Ook Zoetermeer en Stadskanaal leggen jeugdzorgkosten neer bij kabinet
Beide gemeenteraden stemden maandagavond vóór deze protestacties.
De gemeenten Zoetermeer en Stadskanaal sturen een rekening voor de jeugdzorgkosten naar het kabinet. Vorige week ging de gemeente Rijswijk over tot eenzelfde actie. Stadskanaal is zelfs bereid om naar de rechter te stappen als het rijk niet met geld over de brug komt.
Frustrerend
De gemeenteraad van Stadskanaal nam maandagavond unaniem een motie aan dat de tekorten in de jeugdzorg niet meer door de gemeente op te brengen zijn, en dat de rekening door het ministerie van VWS moet worden betaald. ‘We krijgen van het rijk onvoldoende geld om onze taak goed uit te voeren’, zegt wethouder Ingrid Sterenborg. Volgens haar neemt de vraag naar zorg toe en worden de wachttijden steeds langer. ‘Dat is heel frustrerend als je goede zorg en maatwerk wilt bieden aan jongeren die dat hard nodig hebben.’ Ook de komende jaren lijkt de gemeente tonnen tekort te komen. ‘We moeten dit nu echt stoppen’, aldus Sterenborg.
De gemeenteraad heeft het college gevraagd om de tekorten precies in kaart te brengen en aan te bieden aan VWS-staatssecretaris Vincent Karremans (VVD). Met daarbij het verzoek om de rekening te betalen.
Protestactie
Het kabinet kan eveneens een forse rekening verwachten uit Zoetermeer. De Zuid-Hollandse gemeente stuurt als protest een rekening van waarschijnlijk miljoenen naar Den Haag. De Zoetermeerse politiek besloot maandagavond met grote meerderheid tot de protestactie, op voorstel van raadslid Yvonne Bink (Zoetermeer Vooruit).
Preventie
Ook Zoetermeer kampt met snel oplopende kosten voor jeugdzorg. De regionaal ingekochte hulp steeg van een kleine 50 miljoen euro in 2022 tot naar verwachting meer dan 71 miljoen euro in 2024. Daarnaast besteedt de gemeente geld aan preventie en andere hulp voor jongeren. Dat kost samen veel meer dan Zoetermeer van het rijk krijgt voor jeugdzorg.
Symbolisch
Hoe hoog de Zoetermeerse rekening zal zijn, hangt van wethouder Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer) af, zegt Bink tegen het AD: ‘Dat heb ik expres open gelaten zodat de wethouder dat zelf kan berekenen. Het gaat tenslotte om een symbolische rekening, zodat het rijk ziet dat wij geld tekortkomen. We redden het zo niet en dat geldt voor heel veel gemeenten. Ik hoop dat zij het voorbeeld volgen en ook een rekening sturen.’
Rechter
Beide gemeenten zijn niet de eersten die deze stap zetten. Vorige week stuurde Rijswijk een rekening van meer dan twee miljoen euro naar het kabinet. Ook hier gaat het om jeugdzorgtekorten. Stadskanaal is wel de eerste gemeente die overweegt om gerechtelijke stappen te zetten als het rijk niet met geld over de brug komt.
2. Gemeenten dienen hun budgetbeheer goed op orde te hebben om te voorkomen dat er te grote overschrijdingen binnen de begroting plaatsvinden.
3. Gemeenten moeten voorzichtig zijn met het doen van teveel uitgaven op medebewindstaken (via efficiëncymaatregelen (in beginsel) niet meer uitgeven dan er van het Rijk wordt ontvangen). Zonodig kosten in rekening brengen, drempels en wachtlijsten instellen etc.