Groeiende geldproblemen, vooral bij jongvolwassenen
‘We zitten in een uitgavencrisis’, stelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.
Steeds meer Nederlanders komen door de hoge prijzen in betalingsproblemen. Het gaat daarbij niet alleen om de laagste inkomens, maar ook om hogere inkomensgroepen, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Die organisatie maakt zich met name zorgen om jongvolwassenen onder de 35 jaar. Die groep heeft steeds meer moeite met rondkomen.
Spaargeld
Volgens Nibud krijgt een derde van de huishoudens betalingsherinneringen en trof iets meer dan een op de vijf huishoudens dit jaar een betalingsregeling. Een op de tien heeft een voorschot op het salaris gevraagd om de rekeningen te kunnen betalen. Om de problemen het hoofd te bieden gebruiken mensen ook hun spaargeld en lenen ze geld bij familie en vrienden.
Jongvolwassenen
Zo’n 37 procent van de huishoudens stelt moeite te hebben om rond te komen. Opvallend is dat het aantal jongvolwassenen met geldproblemen sterk is gestegen. Zij hebben vooral last van de sterk gestegen vaste lasten. In 2018 gaf 11 procent van de jongvolwassenen aan moeilijk rond te komen, in 2022 was dat percentage ruimschoots verdubbeld tot 26 procent. ‘Deze enorme groei verbaast ons’, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘De druk op jongvolwassenen is groot en als je vanwege geldproblemen niet meer mee kan doen, kan je je buitenspel gezet voelen, met alle gevolgen van dien.’
Uitgavencrisis
Van alle rekeningen worden die voor zorgverzekeringen, energie, water en de huur of hypotheek het vaakst te laat betaald. ‘De paniek die velen ervaren over alle gestegen prijzen zien wij terug in deze cijfers’, stelt Vliegenthart. ‘Het is zichtbaar dat veel Nederlanders gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. We zitten echt in een uitgavencrisis en mensen doen hun best om alle rekeningen te betalen.’ Volgens Vliegenthart wordt 2023 dan ook een spannend jaar. ‘In hoeverre gaan mensen baat hebben van het omvangrijke koopkrachtpakket en het energieplafond? En krijgt iedereen de hulp die ze nodig hebben?’
Hulp vragen
Het Nibud raadt mensen die in de problemen komen aan om hulp te vragen. En ziet liever niet dat mensen veel geld van hun familie lenen. Omdat het instituut beseft dat niet iedereen bij de hulpverlening terecht kan en ook niet iedereen daar zal aankloppen heeft het ook een eigen onlinecursus over geldzaken gemaakt. ‘We zijn ook realistisch. Niet iedereen zit op hulp te wachten. In toenemende mate willen mensen zaken zelf uitzoeken, al dan niet met behulp van Google of YouTube’, zegt Vliegenthart. (ANP/Redactie)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.