Utrechtse wethouder kapittelt sw-verplichting Klijnsma
De Utrechtse wethouder Victor Everhardt (werk en inkomen, D66) roept de Tweede Kamer op om de oorspronkelijke doelstelling van de decentralisatie en de beleidsvrijheid voor vernieuwing door gemeenten te behouden. Hij doet dit in reactie op de aankondiging van staatssecretaris Klijnsma, dat gemeenten per 2017 worden verplicht beschut werkplekken aan te bieden.
De Utrechtse wethouder Victor Everhardt (werk en inkomen, D66) heeft geen goed woord over voor de aanscherping van de Participatiewet die staatssecretaris Klijnsma heeft aangekondigd. Everhardt roept de Tweede Kamer op om de oorspronkelijke doelstelling van de decentralisatie en de beleidsvrijheid voor vernieuwing door gemeenten te behouden.
Verplichting
Gemeenten worden verplicht per 2017 beschut werkplekken aan te bieden, als uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal gerealiseerde beschut werkplekken bij de verwachtingen achterblijft. Dat heeft Klijnsma vrijdagmiddag in een Kamerbrief laten weten. Het onderzoek van de inspectie wordt voor de zomer verwacht. ‘Het voornemen van de staatssecretaris om beschut werk af te dwingen door verankering in wetgeving druist in tegen het uitgangspunt van de decentralisaties waarover in de Tweede Kamer democratisch is besloten’, stelt Everhardt in een reactie. De Kamer moet hier wat hem betreft een stokje voor steken.
Beleidsvrijheid
De wethouder stelt dat door de aangekondigde wetswijziging lokale ontwikkelingen onmogelijk worden gemaakt. In Utrecht gaat het om OpMaat, maar ook andere steden geven een eigen invulling aan het beleid om de allerzwaksten op de arbeidsmarkt perspectief te bieden. Tilburg doet dat bijvoorbeeld met het Tilburgs Alternatief. ‘We zetten mensen niet zoals voorheen vast in regelingen’, aldus de Utrechtse wethouder Everhardt. ‘We bieden kwetsbare mensen de kans om zich maximaal te ontwikkelen en zo mogelijk door te stromen naar een reguliere baan. Bij beleidsvrijheid hoort ook dat het tijdelijke extra geld van het rijk op eigen wijze door de gemeente kan worden besteed. In Utrecht hebben wij gekozen om met dit tijdelijke geld in aanvulling op OpMaat beschutte werkplekken te realiseren voor Utrechters ouder dan 60 jaar.’
Stoppen met vernieuwing
De decentralisaties in het sociale domein met de daarbij behorende beleidsvrijheid voor gemeenten zijn bedoeld voor vernieuwing en lokaal maatwerk, brengt Everhardt in herinnering. ‘De aangekondigde wetswijziging maakt de beleidsvrijheid in de toekomst onmogelijk. In Utrecht moeten wij dus stoppen met de vernieuwing die door partijen in de stad en de gemeenteraad wordt gedragen.’
Aanscherping
Klijnsma dreigt al geruime tijd beschut werk verplicht te stellen. Ze vindt dat gemeenten hier onvoldoende hun best voor doen. Gemeenten moeten zo’n 30.000 beschutte banen scheppen voor mensen die ook met begeleiding niet in staat zijn bij een reguliere werkgever aan de slag te gaan. In de Kamerbrief die vrijdag laat in de middag is verstuurd, kondigt ze de aanscherping aan.
Detachering
In diezelfde brief kondigt ze een aantal vereenvoudigingen van de Participatiewet en de Wet banenafspraak aan. Alle extra banen die bedrijven via Wsw-detacheringen hebben ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking tellen mee voor de banenafspraak. Tot nu toe telden alleen Wsw-detacheringen mee als gemeenten hier een nieuwe beschut werkplek voor in de plaats stelden.
Praktijkroute
De zogeheten ‘praktijkroute’ moet de uitvoering van de Participatiewet eveneens makkelijker maken, schrijft Klijnsma verder. Als op de werkplek wordt vastgesteld dat iemand niet het wettelijk minimumloon kan verdienen, zou dat ook toegang moeten geven tot het doelgroepregister. Om de effecten van deze praktijkroute in beeld te krijgen, worden via proeftuinen in drie arbeidsmarktregio’s meer gegevens verzameld. In het najaar zijn deze gegevens beschikbaar. De wetswijziging wordt echter al weg in gang gezet; om tijdverlies te voorkomen, aldus de staatssecretaris.
Als het met de utrechtse d66 het zelfde is als met d66 in mijn stad is hent maar goed dat de staatssecretaris ingrijpt.
In mijn woonplaats had en heeft d66 geen enkele interesse in de sw. Wat dat aangaat hadden we meer aan deVVD.