Gemeenten verwerpen ‘jeugdgeldbod’ kabinet
De miljard euro die het kabinet de komende drie jaar extra wil uittrekken voor de jeugdzorg is voor gemeenten onacceptabel en onvoldoende. Zij verwerpen daarom het aanbod van het rijk. De VNG moet opnieuw met het kabinet gaan onderhandelen.
De miljard euro die het kabinet vrijmaakt voor de jeugdzorg is voor gemeenten onvoldoende en onacceptabel. Daarom verwerpen zij het aanbod van het rijk. De VNG moet opnieuw met het kabinet gaan onderhandelen.
Motie
Dat stellen de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg in een motie, die door zeventien gemeenten is ondertekend. De motie wordt woensdag, tijdens de algemene ledenvergadering van gemeentekoepel VNG, ingediend. In de motie wordt de VNG opgedragen het aanbod van het kabinet niet te accepteren en door te gaan met onderhandelingen. Die moeten leiden tot een toereikend macrobudget met een structurele compensatie voor de tekorten op de jeugdzorg.
Onverteerbaar
Het is voor de gemeenten onverteerbaar dat het rijk alleen een tijdelijke en bovendien ontoereikende compensatie biedt. Voor 2019 heeft het kabinet 420 miljoen euro extra vrijgemaakt, maar er is veel meer nodig. Door de groei van de jeugdzorg tussen 2015-2017 (12,1 procent) bedraagt het structurele tekort 490 miljoen euro, aldus de indieners van de motie. Een structurele oplossing wordt aan een volgend kabinet overgelaten, terwijl gemeenten nu de hogere uitgaven hebben. De indieners van de motie willen een structurele oplossing. ‘Het huidige aanbod is een halve oplossing’, aldus de colleges van Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg.
Daling accres
Pijnpunt is ook de daling van het accres. Tot 2022 is sprake van een daling van 1 miljard euro, terwijl het kabinet blijft zeggen dat er 5,4 miljard aan het gemeentefonds is toegevoegd. Daarmee moeten gemeenten de tekorten en andere extra taken en maatschappelijke opgaven, zoals klimaat en de woningbouwopgave, kunnen opvangen. ‘De daling van 1 miljard euro structureel betekent een nieuwe tegenvaller voor alle gemeenten. Het kabinet mag van gemeenten niet verwachten dat ze die daling en de structurele tekorten bij de jeugdzorg kunnen opvangen zonder dat het inwoners raakt’, aldus de Zoetermeerse wethouder Marc Rosier (financiën).
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zitten er opeens zoveel meer ‘jongeren in de knel’ in ons gelukkig , goedgeorganiseerde Nederland. Jeugdzorg maakt eigen zorgvraag aan. Treurig doorgeschoten sociaal, bureaucratisch systeem ??
Geld lost niets op, veranderen van organisatie, werkstijl, minder bureaucratie , geen economisch belang wel
De reden dat de gemeenten geen resuiltaten kunnen geven is dat degemeenten dat aak ook niet weten. Kinderen worden door bv de huisarts of via een andere indicatie doorgestuurd naar een hulpverlener zonder tussenkomst van de gemeente. Die krijgen ook geen informatie over de details of de personen vanwege de AVG en de privacy. De gemeenten mag dus alleen de rekening betalen zonde te weten wat er is gebeurt.
Dat is nu eenmaal het gevol van de inrichting van dit systeem.
@Willemijntje
De reden dat de jeugdzorg zo enorm is gestegen is het gevolg van de marktwerking. Dat systeem maakt het mogelijk dat mensen geld verdienen aan de zorg en dus allerlei manieren gaan verzinnen om "handel" binnen te halen. CDA-er Peters heeft daar in de 2e kamer al vragen over gesteld. Het komt nu voor dat een zorgaanbieder "gratis" screening van alle leerlingen aanbied aan een school op bv vroeggesignaleerde dyslectie. En raad eens: een fors percentage kinderen blijkt er aan te lijden. Je ziet nog niks aan de kinderen maar het is ook nog niet volledig ontwikkeld. "Gelukkig is de specialist er vroeg bij zodat preventief kan worden behandeld en grotere schade wordt voorkomen".
En zo zorgt de behandlaar voor zijn eigen omzet en inkomsten.