Advertentie
sociaal / Nieuws

Nederland telt weer meer wanbetalers

Het aantal wanbetalers in Nederland neemt snel toe. Het totaal aantal openstaande rekeningen is in het derde kwartaal met een kwart gestegen tot 5,7 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 4,5 miljard euro. Dit blijkt uit het kwartaalbericht van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI).

01 december 2010

Vorderingen

Niet alleen het totaalbedrag aan schulden is gestegen, ook het aantal vorderingen is in een jaar tijd met 14 procent gestegen. Steeds meer bedrijven komen daardoor in de problemen, stelt voorzitter Jet Creemers van de koepelorganisatie. Wanbetaling is volgens de vereniging namelijk de belangrijkste oorzaak van het aantal faillissementen.

 

Uitgeven

Consumenten staan overigens voor het grootste deel in het krijt. Zij geven nog steeds meer geld uit dan er binnenkomt. De rest van de schulden komt voor rekening van bedrijven.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / Staphorst
Ik lees steeds vaker dit soort berichten.
Waarom wordt er niets mee gedaan?
Ik weet dat er erg veel, soms verborgen, armoede is.
Vooral onder de zzp ers.
Doe hier iets mee!!!!!
Deze mensen zijn bereid risico's te nemen, maar dat er geen werk en geen opvang voor hen is, is niet hun eigen schuld.
Arrogant overheidsbeleid, toelating van oosteuropeanen ed. zijn veelal de schuldigen.
Geef deze mensen de kans, zij zullen de Nderlandse economie mede uit het slop trekken. Niet de bonus en geld verslindende banken en verzekeraars!!!
piet brontsema / org adviseur
ik vertrouw deze berichten . ik wordt zelf ook mijn huid gezeten voor zogenaamde geleverde diensten door de onvolprezen , KPN MOBILE.
Bas / logicus
Dit wordt mede veroorzaakt doordat een aantal bedrijven m.n. energieleveranciers, telecom, etc. iemand die ietwat te laat betaald direct (maar onterecht) als wanbetaler een aanmaning sturen.
De “normen & waarden” die gehanteerd dienen te worden(maar in het verleden werden) zijn volledig overboord gegooid.
Het huidig incasso beleid is een inkomsten bron op zich geworden met hogere rendementen dan het oorspronkelijk te verkopen product. En dat is aantoonbaar doordat de verhouding tussen aantal klanten en hoeveelheid aanmaningen buitenproportioneel is. Er zijn zelfs bedrijven bij die vreemd genoeg meer aanmaningen sturen dan klanten hebben. Dit geeft aan dat het voor een dergelijk bedrijf als een business gezien wordt die inkomsten genereert. Het incassobeleid heeft dus geen relatie meer met wanbetalers maar meer met de gewone onwetende klanten een poot uitdraaien.
Men kan pas spreken van een wanbetaler als de betaal termijn eerst met twee á drie weken is overschreden en het bedrijf daarop een herinnering heeft gestuurd met het verzoek om de rekening alsnog binnen twee á drie weken te voldoen. Dus als na een totaal van ongeveer zes weken na de oorspronkelijke betaaldatum blijkt dat de rekening niet is voldaan zou het bedrijf pas een eerste aanmaning kunnen sturen. Dat versturen van aanmaningen gebeurt nu veelal op de betaaldatum zelf al. Om deze reden komen veel minima die niet capabel genoeg zijn om zich tegen dit soort malversaties te verdedigen financieel in de problemen. Ondertussen breid deze vlek zich uit naar de modale inkomens. De rechtbank gaat het nog druk krijgen met de WSNP tenzij ze bereid zijn integer op te treden tegen dergelijke incassoprocedures. Wat betekend dat hun studievriendjes (amices) die een incassobureau runnen, bewindvoerder of deurwaarder zijn geworden hun inkomstenbron beschadigd zien worden. En als vrienden onder mekaar snijd men niet in eigen vlees?
Vrouwe justitie is misschien blind maar zeker niet achterlijk.
Advertentie