviseert de gemeente om toekomstbestendige doelstellingen en meetbare prestatieafspraken te maken voor de groep arbeidsgehandicapten die in 2013 recht op de SW

heeft (de huidige SW-doelgroep en SW-doelgroep nieuwe stijl). Daarbij moet de 'sociale

taakstelling van de SW niet uit het oog wordt verloren'. Daarnaast moet de gemeente duidelijk maken hoe ze haar verantwoordelijkheid neemt voor de groepen arbeidsgehandicapten die in 2013 géén recht op SW hebben. (arbeidsgehandicapten die onder de Wwnv vallen en arbeidsgehandicapten die nu arbeidsmatige dagbesteding verrichten).

3500 mensen

Bij het Amsterdamse SW-bedrijf Pantar werken op dit moment 3500 mensen. 1700 daarvan hebben een beschutte werkplek, 1400 zijn gedetacheerd bij een reguliere werkgever en 400 mensen zijn in dienst bij een reguliere werkgever op basis van een loonkostensubsidie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie