Advertentie
sociaal / Nieuws

63 procent gemeenten heeft tekort op bijstandsbudget

Bij 26 procent van de gemeenten is het tekort dat uit eigen zak bijgelegd moet worden meer dan tien procent. In totaal zijn gemeenten 19 miljoen meer kwijt aan bijstandsuitkering dan door het rijk wordt vergoed.

07 juni 2013

Voor 63 procent van de Nederlandse gemeenten is het budget dat vanuit het rijk gekregen wordt voor bijstandsuitkeringen niet toereikend. Dat blijkt uit de Divosa-monitor over 2012.

19 miljoen
Bij 26 procent van de gemeenten is het tekort dat uit eigen zak bijgelegd moet worden meer dan tien procent. In totaal zijn gemeenten 19 miljoen meer kwijt aan bijstandsuitkering dan door het rijk wordt vergoed.


Bestuursakkoord
Het tekort is klein in vergelijking met voorgaande jaren. In 2010 hadden gemeenten een tekort van 369 miljoen euro, vorig jaar was dat zelfs 675 miljoen euro. De oorzaak van deze grote tekorten lag in het feit dat gemeenten in het bestuursakkoord afgesproken hadden het aantal mensen in de bijstand fors te laten dalen. Na het uitbreken van de crisis kwamen er echter veel meer mensen in de bijstand. De rekening kwam als gevolg van de bestuursafspraken bij de gemeenten te liggen.


Pech
Aan het bestuursakkoord kwam in 2011 een eind en sindsdien krijgen gemeenten een min of meer toereikend macrobudget van het rijk. Dat nog lang niet alle gemeenten genoeg geld krijgen om de kosten van de bijstand te dekken, heeft een paar oorzaken. Divosa-voorzitter René Paas noemt pech, beleid en de uitwerking van het verdeelmodel. ‘Maar voor een klein deel ook doordat gemeenten per uitkering meer kosten maken dan het Rijk vergoedt.’  


Friesland
Met het oosten van het land zijn veel gemeenten met een tekort. Met name in Friesland zijn veel gemeenten die een groot tekort (>10 procent) hebben op het budget. Opvallend is dat slechts weinig gemeenten een klein overschot hebben. Gemeenten met een groot overschot (>10 procent) zijn er veel meer en zitten verdeeld over het hele land.


Verminderd met IAU-uitkeringen
Het macrobudget voor 2013 is nog niet vastgesteld. De verwachting is dat het ministerie binnenkort met die cijfers komt. Dat macrobudget moet opnieuw min of meer toereikend zijn voor het huidige aantal Wwb’ers. Wel wordt het budget verminderd met het bedrag dat het rijk aan IAU-uitkeringen heeft toegekend. Deze Incidentele Aanvullende Uitkeringen hebben gemeenten aangevraagd die om speciale redenen de een tekort hadden op het bijstandsbudget.

Lek is dicht
En het aantal aanvragen van zo’n uitkering is de afgelopen jaren fors gestegen. Deed in 2008 nog geen 20 procent van de gemeenten een aanvraag, in 2011 was dat percentage gestegen tot bijna 70 procent. Van deze 288 aanvragen werden 244 toegekend met een totale waarde van 132 miljoen euro. De verwachting is dat het aantal IAU-aanvragen weer zal dalen nu het budget voor een groter deel toereikend is. Voorzitter Paas van Divosa constateert dan ook dat de naweeën van het oude bestuursakkoord nog steeds voelbaar zijn, maar dat ‘het grote lek’ dicht is.

 Afbeelding

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Becks / Hoofd Financien
Het wordt tijd, dat de Algemene Bijstandswet wordt beperkt tot degenen, die een gesstelijke beperking hebben. De rest kan aan het werk; zo niet, dan helaas...........geen inkomen.
Hetty / docent
Het lijkt me prima wat Henk zegt maar waar is de efficiënte werkbemiddelaar die iedereen naar een betaalde baan kan bemiddelen. Of lopen al die 600000 werklozen de kantjes eraf ?
Kees / Hoofd GGZ
Okay Henk, zolang mensen met een gesstelijke beperking gecombineerd met dislexie hoofd financien kunnen worden hoeft er niemand meer gebruik te maken van de Algemene Bijstandswet.
m.berkelaar
Hoofd Financien is kennelijk niet op de hoogte van het feit dat de ABW al jaren geleden is afgeschaft. Is sindsdien de Wet Werk en Bijstand... Gelukkig ben ik gewoon baanloos en geen ambtenaar, mijn tempo ligt met plm 1800 sollicitaties en evenveel afwijzingen toch aanmerkelijk hoger, evenals mijn realiteitszin.
eric / directeur adviesbureau
Arme Henk,



Zit al zo lang vast op zijn functie als afdelingshoofd financien, dat hij de werkelijke wereld niet meer ziet. Zo'n blunder als afdelingshoofd zou menigeen de kop kosten in zo'n functie.

Wordt tijd dat hij zelf voelt in deze crisis hoe het is op zijn leeftijd om werkloos te worden. Kan hij ook zijn eigen huis opeten. Succes Henk.

Of mensen terecht een bijstandsuitkering ontvangen heeft met juiste uitvoering en handhaving van met name de vier grote gemeenten te maken. Die vier bepalen het beleid en de uitvoering hiervan.

Dat in het oosten des lands forse stijgingen plaatsvinden is logisch, omdat daar de bijstandsbestanden al vele jaren op een veel lager niveau liggen door goede stenge maar rechtvaardige uitvoering van de WWB, dan de grotere gemeenten in het westen des lands onder PVDA regime. Daar zit de crux.
Advertentie