Advertentie
sociaal / Nieuws

Ook Arnhem gaat kostendelersnorm versoepelen

Het besluit is weliswaar in lijn met de ambities van het kabinet, maar gaat tegen de huidige wetgeving in.

18 maart 2022
huur---sleutel.jpg

Arnhem wil, net als Rotterdam, stoppen met het toepassen van de kostendelersnorm voor jongeren tot 27 jaar. Daarmee lopen de gemeenten vooruit op een landelijke wetswijziging.

Adviseurs Sociaal Domein (3 fte)

Gemeente Rijssen-Holten
Adviseurs Sociaal Domein (3 fte)

Senior juridisch adviseur

Gemeente De Bilt
Senior juridisch adviseur

Woningnood

Vanaf 1 juni tellen Arnhemse jongvolwassenen tot 27 jaar niet meer mee voor de kostendelersnorm in de bijstand. Althans, dat is het streven van het Arnhemse college. Die kostendelersnorm houdt in dat de bijstandsuitkering lager wordt naar mate er meer mensen in één huis wonen. Het gevolg daarvan kan zijn dat mensen met een bijstandsuitkering het zich niet kunnen veroorloven om hun eigen volwassen kind in huis te hebben. De gemeente Arnhem zegt dat het door de woningnood steeds vaker voorkomt dat jongeren langer bij hun ouders blijven wonen.

Wetswijziging

Gemeenten willen daarom de leeftijdsgrens voor de kostendelersnorm van 21 jaar naar 27 jaar verhogen, zodat jongvolwassenen nog wat langer kunnen inwonen bij bijstandsgerechtigden zonder gevolgen voor de uitkering. Het kabinet wil de leeftijdsgrens ook verhogen, maar zegt die wetswijziging pas per 1 januari 2023 te kunnen doorvoeren.

Binnen de kaders

De gemeente Rotterdam liet vorige week weten de leeftijdsgrens al vóór die wetswijziging te willen aanpassen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageerde terughoudend op het besluit, maar gaf wel aan dat het de bedoeling is dat gemeenten binnen de kaders van de huidige wetgeving blijven werken totdat de wetswijzing definitief is doorgevoerd. 'De wet is leidend', aldus een woordvoerder. De andere grote steden (Den Haag, Utrecht en Amsterdam) lieten weten dat ze het Rotterdamse voorbeeld niet gaan volgen, hoewel ze de kritiek op de kostendelersnorm wel delen. Arnhem neemt die stap nu dus wel.

Samenwonen

De gemeente Arnhem wil ook aansluiten bij een ander experiment met bijstandsregels: samenwonen op proef. Dat betekent dat inwoners met een uitkering die gaan samenwonen niet direct worden gekort op de uitkering. Ze mogen dat eerst zes maanden uitproberen. 'Onzekerheid over de financiële gevolgen van samenwonen blijkt voor mensen een drempel', aldus wethouder Martien Louwers (werk en inkomen, PvdA). 'Door de aanpassing van de uitkering uit te stellen kunnen inwoners aan de nieuwe situatie wennen zonder dat er direct stress is over geld'.

Navolging

De gemeente Tilburg startte vorig jaar al een pilot met het samenwonen op proef, waar inmiddels tien stellen aan meedoen. De gemeenten Den Haag, Nijmegen, Heerlen en Weert volgden het Tilburgse voorbeeld al, en Arnhem sluit zich daar nu ook bij aan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie