Migratiestandpunt geen invloed op opvattingen over lokaal beleid
Of iemand nu kritisch of positief is over vluchtelingen: inwoners willen vooral dat opvang veilig is en dat nieuwkomers de taal leren.
Opvattingen over gemeentelijk nieuwkomersbeleid worden maar zeer beperkt beïnvloed door iemands standpunt over migratie en vluchtelingen. Dat blijkt tenminste uit een inwonersraadpleging die Populytics uitvoerde voor de gemeente Eindhoven. Inwoners willen vooral dat asielzoekers de taal leren en werken, en dat het in- en rond opvanglocaties veilig is.
Uitbreiding asielopvang
De gemeente Eindhoven is voornemens de asielopvang flink uit te breiden. Op dit moment verblijven er slechts honderd asielzoekers in de gemeente. Eindhoven wil 900 extra opvangplekken realiseren, besloot het gemeentebestuur vorig jaar. De Spreidingswet schrijft overigens voor dat Eindhoven er nog meer moet opvangen. In totaal bijna 1.200.
Onderzoek
Populytics, een spin-off van de TU Delft, onderzocht in de periode tussen 16 september en 23 oktober 2023 hoe inwoners van de gemeente Eindhoven denken over asielopvang. In die periode hebben 3.213 inwoners hun mening gegeven. 'Hiermee kunnen wij mogelijke zorgen van inwoners beter begrijpen. Ook kunnen we hiermee beter inzicht geven in de bestuurlijke dilemma's en keuzes', zo zei de gemeente vooraf. De resultaten zijn nu bekend.
Prioriteiten
Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent van de Eindhovenaren een (licht) positieve heeft houding ten aanzien van vluchtelingen in de samenleving. Dat is iets meer dan het landelijk gemiddelde. Wat betreft de lokale opvang van vluchtelingen komen er een aantal duidelijke signalen naar voren. Inwoners hechten er het meeste belang aan dat vluchtelingen de Nederlandse taal en cultuur kennen. De tweede prioriteit is dat het veilig is in- en rond opvanglocaties en op nummer drie staat dat vluchtelingen werken of een opleiding volgen.
Groepen
Opvallend genoeg zijn deze prioriteiten voor alle bevolkingsgroepen binnen de Eindhovense samenleving hetzelfde. Leeftijd, geslacht en opleidingsniveau maken geen verschil. Ook in welk stadsdeel iemand woont heeft geen effect op de genoemde aandachtspunten. En het meest bijzonder: ook inwoners met verschillende waardenoriëntaties op dit thema hebben dezelfde, gedeelde prioriteiten.
Absolute randvoorwaarde
Veiligheid en leefbaarheid zien inwoners uit beide kampen als een absolute randvoorwaarde: iets wat nooit in het geding mag komen en wat een kerntaak is van de overheid. ‘Zonder veiligheid hoeft de rest ook niet’, lichtte één respondent toe. De eerste (negatieve) groep laat in haar reactie wel sterker horen dat het belangrijk is. De zorgen zijn dus gedeeld, maar bij de groep met een negatieve houding aanmerkelijk meer uitgesproken.
Alleen accentverschillen
Wat resteert zijn slechts kleine accentverschillen. Zo hechten inwoners met een negatieve houding jegens vluchtelingen er meer waarde aan dat de opvang de gemeente geen geld kost. Mensen met een positiever perspectief op migratie vinden het belangrijker dat vluchtelingen zich welkom voelen. ‘Een dergelijke brede basis zien we zelden bij raadplegingen. Het wijst erop dat er geen polarisatie is op de vraag hoe Eindhovenaren en vluchtelingen moeten samenleven’, aldus de onderzoekers.
Perspectief vluchtelingen minder belangrijk
Dat de gemeente zorgt voor voldoende faciliteiten op de opvanglocaties en voor asielzoekers in het algemeen vinden veel minder Eindhovenaren belangrijk. Zo geeft bijna niemand aan dat de gemeente ervoor moet zorgen dat vluchtelingen zich makkelijk kunnen verplaatsen in de stad. Ook vinden maar weinig inwoners het belangrijk dat er genoeg mogelijkheid is voor vluchtelingen om te ontspannen en te recreëren.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.