Advertentie
sociaal / Nieuws

Nijmegen loopt vooruit op beslissing Van Rijn over ouderbijdrage

Nog voordat het kabinet zich uitgesproken heeft over de ouderbijdragen in de Jeugdhulp, heeft Nijmegen er al een beslissing over genomen. Want áls staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) besluit dat gemeenten zelf mogen beslissen over het al dan niet innen van de ouderlijke bijdrage voor de jeugdhulp, dan is Nijmegen er klaar voor en wordt er niet geïnd.

12 juli 2015

Eind augustus onderzoek
Het kabinet besloot eerder dat ouders wiens kind jeugdhulp krijgt een eigen bijdrage moeten betalen. Dit leidde tot veel kritiek vanuit de branche, omdat de eigen bijdrage niet wordt gevraagd als het kind een lichamelijk probleem heeft en ook niet bij volwassenen. Nadat er veel commotie ontstond, ook over de vraag of de kosten van innen opwegen tegen de baten, besloot Van Rijn tot een onderzoek. Meer dan 100 gemeenten besloten daarop de bijdrage op te schorten in afwachting van het onderzoek. Het ministerie meldt dat naar verwachting eind augustus of begin september de Kamer over de resultaten van het onderzoek geïnformeerd zal worden.


PvdA-amendement

Nijmegen is één van de gemeenten die de bijdrage op heeft opgeschort. De gemeente besloot dit alleen te doen voor de dagbehandeling en de dagdeelbehandeling. Ouders met kinderen in de 24 uurszorg moeten de bijdrage in Nijmegen wel betalen. Met het aannemen van het amendement van PvdA-raadslid Ammar Selman gaat Nijmegen nog een stap verder. Mocht Van Rijn na de zomer zeggen dat gemeenten zelf mogen beslissen over innen of niet, dan zal Nijmegen per direct geen enkele bijdrage meer innen. Selman: ‘We gaan dan ook stoppen met het innen van de bijdrage voor 24 uurszorg.’

 
Kosten 

Met het amendement loopt Nijmegen dus vooruit op de zaken en spreekt het de verwachting uit dat Van Rijn de beslissing ook daadwerkelijk aan gemeenten gaat overlaten. Volgens Selman zou dat logisch zijn. ‘Als het kabinet gemeenten verantwoordelijk maakt voor de jeugdzorg dan is het niet meer dan logisch dat gemeenten de vrijheid krijgen hierover te beslissen.’ Nijmegen is daarmee ook bereid de maximaal 350 duizend euro die het misloopt aan ouderlijke bijdragen op zich te nemen. Selman: ‘Maar in de berekeningen is niet meegenomen hoeveel het kost om dat bedrag te innen. Dat kost namelijk tijd en geld van de zorgleveranciers die de gegevens moeten leveren, maar ook van het CAK dat de bijdragen moet innen. Dus het kost de samenleving uiteindelijk ook nog eens veel geld zodat het uiteindelijk weinig oplevert.’

Uitgangspunt

Landelijk gaat het om zo’n 26 miljoen euro die gemeenten mislopen als de ouderbijdrage niet geïnd wordt. Gemeenten zijn daarover nog in gesprek met Van Rijn. Selman vindt dat ondanks het feit dat Nijmegen bereid is haar deel zelf te financieren, het geld wel terug moet komen uit Den Haag. ‘Het gaat om het gelijkheidsprincipe’, vindt hij. ‘Ouders met kinderen met een lichamelijke aandoening hoeven niet te betalen, met een psychische aandoening wel. Dat uitgangspunt is niet goed.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lars
Over stigma en kwetsbaar gesproken: die kinderen kunnen er niets aan doen en de ouders ook niet.

Zover het op waarheid berust dat deze kinderen echt voor de jeugdzorg in aanmerking komen.

Bijna ieder kind loopt inmiddels met een aandoening rond.

Van een eigen bijdrage in de ggz moet helemaal geen toepassing zijn want op deze manier kan de ggz gewoon iedere burger een diagnose en hulp aansmeren.

Ik begrijp van Rijn hier geenszins.

Het probleem is dat er te veel kinderen in de jeugdzorg belanden.

We moeten wel een beetje nuchter blijven denken.

De ggz moet de kop ingedrukt worden.
Jhr. Van Avezathe en Zottegem / Nadenkend burger
Inderdaad, Martin van Rijn is een kille boekhouder. Zijn ziel zit in een spreadsheet. Er ligt een mooie taak voor hem als boekhouder bij de Griekse belastingdienst. En als je als zelfbewuste ouder een kind hebt met gedragsproblemen dan ben je natuurlijk zelf ook licht mesjogge als je naar zo'n bureaucratische instelling als je Jeugdzorg gaat. Zoek dan een vrij gevestigde therapeut, al dan niet in het alternatieve circuit. Denk na en pak een probleem aan bij de bron en niet langs die procesmatige weg van duffe bureaucraten.
W.F.Willems / pensionado
Ja Ellen, omdat bovenstaande ook al het dilemma was op grond van art. 55 ABW 1965 en juist daarom de AWBZ werd ingevoerd: ouders van gehandicapte kinderen vrijwaren van inkomstenderving
Ellen
En weer hebben de gemeenten meer hart dan Den Haag. Wat gebeurt er toch met burgemeesters die in het kabinet terecht komen, wordt bij hen het hart bevroren als ze beëdigd worden?
corrie
ouders met kinderen in 24 uurs opvang hebben minstens zoveel kosten als een ander dus GEEN eigen bijdrage.
alexander / ambtenaar
@ ellen, je laatste opmerking steun ik van harte. Men komt in Den Haag niet verder dan een potje harteloos boekhouden, beleidsmatig zeer arm, helaas.
Advertentie