Obesitax
Als voormalig inspecteur van gemeentebelastingen fantaseer ik dan over een obesitas-belasting voor kinderen. Kan het kind door de beugel
Ergens in de 15e eeuw werd in de stad Utrecht voor het eerst de hondenbelasting ingevoerd. Een lokale belasting die de overlast van honden moest bestrijden. Honden vraten namelijk de warmoestuinen op die toen nog in alle steden alom aanwezig waren.
Honden waren meestal het bezit van mensen die enige pecunia hadden, dus die konden best de belasting betalen, dacht de stad. Spoedig volgden vele andere steden. Maatstaf was de grootte van de hond. Voor kleine honden was er vrijstelling. Er kwam bij de tollenaars een beugel in de vloer te staan. Als de hond door de beugel kon, was-ie klein en hoefde je niet te betalen. Als de hond - te groot - er niet door kon, dan bingo!
Vandaar trouwens de uitdrukking ‘wel/niet door de beugel kunnen’. De hondenbelasting bestaat nog steeds, maar de beugel is afgeschaft. Dit ging door mijn hoofd, toen mijn collega-columnist in Binnenlands Bestuur (Paul vd Velpen, directeur GGD Amsterdam) een Suikertax opperde ter bestrijding van obesitas, vooral bij kinderen. Hij kreeg er aandacht mee in de dagelijkse media.
Als voormalig inspecteur van gemeentebelastingen fantaseer ik dan over een obesitas-belasting voor kinderen. Kan het kind door de beugel, dan geen belasting. Lukt het niet om zonder kleerscheuren door de beugel te lopen, dan moeten de ouders een obesitax betalen. De beugels komen op de scholen te staan, want daar komt 99% van de kinderen over de vloer. Offe … de heffing gaat per kilo boven BMI-score van 25. Hoe meer kilo’s te veel, des te hoger de belasting. De opbrengst gaat naar trapveldjes of zo. Of overal mooie aantrekkelijke trappen waarop kinderen vanzelf naar boven willen.
Mijn fantasie is natuurlijk heel fout en bekendheid in de kranten krijg ik er zeker niet mee, hoogstens hoon. Maar toch, uit alle onderzoeken blijkt dat mensen via hun portemonnee sterk zijn te sturen. En obesitas is een groot probleem, letterlijk en figuurlijk een ‘belasting’. Enfin. Mijn idee zal vast niet door de beugel kunnen, ha!
Mechtild Rietveld
Meer columns van Mechtild Rietveld leest u hier.
Wanneer je in mijn tijd voor een studie koos met ...loog, dan was het vooruitzicht een gegarandeerde uitkering. In de afgelopen jaren is de maatschappij zo rijk geworden dat zij arm zijn geworden als het gaat om gezond verstand. Vervolgens een goede PR en tja, het is een gegarandeerde baan. Waarom zorg zo duur? Kijk ook eens naar de diverse managementlagen, de structuren van het elkaar toeschuiven. Het gaat allang niet meer om de mens, maar om de centen.
Ga nu niet obesitas kaderen, zorg dan dat het niet OVERAL! in zit. Daarnaast corpulent zijn zegt niets over ziek worden. Zet dan ook maar meteen in op taks op toebedeelde rugzakjes, incompetente ouders/onderwijzers en zo kunnen we nog wel even doorgaan.