Advertentie
sociaal / Nieuws

Ouders Brabant mijden steeds vaker informele hulp

Het aantal ouders dat bij opvoedproblemen professionele zorg inschakelt stijgt juist.

15 augustus 2022
Kind
Shutterstock

Ouders in Brabant schakelen bij opvoedproblemen steeds vaker professionele zorg in. Familie en vrienden vragen zij juist minder vaak om hulp.

Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

BMC
Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

Beleidsadviseur Economische Zaken

Gemeente Heemstede
Beleidsadviseur Economische Zaken

Kindmonitor

Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Hart voor Brabant onder 11.450 Brabantse ouders van kinderen tot en met 11 jaar. Een op de 3 ouders ervoer in 2021 ‘bovengemiddeld veel stress’ bij het opvoeden, zo blijkt uit de Kindmonitor. Hierbij vroegen zij veel minder vaak (13 procent) om hulp bij familie en vrienden dan ouders die in 2013 (23 procent)  en 2017 (19 procent) de monitor invulden. Het aantal ouders dat bij opvoedproblemen professionele zorg inschakelde steeg juist, van 36 procent in 2013 tot 49 procent in 2021.

Eigen netwerk

Deze uitkomsten zijn opmerkelijk aangezien de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 er onder meer voor moest zorgen dat ouders opvoedproblemen vaker via hun eigen netwerk zouden oplossen. Onverwacht zijn de conclusies echter niet. Bekend is dat het beroep op de jeugdzorg ook na 2015 fors is blijven stijgen. 

Groei


Volgens het CBS ontving in 2021 ongeveer 1 op de 7,5 jongeren tot 18 jaar een vorm van jeugdzorg. In 2015 was dat nog 1 op de 10. De groei zit vooral in de lichtere zorgvragen, kinderen met complexe problemen krijgen juist minder vaak hulp.

Hervormingsagenda Jeugd

Het ‘normaliseren’ van relatief lichte opvoedproblemen is een belangrijk onderdeel van de huidige hervorming van de jeugdzorg. De concrete invulling daarvan wordt naar verwachting dit najaar vastgelegd in de Hervormingsagenda Jeugd.

Van Ooijen

In zijn brief van 13 mei aan de Tweede Kamer noemt VWS-staatssecretaris Van Ooijen (ChristenUnie) het ‘versterken veerkracht van kinderen en gezinnen’ één van de belangrijkste onderdelen van deze hervorming. ‘Strubbelingen bij opvoeden en opgroeien horen bij het normale leven en dienen daarom met voorrang in eigen kring binnen sterke sociale verbanden (thuis, op school, in de wijk, etc.) te worden opgepakt’, zo schrijft hij.

Corona

De onderzoekers vermoeden dat de opvoedstress te maken heeft met de coronacrisis. Ouders maakten zich in 2021 vooral zorgen om de leerprestaties van hun kinderen en de toegenomen tijd die zij achter een beeldscherm doorbrachten. Positief noemden veel ouders de verbeterde balans tussen werk en privéleven.

Bewegen

Ook op leefstijlgebied is er zowel goed als slecht nieuws. Zo aten kinderen in 2021 meer fruit, dronken ze minder drankjes met suiker en speelden ze vaker buiten. Veel ouders misten echter veilige fietsplekken voor hun kinderen. En slechts een krappe helft van de kinderen van 4 tot en met 11 jaar bewoog in 2021 minimaal één uur per dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie