Advertentie
sociaal / Nieuws

Kamp in gesprek over export kinderbijslag

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken is dit jaar begonnen aan onderhandelingen met veertig landen om in ieder geval de export van kinderbijslag en het kindgebonden budget daar naartoe stop te zetten.

10 februari 2011

Verdragen opzeggen

Daarvoor moeten verdragen die Nederland heeft met deze landen worden aangepast. Als dit niet lukt, overweegt Kamp de verdragen op te zeggen. De minister overlegt donderdag met de Tweede Kamer over de export van uitkeringen. Terwijl onderhandelingen net zijn begonnen, worden plannen doorgezet die al door het vorige kabinet zijn aangekondigd.

 

Levensonderhoud

De bedoeling is om per 1 januari 2012 de hoogte van kinderbijslag en het kindgebonden budget in landen buiten de EU aan te passen aan de kosten voor het levensonderhoud daar. Bij export naar bijvoorbeeld Turkije en Marokko betekent dat lagere uitkeringen.

 

Helemaal stoppen

Kamp wil met ingang van 2014 de export van de uitkeringen helemaal stoppen. ´De kinderbijslag en het kindgebonden budget is voor compensatie voor de kosten van kinderen die in Nederland wonen en niet voor kinderen die het buitenland opgroeien', zei de minister eerder.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Onderhandelen, verdragen??? Het is toch echt onvoorstelbaar dat dit systeem is ontstaan en niemand eerder op de gedachte kwam omtrent deze positieve discriminatie onmiddelijk te stoppen. En dan nu nog onderhandelen, nadat zij al jaren veel te veel hebben ontvangen. Stoppen pas in 2014? M.i. van gister lijkt mij meer logisch! Ik wordt in box 3 aangeslagen op basis v.e. vast rendement van 4 %, tegen een tarief van 30 %. Het echte rendement is inflatie mee gerekend negatief. Kortom i.p.v. een tarief van 30 % is het werkelijke tarief 60 %. Je vraagt je af of het als rechtgeaarde Nederlander nog zinvol is om te gaan stemmen! Nou ja afvragen??
Tamara / klantmanager
Tja, ik ben het er ook wel mee eens, maar ik woon in Duitsland, mijn partner en ik werken beide in Ned, we doen onze boodschappen in Ned, onze kinderen zijn nog klein maar gaan wel in Duitsland naar school, naar de dokter, enz. Dat is verplicht en daar staan wij volledig achter. Omdat we in Ned werken en in Ned belastingplichtig zijn, zou ik het wel heel lullig vinden als wij geen recht meer hebben op kinderbijslag, Wij betalen er wel voor. Verder hebben wij totaal geen recht op welke regeling in Duitsland dan ook omdat we beide in Ned werken.
Dus ik sta er dubbel in. Verder zit er best wel veel controle op de kinderbijslag. Ik moet elke 2 jaar een bewijs van in leven zijn laten tekenen bij mijn woongemeente. Waar ik woon kun je hier niet mee sjoemelen. Ik kan me voorstellen dat in andere landen hier wel mee gesjoemelt kan worden.
Ik vraag niet om een uitzonderingsbeleid, maar ik zou het wel heeeeeel lullig vinden als dit ook voor grensarbeiders zou gaan gelden.
Wieweet
@Tamara
Je betaald helemaal niet voor kinderbijslag. Je betaald voor bijv AOW of WAO maar niet voor Kinderbijslag. Kinderbijslag is een verkapte belastingteruggave voor mensen die hun kinderen in Nederland opvoeden en laten opgroeien, omdat een gezin met kinderen veel meer uitgaven heeft. Als je kinderen hier niet opgroeien is het niet meer dan normaal dat je ook geen compensatie van hier ontvangt. En je kinderen hier niet laten opgroeien is een keus, je zal niet zomaar in Duitsland zijn gaan wonen, ook daar zal wel voordelen aanzitten. Dus sta dan achter je keuze en probeer niet van 2 walletjes te eten.
c.wolfs / gepensioneerd
Volledig eens met Appelman. De kinderbijslag voor kinderen in landen als Tunesie, Marokko en nog meer van dat soort landen is een tig-voud van het maandloon daar. Die ouders lachen zich een bult over "sinterklaasland" dat zich Nederland noemt. Welke partij cq politicus krijgt zo'n maatregel verzonnen. Ik vraag me steeds meer af hoe hoog het IQ-gehalte van onze volksvertegenwoordiging is. De welvaart vaste kinderbijslag is afgestemd op de nederlandse kosten van onderhoud. Je stopt dat in de nederlandse economie lijkt mij en niet in een buitenlandse!
G. Walstra / Gastouder
Graag wil ik reageren op een artikel in de Leeuwarder Courant van 23 april.
Dit aertikel ging over arbeiders in de tuinbouw.
Mijn man is 55 jaar en heeft sinds augustus 2009 geen uitkering meer.
Hij heeft zich vorig jaar april laten in laten schrijven bij AB Fryslan.
Hij heeft nooit weer wat gehoord maar we zien in de kassen wel mensen aan het werk.
Het stikt hier van de Polen en andere buitenlanders!!!! Waarom gaan onze eigen mensen niet voor???????
Mijn man heeft helemaal geen inkomen meer en ik moet het dus alleen verdienen.
Dat valt lang niet altijd mee.
Waarom laten ze onze eigen mensen zakken????
Ik snap er helemaal niks van.
Hij heeft 34 jaar WW premie betaald tijdens zijn werkzaamheden bij de Postbank!!!!!!! Waarom dan nu niks meer?
We hadden dat geld van die WW premie beter op een spaarrekening kunnen zetten dan hadden we nu in ieder geval geld gehad.
vr groet,
Gea Walstra
De Opslach 9
8934 DB Leeuwarden
Tel: 0614900630
Wil Reuvers / juridisch medewerker
Goede zaak de export van uitkeringen in landen buiten de EU te stoppen en hierin geen nuanceringen meer aan te brengen. En niet in 2014, maar zo snel mogelijk. De export van uitkeringen is allang een doorn in het oog van de belastingbetalende nederlander. Het frauduleuze gehalte is zeer groot getuige de onderzoeken door de SVB in landen buiten Europa. Stoppen met deze vorm van ontwikkelingshulp. En als er verdragen voor opgezegd moeten worden dan moet dat maar. Zal door links wel weer anders geinterpreteerd worden.
Hanneke
De mogelijkheid om kinderbijslag in het "thuisland" te ontvangen is in het leven geroepen om hiermee gezinshereniging te voorkomen en de binding van de "gastarbeider" en dus eventuele terugkeer te borgen. Welke voordeel wordt er behaald als de ouders van kinderen waarvoor nu kinderbijslag in Marokko, Turkije, Polen of Roemenië wordt betaald, besluiten deze kinderen dan maar naar Nederland te halen? Natuurlijk moet er goed gecontroleerd worden en is een relatie tussen de lokale kosten van levensonderhoud en de hoogte van de kinderbijslag mogelijk. Maar afschaffen kan ook ongewenste (ook voor de kinderen) bijeffecten hebben.
rwindt / machteloze burger
@Hanneke • 11.02.11 13:30

Gezinshereniging heeft in 2003 extra eisen gekregen t.a.v. inkomen en leeftijd partner.

Vrouwen elders in de wereld, die om economische redenen een partner van hier huwen en na scheiding met kind en kinderbijslag weer terugkeren naar landen van herkomst, ontmoedig je eveneens en hopelijk die markt van jonge vrouwen voor (oudere) mannen hier ook.

Kinderbijslag zou wel moeten blijven voor mensen die inkomen uit werk hebben, belasting in Nederland betalen, maar in buitenland wonen en werken.

Na 2 kinderen stoppen daarmee.

Het is verbijsterend dat van alles aan sociale voorzieningen wordt ingesteld, zonder dat men de ongewenste gevolgen tevoren inschat en ook nog zo laat bijstelt.

Ondertussen moeten hier allerlei basisvoorzieningen afgeknepen worden, mede door de financiele molensteen als gevolg van allerlei juridische blokkades, die de veranderde tijd en omstandigheden uitsluiten en financiele en maatschappelijke polsstok ver te boven gaan..
Advertentie