Advertentie
sociaal / Nieuws

'Ambities voor financiële hulpverlening groter dan portemonnee'

De NVVK ziet in de miljoenennota ambities, maar niet genoeg geld. Qua armoedebeleid is 'de voet van het gaspedaal'.

19 september 2024
Shutterstock Armoede
Shutterstock

De NVVK, de branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening, denkt dat het kabinet onvoldoende middelen beschikbaar stelt om haar eigen ambities op het gebied van armoede en schulden waar te maken. Zelfs nu de ambities omlaag zijn bijgesteld ten opzichte van het vorige kabinet.

Coördinator Planning en Managementinformatie S12

JS Consultancy
Coördinator Planning en Managementinformatie S12

Adviseur Verwerver Grondzaken (2 FTE)

Gemeente Oss
Adviseur Verwerver Grondzaken (2 FTE)

Ambities

Onder armoedeminister Schouten gold als doelstelling een halvering van armoede en schulden in 2030, en een halvering van kinderarmoede in 2025, zo merkt de NVVK op. In de Miljoenennota van het kabinet Schoof blijft alleen het voornemen over om kinderarmoede op het niveau te houden van 2024. ‘Dat is weinig ambitieus en baart ons zorgen’, aldus de branchevereniging. ‘Ogenschijnlijk wordt het in gang gezette beleid voortgezet, maar de voet is van het gaspedaal.’

Asielwet

De NVVK vraagt zich af of de bestaanszekerheid door het nieuwe regeerprogramma wel verbetert. Daarnaast is de NVVK bang dat er een nieuwe groep met financiële problemen zal ontstaan door het nieuwe asielbeleid van het kabinet. Het zal leiden tot dakloosheid, vreest de brancheorganisatie. ‘Dat is niet alleen voor henzelf een onwenselijke situatie. Het maakt ze ook moeilijker bereikbaar voor financiële hulpverlening.’

Bewind

Op dit moment staan er 300.000 mensen in Nederland onder bewind, veelal mensen met schulden. In de miljoenennota ontbreekt het aan aandacht voor die groep. Dit terwijl bewindvoerders al langer aan de bel trekken en er inmiddels steeds vaker voor kiezen mensen met problematische schulden niet aan te nemen als cliënt omdat het financieel niet meer houdbaar is.

IBO

Het Interdepartementaal Onderzoek (IBO) naar problematische schulden, dat het kabinet zegt te omarmen, becijferde recent dat er structureel 180 miljoen euro nodig is om de schuldhulpverlening efficiënter en effectiever te maken. Het kabinet maakt echter slechts 75 miljoen euro extra beschikbaar, zo staat in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vroegsignalering

Dat vraagt volgens de NVVK om een verduidelijking van de haalbaarheid van de IBO-aanbevelingen. Die zijn mogelijk niet meer haalbaar. Verder is de branchevereniging wel blij met de uitgebreide aandacht voor vroegsignalering en kwaliteitseisen voor gemeenten. Wel noemt de NVVK nogmaals dat zij vroegsignalering door gerechtsdeurwaarders niet ziet zitten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie