Advertentie
sociaal / Nieuws

Houding minister Faber ‘niet verstandig’

Gelderse gemeenten vinden dat minister Faber afspraken tussen gemeenten negeert en lokale plannen voor asielopvang verkeerd interpreteert.

19 februari 2025
Lenferink-ANP-470668827
Henri Lenferink, waarnemend cdk van GelderlandANP/Robin van Lonkhuijsen

Acht Gelderse gemeenten en de Gelderse waarnemend cdk Henri Lenferink hebben forse kritiek op de plannen van minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie, het zogenoemde Verdeelbesluit. ‘We zien nu dat gemeenten die niets of heel weinig gedaan hebben, worden beloond met een lagere taakstelling.’

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

JS Consultancy
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Senior beleidsadviseur Diversiteit

Gemeente Amsterdam
Senior beleidsadviseur Diversiteit

Protest aangetekend

De provincie Gelderland laat weten dat acht Gelderse gemeenten protest aantekenen tegen het Verdeelbesluit. Minister Faber houdt geen rekening met de in het afgelopen jaar afgesproken plannen die gemeenten zelf of met buurgemeenten hebben gemaakt, zoals het aantal asielzoekers en per wanneer gemeenten asielzoekers moeten opvangen. Het gaat om de gemeenten Putten, Brummen, Oldebroek, Winterswijk, Wijchen, Druten, West Betuwe en Aalten, meldt Omroep Gelderland.

Onderlinge afspraken

Volgens de geldende Spreidingswet zijn gemeenten verplicht om vluchtelingen op te vangen en eerlijk over het land te verdelen. Om de asielopvang te regelen mogen zij samenwerken. De omroep wijst erop dat de gemeenten Druten en Wijchen jaren terug al de handen ineensloegen. Druten zette vorig jaar een noodopvang op en het azc in Wijchen neemt die in 2026 over. Samen regelen de gemeenten zo 357 plekken. Er is met omliggende gemeenten afgesproken dat 19 asielzoekers worden overgedragen aan hen. Druten neemt nog 8 alleenstaande minderjarige asielzoekers op, Wijchen heeft nog plek voor 30 asielzoekers. In het azc aldaar komen de 300 asielzoekers.

Verkeerde interpretatie

Maar minister Faber ziet dit niet als één plan, maar als twee plannen en rekent op de opvang van 400 asielzoekers. Volgens Wijchen interpreteert de minister de afspraken verkeerd in haar Verdeelbesluit en de gemeente heeft dan ook bezwaar ingediend. Dat geldt ook voor de gemeente Aalten. Faber verwacht dat in Aalten dit jaar nog bedden beschikbaar zijn, maar dat lukt niet en ook uitstel tot 1 februari 2026 is niet haalbaar. Hetzelfde geldt voor Oldebroek.

Lakse gemeenten beloond

Waarnemend cdk Henri Lenferink, tevens voorzitter van de Provinciale Regietafel Migratie, noemt de houding van Faber ‘niet verstandig’. Zij gaat ervan uit dat alle plannen worden gerealiseerd, terwijl dat nog maar de vraag is. De kern van de Spreidingswet is dat alle asielzoekers eerlijk over het land worden verdeeld, benadrukt Lenferink. Maar nu worden gemeenten die niets of heel weinig hebben gedaan beloond met een lagere taakstelling: 30 procent van de oorspronkelijke taakstelling. ‘Dat is heel gek als je het eerlijk wilt verdelen.’ Het ministerie geeft volgens de omroep een inhoudelijke reactie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Je hebt gewoon de wet te volgen en wijzen naar een ander die in jouw ogen ergens mee weg komt ontslaat je niet van je verplichtingen. Dat je op eigen houtje buiten het systeem om loopt te klooien ontslaat je ook niet van je wettelijke verplichting. Dat zijn inderdaad twee verschillende plannen. Niet zo handig dames.
Ik maak het belachelijk maar deze ondemocratisch doorgedrukte wet gaat nog ontzettend wringen. Popcorn.
Advertentie