Omstreden boete voor wanbetalers zorg
Een nieuwe wet biedt zorgverzekeraars meer mogelijkheden om wanbetalers aan te pakken. Tegenstanders vrezen dat mensen met schulden in nog grotere problemen komen en vinden de uitzonderingspositie van zorgverzekeraars raar.
Schuldhulpverlening wordt lastiger nu zorgverzekeraars meer mogelijkheden krijgen om hun premies te innen. Dat vrezen onder andere de vier grote steden en de gemeente Delft. Deze week nam de Eerste Kamer een wetsvoorstel aan dat bepaalt dat wie zes maanden of meer geen premie voor de zorgverzekering betaalt, een dertig procent hogere premie krijgt. Dit zal mensen prikkelen om wel te gaan betalen, verwacht minister Klink (CDA) van Volksgezondheid. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) zal de premie na die zes maanden gaan innen en kan die dan ook inhouden op het inkomen van de wanbetaler.
Tegenstanders van dit voorstel dat nu dus wet is geworden, vrezen dat de schuldpositie van mensen die toch al in de financiële problemen zitten hiermee alleen maar nog slechter wordt. De verhoogde premie voor de zorgverzekering zal zeker bij mensen met een laag inkomen een flinke hap nemen uit hun aflossingscapaciteit, en andere schuldeisers zullen langer moeten wachten en met minder genoegen nemen. Dit zal hun bereidheid om mee te werken aan een traject verminderen, schreven de G4 in een brief aan de Senaat. Bovendien vinden ze het vreemd dat de zorgverzekeraars nu een speciale positie als schuldeiser krijgen, en meer mogelijkheden krijgen om hun geld binnen te halen dan bijvoorbeeld energiemaatschappijen en woningcorporaties.
De Eerste Kamer was niet geheel doof voor de bezwaren van de tegenstanders, want op aandringen van de CDA-fractie gaat de minister nu een ‘verkennend onderzoek’ doen naar een andere mogelijkheid om het geld te innen dan door het CVZ.
Loonbeslag
Klink laat intern kijken of het mogelijk is de achterstallige premie via een loonbeslag of op executoriale titel te innen. In zo’n constructie moet de rechter beslissen of de premie mag worden ingehouden op iemands inkomen. Op die manier zou het mogelijk zijn om een onderscheid te maken tussen mensen die niet willen betalen en mensen die niet kunnen betalen.
Als de boete door het CVZ wordt geïnd, is daar geen zicht op, vrezen de senatoren. Klink zei wel dat hij gelooft in het systeem zoals dat nu is aangenomen, en dat het alternatief van het CDA alleen dan van stal wordt gehaald als in 2010 blijkt dat het toch niet werkt.
Dat de schuldhulpverlening in de problemen komt, gelooft Klink ook niet. De wanbetalers krijgen eerst brieven van de zorgverzekeraar waarin ze ook zullen worden gewezen op de mogelijkheid van schuldhulpverlening; de zorgverzekeraars hebben ook toegezegd altijd te zullen meewerken als iemand van die mogelijkheid gebruikmaakt. De minister verwacht dat de boete als prikkel werkt om mensen eerder de kant van de hulpverlening op te krijgen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.